Extravagantní ve všech směrech - Renault Espace 1.6 dCi (TEST)

Testy
31.03.2016

F T G

Extravagantní ve všech směrech - Renault Espace 1.6 dCi (TEST)

Renault svůj avantgardní styl neodpustí ani u těch nějvětších modelů. Díky tomu máme na trhu výstřední MPV, které zároveň dokáže nabídnout dostatečný prostor a vysokou úroveň jízdního komfortu pro všechny členy posádky. Myslíte si, že to není možné? Svezte se novým Renaultem Espace!

Nový Espace je již pátou generací této takřka legendární modelové řady. Když se na trhu objevil poprvé, psal se rok 1984 a pojem MPV, jehož byl právě Espace průkopníkem, takřka nikdo neznal. Vždyť tato kategorie byla v té době reprezentována pouze americkým Chryslerem Voyager.

V Evropě razil cestu víceúčelovým vozidlům pouze Renault a jeho čtyři generace Espace v zásadě vycházely z tohoto konceptu. Dobře, čtvrtá generace se už trošku vymykala tomuto pojetí, protože konstruktéři chtěli auto rozšířit, a tak upustili od do té doby prověřených prostorových ocelových rámů nebo krycích plastových panelů karoserie. Zákazníci ovšem novátorství nepřijali, a tak se čtvrté generace zdaleka neprodalo tolik, jako jejích předchůdců. O to překvapivější krok si Renault připravil pro generaci pátou.

Současný Espace se totiž od svých předchůdců natolik liší, že společný prvek mají jen jeden – a tím je jméno. Jinak je na první pohled patrné, o kolik se z kategorie MPV chce vymanit a posunout mezi populární třídu SUV. Nelze říct, že by se mu to podařilo, pořád je to spíše víceúčelové auto, než sportovní užitkové vozidlo. Ale natolik je jiné, že si pozornost rozhodně zaslouží.

Rodinný provokatér

Už jen jeho impozantní vzhled, který zaručeně vzbudí rozruch všude, kam přijedete. Designéři se zkrátka vytáhli a jeho široké, ale ladné linie a mohutný dojem karoserie s úzkými světly jsou jednoduše neodolatelné. Vzhled je tak povedený, že předchozí generace strčí do kapsy levou zadní. Právě to je jeho největší výhoda. Škoda jen, že při bližším ohledání narazíte na detaily, které navozený dojem luxusu a propracovanosti trochu kazí.

Ale nechme si zápory tohoto vozu na později a nejdříve se posaďme za volant. Interiér působí velmi povedeně a upoutají především sedadla ve druhé řadě. Jsou tři a se všemi můžete nezávisle na ostatních posouvat a měnit jejich sklon. Je to šikovná vychytávka a zajisté ji oceníte, stejně jako jejich jednoduché ovládání. To je totiž dvojí – buď klasickou pákou na boku sedáků, anebo z kufru pomocí tlačítka. Hodí se to hlavně tehdy, když něco potřebujete převézt nebo přestěhovat: je to rychlé a praktické a umožní to snadno vytvořit spoustu místa. Dobře, zpátky už musíte sedačky vrátit ručně, ale to je detail – obvykle už máte náklad vyložený, nic vám nepřekáží a nijak nespěcháte.

Když už jsme u zadních sedadel, nelze nezmínit skutečnost, že designově velmi dobře vypadají a jsou také pohodlné pro osoby normálního a nižšího vzrůstu. Pokud jste narostli o maličko víc, možná tolik spokojeni nebudete, protože i když je vzadu místa na hlavu dost, sedáky jsou posazeny dost nízko a stehna nejsou moc podepřena, takže při delších cestách to nebude až tolik příjemné. Naopak jsme ocenili jejich vyhřívání, které je na seznamu nadstandardní výbavy. Týká se však pouze krajních sedadel, takže ten, kdo bude sedět na prostředním sedadle, se příliš neohřeje.

Vraťme se ale ještě za volant. Tam si totiž zákazník doslova vychutná velmi bohatou a variabilní výbavu, jež zaujme už v základní variantě Life. Výbava zahrnuje prvky, ke kterým se u jiných automobilek dostanete pouze za příplatek. V dražší, prostřední variantě Zen pak vychytávky pokračují – například paketem Leather. Ano, jak název napovídá, týká se to koženého čalounění kabiny a elektricky stavitelných předních sedadel, která splňují maximální podmínky pro komfortní jízdu.

Výtku si zaslouží fakt, že ačkoliv jsou přední sedadla výškově nastavitelná, jejich výšku lze regulovat pouze u zadní části sedáku Tím se samozřejmě mění sklon sedáku a přední hrana tak zůstává ve stejné výšce. Na to ale velmi snadno zapomenete, když aktivujete masážní funkci předních sedadel. Tu si můžete užít ve třech úrovních – tonické, relaxační a bederní – intenzitu lze dokonce měnit až v pěti úrovních. Bravo!

Inspirace ultramoderní elektronikou

Palubní deska se chlubí multimediálním a navigačním systémem Renault R-Link 2, který se podezřele podobá mobilnímu rozhraní známé značky Apple. Jste-li tedy fanouškem iPhonu, zajásáte. Pomocí tohoto rozhraní ovládáte vlastně úplně všechno. Třeba klimatizační systém, čidlo kvality vzduchu, nastavení rychlosti vyhřívání i ochlazování kabiny na třech úrovních. Ovládání je někdy možná až zbytečně složité, ale přehledné Menu by vás vždycky mělo správně navigovat.

Vedle displeje tohoto systému na přístrojové desce zaujme především speciálně tvarovaná středová konzole, jež je k dostání ve dvou variantách: máte-li k dispozici dvojspojkovou převodovku, užijete si tzv. floating console, tedy cosi jako most, kdy řadicí páka je umístěna výše. Pokud dáte přednost manuální převodovce (jež je mimochodem dostupná pouze se základní výbavou Life a s motorem Energy dCi 130), obdržíte konvenční středový panel, který potřebuje prostor pro dvojici lanovodů od páky k převodovce.

Systém s názvem Multi-Sense je další zajímavou hračičkou, již si budete moci při jízdě užívat. Už podle názvu je jasné, že se jedná o funkci, která pomůže přizpůsobit vůz vaší náladě. Že to zní jako šílenost? Režimů, z nichž si můžete vybrat, je pět. Neutrální režim nijak nepocítíte, další – Eco, Comfort, Sport a Individual – se pak různými stupni liší přibližně podle toho, co slibují podle názvů.

Není to samozřejmě žádná novinka, třeba koncern VW si s podobnými režimy hraje také a už delší dobu, u Renaultu se ale dočkáte více parametrů. Různá úroveň posilovače řízení, odlišná mapa plynového pedálu, klimatizace, masážní sedadla – to vše si díky tomu budete moci navolit a podle toho si užívat jízdu. Je toho samozřejmě ještě mnohem víc, třeba adaptivní odpružení a aktivní řízení všemi koly s názvem 4Control, ale toho se dočkáte pouze u nejvyšší verze Espace s názvem Initiale Paris. Anebo ke střední výbavě Zen, ale za příplatek bratru padesát tisíc.

Skromný tichošlápek 1.6 dCi

Motor s objemem 1.6 litru není z nejsilnějších a je možná trošku překvapením, že Espace nedostal do vínku něco krapet silnějšího. Naštěstí jsou k dispozici dvě výkonové varianty. Ta silnější se může pochlubit nejvyšším výkonem 118 kW při 4000 ot/min. Největší točivý moment 380 N.m pak vrcholí už při 1750 ot/min. Jízda s tímto motorem je velmi příjemná a rozhodně jsme neměli pocit, že by vozu chyběl dynamický potenciál. Na druhou stranu se však žádné velké vzrušení při jízdě nekoná.

Potěší zejména plynulost zátahu, od nejnižších hodnot až kamsi za tři tisíce otáček zatahuje motor bez potíží a prodlev. To vše navíc při velice kultivovaném a tichém projevu naftového čtyřválce. Podobně konzervativní je řazení, které je sice plynulé, přesto občas nechá motor vytočit až za 2500 otáček, než přeřadí.

V rámci našeho redakčního testu jsme sice nedosáhli spotřeby uváděné výrobcem, ale i tak hodnotíme kombinovanou spotřebu nafty na úrovni 6,7 l/100 kilometrů, velice pozitivně. Přeci jen se jedná o MPV s pohotovostní hmotností přesahující 1,7 tuny. Ocenili bychom snad jen o něco větší nádrž, než je stávajících 58 litrů.

Podvozek si s nerovnostmi také poradí bez potíží, ale pouze do chvíle, než opustíte kvalitní silnici. Jakmile totiž začnou trošku větší hrbolky a výmoly, karosérie znervózní a občasné rázy pronikají až do útrob interiéru, což je podle nás trochu škoda. Samozřejmě, že při klidné jízdě je komfort stále na velmi slušné úrovni, pokud však začnete tlačit na pilu, rázem ucítíte nestabilitu karosérie s vyšším těžištěm a komfortním odpružením. K rodinnému MPV však přeci jen patří klidná rodinná jízda a žádné závody, takže když se budete za volantem chovat slušně, jak se patří, přidaná hodnota renaultu bude královská.

Resumé

Renault Espace je extravagantní MPV s moderní technikou a originálním šmrncem. Nabízí vynikající jízdní komfort, který je ale částečně vykoupen zhoršenou stabilitou při rychlé jízdě. Pochválit musíme bohatou základní výbavu, která nabízí prvky srovnatelné s vozy luxusního segmentu. Sebevědomá základní cena 785 tisíc korun je tak podle nás obhajitelná. Pokud však na seznamu nadstandardní výbavy zaškrtnete všechny vymoženosti současného automobilového světa, hravě se dostanete přes milion korun. Poté si ale můžete být jisti, že máte jeden z nejlepších velkoprostorových vozů na světě.

Tým AUTOiNDEX.cz

Renault Espace 1.6 dCi 160 EDC

Typ motoru:

přeplňovaný vznětový

Objem motoru (ccm):

1598

Počet válců:

4

Nejvyšší výkon (kW / ot/min):

118 / 4000

Nejvyšší toč. Moment (Nm / ot/min):

380 / 1750

Maximální rychlost (km/h):

202

Zrychlení 0 - 100 km/h (s):

9,9

Spotřeba – město/mimo město/ kombinace:

5,0 / 4,4 / 4,6

Velikost zav. prostoru (l):

785/680

Objem nádrže (l):

58

Pohotovostní hmotnost: (kg):

1734

Nosnost (kg):

737

Základní parametry
Výrobce:Renault
Model:Espace
Karosérie:MPV
Motor:1.6 dCi
Palivo:nafta
Rok výroby:2016
Technické parametry

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -