Citroen C5 2.0 BlueHDI EAT6 - vzduchový pohodář (TEST)

Testy
28.02.2016

F T G

Citroen C5 2.0 BlueHDI EAT6 - vzduchový pohodář (TEST)

Ačkoliv nedávno prošel Citroen C5 faceliftem, na první pohled to jen tak nepoznáte. Zvenku se totiž liší pouze novými koly. Hlavní změny se však odehrály pod kapotou, kde se nyní objevují dvě výkonové varianty dieselového motoru 2.0 BlueHDI.

Model C5 je oblíbeným vozem všech milovníků pohodlného cestování. V rámci vyšší výbavy se totiž chlubí vzduchovým podvozek, který se na naše české silnici výborně hodí. Proslýchá se však, že nová generace tento podvozek již nenabídne, takže všichni jeho příznivci by si měli pospíšit. Testovali jsme sedan se silnějším dvoulitrovým dieselem a automatickou převodovkou EAT6.

Citroen C5 Tourer se v aktuální generaci prodává již od roku 2008. To ovšem neznamená, že by šarmantní sedan neprodělal žádné modernizace. Auto stále působí moderním dojmem. Na přední masce se nedávno objevilo pozměněné logo výrobce. Nový design sedmnáctipalcových a osmnáctipalcových litých kol autu vyloženě sluší a samozřejmostí jsou i diody LED pro denní svícení. Ty Citroen vyřešil efektním lomeným pásem ve spodní části světel.

Interiér posádku hýčká velice pohodlnými sedadly s širokými možnostmi nastavení. Nechybí ani vyhřívání či dokonce masážní funkce. Vnitřek vozu může být vyveden i ve světlém koženém čalounění v kombinaci s látkou. Také palubní systémy reprezentuje moderní technologie, přestože jejich grafika není zrovna high end. C5 disponuje navigací eMyWay s Connecting Boxem. Toto zařízení sdružuje USB, standardní konektor typu jack a Bluetooth. Chyběla nám snad jen couvací kamera, kterou je vybaven pouze Tourer.

Interiér nezklame

Interiér Citroenu C5 působí hodnotným dojmem. Všude, kam se podíváte, objevíte pouze měkčené plasty, perfektní slícování a velmi kvalitní dekorační materiály. Komplikovaně se jeví snad jen nepřeberné množství poměrně malých tlačítek a to nejen na středovém panelu, ale také na volantu. Volant je charakteristický svým pevným středem přesně tak, jak ho známe z některých ostatních modelů tohoto výrobce. Mimo základních ovladačů audiosystému na něm najdeme také tlačítka tempomatu, ovládání telefonu, navigace apod. Na umístění jednotlivých ovladačů si je třeba chvíli zvykat, až poté nabídnou řidiči opravdovou přidanou hodnotu.

Testovaný exemplář byl v nejvyšší výbavě Exclusive, což pochopitelně ještě více zlepšovalo celkový dojem z automobilu. Chválíme takové prvky, jako například zmiňované masážní sedadlo řidiče, které je při delším cestování k nezaplacení.

Právě při jízdách na delší vzdálenosti se citroen projeví v tom nejlepším světle a ukazuje své nesporné přednosti. Pochvalu si zaslouží znamenitý jízdní komfort a to i díky akustickému naladění interiéru. To v našem případě ještě více zlepšovaly vícevrstvá boční okna a nízký součinitel odporu vzduchu šípovité karosérie.

Za volantem

Samotnou jízdu ovlivňuje především vzduchové odpružení v posledním provedení – Hydractive III+. Přestože C5 může mít i standardní tlumiče, neváhejte si za vzduchový podvozek připlatit, je to jedna z největších výhod tohoto auta. A jak už jsme v úvodu zmiňovali, na našich silnicích to platí dvojnásob.

Svezení s Citroenem C5 vybaveným Hydractivem III+ lze přirovnat k cestování luxusní limuzínou prémiových značek. Schopnost odpružení žehlit i ty největší výmoly našich silnic a zároveň přenášet minimální vibrace do interiéru je opravdu jedinečná.

Novinkou pod kapotou bylo dvoulitrové HDI s nejvyšším výkonem 133 kW při 3750 ot/min. Křivka největšího točivého momentu 400 N.m vrcholí při 2000 ot/min. Pohonná jednotka nabízí solidní zátah a vysokou úroveň kultivovaného chodu. Dostatek výkonu a točivého momentu ocení posádka zejména při předjíždění nebo při jízdě s plně naloženým vozem.

Líbilo se nám také spojení motoru se šestistupňovou automatickou převodovkou EAT6. Samočinná převodovka řadí velice kultivovaně a intuitivně. Pátý a šestý převodový stupeň je navíc delší, takže umožňuje snižovat spotřebu paliva ve vysokých rychlostech a zároveň optimalizuje zvukový projev motoru. Vždyť při rychlosti 160 km/h točí motor jenom 2500 ot/min.

Spotřeba pohonných hmot se ve městě pohybuje kolem 7 l/100 km. Na dálnici lze při rychlosti 130 km/h jezdit za 6,5 l/100 km a při ustálené jízdě devadesátkou spotřeba snadno klesá pod pětilitrovou hranici. Tyto hodnoty jasně ukazují, že Citroen hodně zapracoval i na efektivitě motor-managementu.

Resumé

Přestože Citroen C5 již není nemladší, opět jsme si užili komfortní svezení, které umí nabídnout. A nutno dodat, že vysokou úroveň pohodlí neudává pouze vzduchový podvozek, ale také odhlučnění a celkově komfortní interiér. Automobil navíc působí pokrokovým dojmem, který byl v rámci poslední modernizace doplněn moderní technikou. Díky těmto atributům si hravě udržuje skvělou pověst v rámci segmentu střední třídy.

Tým AUTOiNDEX.cz

Citroen C5 2.0 BlueHDI 180 EAT6

Typ motoru:

Přeplňovaný vznětový

Objem motoru (ccm):

1997

Nejvyšší výkon (kW / ot/min):

133 / 3750

Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min):

400 / 2000

Maximální rychlost (km/h):

222

Zrychlení 0 - 100 km/h (s):

8,7

Spotřeba – město/mimo město/ kombinace:

5,2 / 3,8 / 4,4

Velikost zav. prostoru (l):

467

Objem nádrže (l):

71

Pohotovostní hmotnost: (kg):

1695

Nosnost (kg):

495

Základní cena (Kč):

579 900 (2.0 BlueHDI, Seduction, akční cena)

Cena s testovaným/srovnatelným motorem (kč):

699 900 (2.0 BlueHDI EAT6, Seduction, akční cena)

Základní parametry
Výrobce:Citroen
Model:C5
Karosérie:Sedan
Motor:2.0 BlueHDI
Palivo:nafta
Rok výroby:2016
Technické parametry

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -