Citroen Spacetourer 2.0 BlueHDI - osobní volba (TEST)

Testy
09.01.2017

F T G

Citroen Spacetourer 2.0 BlueHDI - osobní volba (TEST)

Minivan nebo MPV? Zdá se, že obojí. Citroën v minulém roce uvedl velkoprostorový minivan Spacetourer, který má splnit vysoké nároky početné rodiny. O tomto modelu se také hovoří, jako o alternativě k rodinnému Citroënu C8, jenž nedostal svého nástupce. Testovali jsme provedení v luxusní výbavě s oblíbeným vznětovým čtyřválcem 2.0 BlueHDI 150k.

Již na první pohled novinka zaujme moderním designem, použitím nejpokrokovějších technologií a v neposlední řadě také vysokou variabilitou interiéru. Nemalou roli hraje i vysoká úroveň cestovního komfortu pro všechny cestující. Citroën využívá nový podvozek, který vzešel z modulární platformy EMP2. Ta spojuje kompaktní vnější rozměry a velkorysý prostor interiéru. Není žádným tajemstvím, že obdobnou platformu sdílí Spacetourer se spřízněným Travellerem od Peugeotu nebo modelem Proace od Toyoty. Ano, čtete správně, koncern PSA opět spolupracuje s japonskou Toyotou.

Tři varianty karosérie

Spacetourer se vyrábí ve třech provedení (XS, M, XL) v délkách od 460 do 530 cm. Výška je pouhých 190 cm, což umožňuje vjezdy do krytých parkovišť a garáží, kam se někteří jeho vyšší konkurenti nedostanou. My jsme testovali variantu M, která je dlouhá 495 centimetrů. Už na první pohled se jedná o opravdu velké auto. Design citroënu však úspěšně maskuje reálné rozměry.

Na Citroën je exteriér poměrně konzervativní, což je dáno tradičním tvarem minivanu, kde se vše soustředí především na maximální prostor a užitek. Není se však čeho bát, zejména přední část potěší velmi elegantní maskou, na kterou navazují svislé světlomety z LED diod pro denní svícení. Nad nimi jsou široké hlavní světlomety s moderním vzhledem.

Prostor a komfort

Stejně jako je v nabídce variantní délka karosérií, další alternativy se nabízejí v rámci pojetí interiéru. Zákazník si může vybrat buď variantu Family nebo Business. Námi testované provedení Family může mít pětimístný interiér buď se samostatnými třemi sedadly vzadu nebo s dvousedadlem a samostatným sedadlem.

Další variantou Family je osmimístné provedení se všemi samostatnými sedadly nebo obdobně jako u pětimístné varianty s řešením 2+1 v obou zadních řadách. Nejdražší alternativou je sedmimístné uspořádání se dvěma samostatnými sedadly. Ty jsou otočná proti směru jízdy a zároveň posuvná po kolejničkách. Nechybí ani odkládací stolek.

Verze Business pak rovněž nabízí pět možností uspořádání sedadel. Jednotlivé varianty jsou však více přizpůsobeny pracovním účelům. A to buď pro jednodušší převoz rozměrnějšího nákladu nebo pro převoz osob s přizpůsobením interiéru pro kancelářskou práci.

Vnitřek testovaného vozu je pochopitelně velice prostorný. Vpředu musíme pochválit především dostatek místa v příčném směru. V podélné části bychom si uměli představit větší možnost posunu sedadla řidiče směrem vzad. Přístrojová deska je vyvedena z kvalitních a dobře slícovaných plastů. Řidič má všechny ovladače v příjemném dosahu a celkově působí přístrojová deska moderně a elegantně. Zároveň zaujme svým neotřelým provedením.

Centrální displej na středovém panelu je dotykový a chlubí se pěknou grafikou. Nechybí široké možnosti propojení s ostatním zařízením včetně tzv. Mirror link. Odkládacích přihrádek by mohlo být více. Na druhou stranu ty stávající jsou praktické, velké a dobře dostupné. Ve výbavě nechybí luxusní prvky, jako například head-up displej, masážní sedadla nebo třeba adaptivní tempomat.

Šířku zadních sedadlech částečně limitují boční schůdky. Přístup na ně je však velice dobrý, díky elektricky ovládaným posuvným bočním dveřím. Velikost zavazadelníku se liší v závislosti na zvolené délce karosérie. Námi testovaný model (sedmimístné provedení) se chlubil zavazadelníkem o objemu 603 l resp. 798 l (objem do výše opěradel/objem ke stropu). Nutno podotknout, že tyto hodnoty platí při zachování veškerého komfortu na všech osmi sedadlech a třech řadách. Bravo!

Motory spalují jen naftu

Citroën Spacetourer lze objednat pouze s dieselovým motorem. V nabídce jsou tři varianty - 1.6 BlueHDI 115k, 2.0 BlueHDI 150k a 2.0 BlueHDI 180k. My jsme zkoušeli slabší dvoulitr s nejvyšším výkonem 110 kW při 4000 ot/min. Největší točivý moment 370 N.m vrcholí při 2000 ot/min. Testovanou motorizaci považujeme za optimální. Motor je dostatečně výkonný a zároveň nabízí ekonomický provoz.

Dynamický potenciál vozu je na slušné úrovni i při plném obsazení, což řidič ocení především při předjížděcích manévrech nebo rychlé dálniční jízdě. Motor dobře zatahuje již kolem 1700 ot/min. Někteří konkurenti mají kroutící moment k dispozici ještě níže, nástup solidní síly však tento neduh hravě vykompenzuje. Agregát je navíc velmi dobře utlumený a může se pochlubit kultivovaným chodem.

Pochvalu si zaslouží také šestistupňová manuální převodovka. Jednotlivé rychlosti jsou velmi dobře odstupňované a chod řadící páky je lehký a relativně přesný. Zajímavostí je, že si PSA vybral spolupracující firmu Dangel pro přepracování pohonu přední nápravy na 4x4. Cenu této úpravy stanovil český importér na bezmála 205 tisíc korun.

A jak je na tom motor se spotřebou pohonných hmot? Na desetilitrový apetit některých konkurenčních multivanů zapomeňte. My jsme v kombinovaném režimu jezdili kolem 7,2 l/100 km a nutno dodat, že jsme rodinnou dodávku vůbec nešetřili. Ve městě a na dálnici počítejte s půllitrovým navýšením oproti kombinované spotřebě. Mimo město ukazoval palubní počítač hodnotu kolem 7 l.

Za volantem

Jízda s testovaným citroënem je velice pohodlnou záležitostí. Vpředu máte vynikající výhled z vozu, zatímco na zadních sedadlech si užíváte prostorného interiéru s variabilními sedadly. Nechybí ani střešní okno, které perfektně prosvětlí interiér. Řízení je poměrně přeposilované a málo strmé, má však velmi dobrý rejd. Zkrátka jako u užitkového vozu. Tímto ale veškerá podobnost s dodávkou končí.

Podvozek je naladěn na tvrdší notu, nemusíte se však obávat odskakování kol na nerovnostech. Citroën Spacetourer se drží silnice jako přikovaný. Náklony karosérie jsou minimální a kdovíjakou nedotáčivost rovněž očekávat nelze. Tlumiče navíc obstojně žehlí nerovnosti našich silnic s minimálními rázy do interiéru. Pochvalu si zaslouží také odhlučnění interiéru, které je srovnatelné s osobními vozy. Palec nahoru dáváme i pohodlným sedadlům.

Výhradu máme k brzdám, jejich účinnost by totiž mohla být lepší. Kvůli gumovému chodu pedále se navíc brzdný účinek poměrně špatně dávkuje. Tento atribut není zrovna příliš vhodný pro dynamickou jízdu. Ani malá strmost řízení však s tímto jízdním stylem příliš nekoresponduje. Citroën Spacetourer se tedy hodí spíše pro vyznavače defenzivního jízdního stylu. Pro lepší pocit bezpečí bychom však přeci jen apelovali na zlepšení brzdové soustavy.

Resumé

Citroën Spacetourer Family 2.0 BlueHDI je velmi praktický a zároveň pohodlný vůz pro početnou rodinu. S hlavní německou konkurencí je v mnoha ohledech srovnatelný a v něčem ji dokonce předčí. Jedním z těchto vítězných atributů je bezesporu pořizovací cena, která u základní varianty se středně velkou karosérií „M“ (testovaný vůz), začíná na 847 000,- Kč. A to je vskutku lákavá nabídka.

Tým AUTOiNDEX.cz

Citroën Spacetourer Family 2.0 BlueHDI (karosérie „M“)

Typ motoru:

Přeplňovaný vznětový

Objem motoru (ccm):

1997

Nejvyšší výkon (kW / ot/min):

110 / 4000

Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min):

370 / 2000

Maximální rychlost (km/h):

170

Zrychlení 0 - 100 km/h (s):

10,8 – 11,7

Spotřeba – město/mimo město/ kombinace:

5,9 / 5,3 / 5,6

Velikost zav. prostoru (l):

603/798

Objem nádrže (l):

69

Pohotovostní hmotnost: (kg):

1920

Nosnost (kg):

860

Základní cena (Kč):

847 000 (1.6 BlueHDI 115 MAN 6, Feel)

Cena s testovaným/srovnatelným motorem (kč):

901 450 (2.0 BlueHDI 150 MAN 6, Feel)

Základní parametry
Výrobce:Citroen
Model:Spacetourer
Karosérie:Minivan
Motor:2.0 BlueHDI
Palivo:nafta
Rok výroby:2017
Technické parametry

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -