Nový Citroen Berlingo - vše pro rodinu

Novinky
12.09.2018

F T G

Nový Citroen Berlingo - vše pro rodinu

Psal se rok 1996 a na svět přišlo první Berlingo. Již tehdy před 22 lety získalo pozornost motoristické veřejnosti, především živnostníků a řemeslníků. Druhá generace v roce 2008 představovala další výraznou modernizaci a zaměření na pohodlný užitkový vůz universálního využití. Dnes přichází třetí generace, která z tohoto stále oblíbenějšího modelu vytváří všestranný rodinný vůz s pestrou paletou využití.

Novinka v představené osobní verzi je zaměřena na variabilitu a pohodlí. Určena je pro přepravu pěti nebo až sedmi osob a nákladu. V kratší verzi M s délkou 4403 mm má prostor pro zavazadla 775 litrů, v delší variantě XL o délce 4753 mm uveze až 1050 litrů zavazadel. Rozvor Berlinga je 2785 popř. 2975 mm. Zcela nová je mohutná přední část, ta zadní se hodně podobá předchozí generaci. Vůz je podstaven na podvozkové platformě EMP2, která se používá i u dalších značek koncernu PSA, tedy nejen Citröenu, ale i Peugeotu a nově i pro Opel. Toto řešení umožňuje použít moderní motory a technologie, které dnes vyhovují náročným legislativním požadavkům.

Cílem konstruktérů bylo především sladit praktičnost s komfortem. Nové Berlingo dostalo široká boční okna s tvarově upravenými hranami, boční posuvné dveře a získalo tak díky propracovaným bokům dynamičtější vzhled. Rozhodně mu sluší střešní nosiče nebo boční airbumpy, tedy velkoplošné ochranné plastové díly na bocích, které se již osvědčily i u dalších modelů této značky. Vzadu jsou dnes vertikálně umístěná hladká světla, která rámují zadní dveře s velmi praktickým otevíratelným oknem. Při výšce 1844 mm vůz působí velmi vyváženě, originálně a dynamicky.

Posádka ocení velmi příjemné nastupování, nakládání nákladu, sportovního vybavení nebo dětí do sedaček. Za volantem se sedí vzpřímeněji, pohodlná přední sedadla mají široká opěradla s možnostmi variabilního nastavení. Ve druhé řadě jsou tři samostatná sedadla, která lze jednoduše sklopit a získat rovnou podlahu. Překvapí řada dobře vymyšlených úložných schránek o celkovém objemu 186 litrů. Z nich je téměř 90 litrů na různých místech stropní části s velmi dobrým přístupem. Některé schránky tohoto originálního střešního systému Modutop jsou zakomponovány v rámci velkého panoramatického střešního okna s elektricky ovládanou střešní clonou.

Modularita je u nového Berlinga skutečně příkladná. Přední sedadlo spolujezdce lze navíc sklopit do podlahy a tím získat prostor pro dlouhé předměty až do délky 270 cm u verze M a 305 cm u verze XL. Ve třetí řadě mohou být dvě vyjímatelná sedadla, u delší varianty dokonce s posunem a tím i řešením velikosti zavazadlového prostoru při konkrétní přepravě. Právě tyto vlastnosti jistě přivítají majitelé při volnočasových aktivitách a přepravách různého sportovního vybavení. Zákazník si může vybrat z osmi barev karosérie, dvou barevných paketů a tří provedení interiéru.

Mobilita a bezpečnost

Nový Citröen Berlingo třetí generace je vybaven nejmodernějšími technologiemi pro každodenní bezpečný provoz. O ten se nyní stará až 19 asistenčních systémů, některé jsou v základu, jiné za příplatek. Dobré jízdní vlastnosti zajišťuje osvědčený systém Grip Control s funkcí Hill Assist a doplňkovou funkcí k ESP zaměřenou na řízení stability přívěsu.  Ten sleduje oscilační pohyby přívěsu a v případě hrozících se problémů mírně přibrzdí nebo sníží výkon motoru a tak zvýší jízdní stabilitu. Nechybí Citroën Connect Box s balíčky SOS a Assistance, tedy služba zajišťující nouzové nebo asistenční volání s lokalizací vozu.

Novinkou je Head-up displej s barevným zobrazením ve zrakovém poli řidiče. Při jízdě tak nemusí spouštět oči ze silnice a základní údaje jako je rychlost vozu, nastavení tempomatu a omezovače rychlosti má přímo na výsuvném panelu nad palubní deskou. Z dalších bezpečnostních systémů nechybí parkovací asistent, varování před rizikem ospalosti, snížení pozornosti řidiče nebo aktivní systém sledování mrtvého úhlu. Vedle systému rozpoznání dopravního značení je dobrým pomocníkem i varování před neúmyslným opuštěním jízdního pruhu, nouzové automatické brzdění nebo výstraha na riziko kolize.

Nové Berlingo má nyní také asistent pro rozjezd do svahu, zpětnou parkovací kameru, systém přisvícení do zatáček, tempomat nebo elektrickou parkovací brzdu. Řada systémů je v základu, některé v rámci jednotlivých výbav nebo za příplatek. Mohutný osmipalcový displej ve středovém panelu umožňuje používat aplikace z mobilního telefonu. Ovládá se dotykově nebo hlasem, v nabídce je navigace a řada dalších doplňkových funkcí. Na středové konzoli najdeme nabíjecí podložku pro bezdrátové indukční nabíjení chytrých telefonů se systémem Standart Qi.

Motorizace, výbavy a ceny

Nejnovější Berlingo je nabízeno s moderními benzínovými i dieselovými motory plně vyhovujícím současným zpřísněným ekologickým normám. Jedná se především o benzínový  tříválcový hnací agregát PureTech 110 S&S o výkonu 81kW/5500 ot/min s manuální šestistupňovou převodovkou BVM6. Dieselové motory mají zdvihový objem 1499 ccm. Nejslabší jednotkou je motor BlueHDi 75 o výkonu 55kW/3500 ot/min s manuální pětistupňovou převodovkou BVM5, následuje  BlueHDi 100 73kW/3500 ot/min s manuální pětistupňovou převodovkou BVM5. Nejsilnější varianta je hnací agregát BlueHDi 130 S&S 96 kW /3750 ot/min s manuální šestistupňovou převodovkou BVM6. Ten bude od příštího roku v nabídce také s automatickou osmistupňovou převodovkou EAT8 za příplatek 50 tisíc Kč.

Aktuální ceny Citröenu Berlingo začínají na částce 359.900 korun za benzinový tříválec 1.2 PureTech 110 kombinovaný s šestistupňovou manuální převodovkou. V základním výbavovém stupni Live je manuální klimatizace, šest airbagů, tempomat,elektricky ovládaná a vyhřívaná vnější zpětná zrcátka, palubní počítač nebo rádio s ovládáním pod volantem. Nechybí ani aktivní varování před neúmyslným opuštěním jízdního pruhu nebo rozpoznávání dopravních značek omezujících rychlost.  Kola jsou v základu ocelová šestnáctipalcová.

Druhý stupeň výbavy Feel představuje zvýšení základní ceny o 35.000 korun. Zde je k základní výbavě Live navíc zadní parkovací asistent, kožený volant, mlhovky, diody denního svícení, dešťový a světelný senzor, rádio s osmipalcovou dotykovou obrazovkou, tři samostatná sedadla ve druhé řadě nebo podélné střešní nosiče. V nejvyšším výbavovém stupni Shine je k již uvedenému navíc automatická klimatizace, panoramatické střešní okno, kola z lehkých slitin nebo informační head-up displej před řidičem. Některé další prvky výbavy jsou za příplatek. 

Pokud si vyberete nejsilnější dieselovou motorizaci s manuální šestistupňovou převodovkou a výbavou Shine zaplatíte 514 900 Kč. V nabídce je také  rozhodně zajímavá stylová verze Citröen Berlingo XTR PACK s manuální klimatizací, mlhovkami, sedmnáctipalcovými koly a v neposlední řadě zadními parkovacími senzory. Zde ceny začínají na 409 900 Kč. Prodloužená verze XL XTR PACK je vždy o dvacet tisíc korun dražší. Další informace o této zajímavé novince na našem trhu přineseme v redakčním testu.

Tým AUTOiNDEX.cz

 

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -