VW Touareg prokazuje své kvality

Outdoor
26.05.2015

F T G

VW Touareg prokazuje své kvality

Jméno cestovatele Reinera Zietlowa je u našich německých sousedů již dobře známé a před několika dny představil své nedávné aktivity i v Praze. S vozem Volkswagen Touareg v minulosti uskutečnil světové rekordy například na dálnici PanAmericana nebo na trase Melbourne-St. Petersburg.

Tato jeho poslední cesta se uskutečnila loňského září a posádka ujela téměř 17 tisíc kilometrů. Původní plán počítal s tím, že pro překonání této vzdálenosti bude zapotřebí přibližně 10 dní. Trasa vedla z 97 procent po zpevněných cestách vedoucích přes území následujících zemí: Norsko, Finsko, Švédsko, Dánsko, Německo, Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Srbsko, Bulharsko, Turecko, Egypt, Súdán, Etiopie, Keňa, Tanzanie, Zambie, Zimbabwe a Jižní Afrika. Zejména v Africe čekaly na posádku drsné podmínky s teplotami až 48 °C.

Během téměř nepřetržité jízdy – stavělo se jen kvůli doplňování paliva, jídlu a hraničním formalitám – se za volantem střídala trojice jezdců Rainer Zietlow, Marius Biela a Matthias Prillwitz. Až do východoafrické Tanzanie probíhala cesta v souladu s časovým plánem, ale šestý den se Touareg stal nezaviněně účastníkem dopravní nehody.

„Nikdo nebyl zraněn, ale když jsem viděl naše auto, myslel jsem si, že nám nezbývá nic jiného, než to vzdát,“ konstatuje cestovatel. „V servisu se rychle ukázalo, že motor, ani převodovka nebyly poškozeny, takže jsme se chtěli přesvědčit, co ještě dokážeme.“Nakonec byl Touareg v Tanzanii opraven pomocí originálních dílů Volkswagen a úspěšně dokončil poslední etapu z místa nehody Iringa až na Střelkový mys.

Závěrečná bilance této náročné cesty byla i přes nečekané problémy nakonec úspěšná. S 21 dny, 16 hodinami, 36 minutami a 12 sekundami překonal Zietlow se svým týmem dosavadní světový rekord v dálkových jízdách z Evropy do Afriky z roku 1984 (28 dní). Odečte-li se doba, kterou zabrala oprava, tak posádka ujela trasu o délce 17 000 km dokonce za pouhých 8 dnů, 10 hodin a 26 minut.

Technika rekordního vozu Volkswagen Touareg V6 TDI odpovídala sériovému provedení. Přidán byl jen bezpečnostní rám zaručující maximální ochranu posádky v případě převrácení vozu a dvě přídavné palivové nádrže, které umožnily prodloužit dojezd na více než 3000 kilometrů. Tento, i mezi českými zákazníky velmi oblíbený model kategorie SUV opět prokázal, že je velmi dobře připraven na jakoukoli výzvu, ať se jedná o každodenní provoz nebo dobrodružnou výpravu za hranice všedních dní.

Současná nabídka modelové řady Volkwagen Touareg na českém trhu zahrnuje osvědčený vznětový motor V6 3,0 litru ve dvou výkonových variantách 150 kW (204 k) a 193 kW (262 k) ve spojení s pohonem všech kol a osmistupňovou samočinnou převodovkou Tiptronic. Ceny začínají již od 1 109 900 Kč, na výběr jsou stupně výbavy Nomad, V6 a Exclusive.

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -