Citroen DS3 1.6 BlueHDI Red Edition - červená se line záře (TEST)

Testy
06.05.2015

F T G

Citroen DS3 1.6 BlueHDI Red Edition - červená se line záře (TEST)

Jedním z nejzábavnějších citroenů je bezesporu model DS3, který nedávno dostal nový paket s názvem Red Edition. Ten vychází z výbavy Sport Chic a nabízí dvě varianty motorizace.

Citroen DS3 je stále považován za neobvyklý, atraktivní a přesto dostupný vůz. Stylovka DS3 se tedy i po pěti letech od uvedení na trh stále soustředí na výraznou individualizaci. Jedinečná image a vytříbený styl přitahuje asi nejvíce. DS3 je perfektním autem do města, ale i na okresky, protože nabízí velmi dobré jízdní vlastnosti. Jeho vzhled působí neotřele a tak není divu, že se za ním kolemjdoucí otáčí.

Vizáž Citroenu DS3 není třeba podrobně popisovat. Dominantou přední části jsou svisle umístěné diody LED pro denní svícení spolu s krátkou kapotou a poměrně rozměrnou maskou chladiče. Právě světla dostala v rámci nedávného faceliftu novou technologii, která využívá kombinace xenonových a LED modulů pro zajištění ještě lepší viditelnosti. Velmi efektně vypadají okrasné dekory s písmeny DS v samotných světlech.

Hlavní zbraní DS3 však není jen povedená technika, ale také nevídané možnosti individualizace. Nedávná modernizace tuto vlastnost ještě rozšířila. Zájemce si může zvolit laserem vyryté motivy na liště palubní desky nebo atraktivní vzor na zadních bočních oknech. Rozšířena byla také škála odstínů karosérie a atraktivní je také nové čalounění či hliníková kola s diamantovým výbrusem. Výbavu obohatila i praktická parkovací kamera, která je standardní součástí výbavy testovaného vozu.

Paket Red Edition zaujme především barevnou kombinací červené Aden a černé Perla nera. Doslova září červená střecha vozu, jenž je součástí této výbavy, stejně jako červené kryty bočních vnějších zrcátek a okrasná část palubní desky. Atraktivně působí také červené lemování masky chladiče a spoileru pátých dveří nebo krytů středu kol. Red Edition dále zahrnuje středovou loketní opěrku, čalounění v kombinaci kůže a látky či hliníkové disky Aphrodite o rozměru sedmnáct palců.

1.6 BlueHDI je úsporným a výkonným společníkem

Nedávnou novinkou pro celou modelovou řadu DS je vznětový čtyřválec o zdvihovém objemu 1598 cm3. Ten má výkon 88 kW a největší točivý moment 300 N.m. S pohonem relativně lehkého kupé DS3 nemá sebemenší problém. Dynamika je tedy na velmi slušné úrovni a potěší i mimořádná kultivovanost pohonné jednotky. Uvnitř vozu prakticky ani nepoznáte, že se o pohon stará diesel. A to je jen dobře, protože této kategorii prémiových minivozů sluší více benzinový motor.

Pochvalu si zaslouží minimální prodleva turbodmychadla, takže motor reaguje prakticky okamžitě. Slušný zátah přichází kolem 2000 ot/min a příliv výkonu pokračuje až k hranici 4000 otáček. Poté už se vyplatí řadit.

Potěší i šestistupňový manuál. Řazení sice není tak přesné, jako u některých benzinových motorizací, ale i tak jednotlivé rychlosti zapadají do kulisy převodovky velice precizně a bez zaváhání. Příjemné je navíc i odstupňování převodových stupňů.

Spotřeba pohonných hmot se pohybuje na hranici 5 l/100 kilometrů. Ve městě počítejte se spotřebou zhruba o půl litru vyšší, mimo město naopak počítač ukázal i hodnoty začínající trojkou. K nižší spotřebě pochopitelně přispívá i systém Start Stop.

Motor BlueHDI splňuje přísnou emisní normu Euro 6. Výfukový systém kombinuje SCR katalyzátor se vstřikováním AdBlue a filtr pevných částic. Není tedy žádným překvapením, že tento motor postupně nahrazuje agregáty HDI a e-HDI v rámci značek Peugeot a Citroen.

Podvozek je zárukou stability

Na poměrně velkých sedmnáctipalcových kolech není testovaný vůz kdovíjak komfortní, ale pokud s autem občas rádi vyjedete na oblíbenou okresku, jízdní vlastnosti vás mile překvapí. Podvozek v sobě totiž skrývá sportovní potenciál.

Skvěle se DS3 cítí v ostrých vlásenkách při dynamické jízdě. K tomuto jízdnímu stylu má navíc dobré předpoklady i jeho interiér, respektive tuhá sedadla s robustním bočním vedením nebo třeba volant s malým průměrem a strmé řízení. Jeho zpětná vazba by sice mohla být lešpí, ale řízení rozhodně není přeposilované. Hlavně, že tu jsou ty jedovaté brzdy.

Citroen DS3 ve výbavě Red Editon nabízí vysokou míru individualizace za rozumné pořizovací náklady. Začíná na ceně 573 tisíc korun s charakterním motorem 1.6 THP. S úspornějším dieselem 1.6 BlueHDI pak vyjde na 616 tisíc.

Tým AUTOiNDEX.cz

Citroën DS3 1.6 BlueHDI Red Editon

Typ motoru:

Přeplňovaný vznětový

Objem motoru (ccm):

1598

Válce:

4

Nejvyšší výkon (kW / ot/min):

88 / 3500

Nejvyšší toč. Moment (Nm / ot/min):

300 / 1750

Maximální rychlost (km/h):

N/A

Zrychlení 0 - 100 km/h (s):

N/A

Spotřeba – město/mimo město/ kombinace:

- / - / 3,9

Velikost zav. prostoru (l):

285

Objem nádrže (l):

50

Pohotovostní hmotnost: (kg):

N/A

Nosnost (kg):

N/A

Základní cena (kč):

573 300 ( 1,6 THP)

Cena s testovaným/srovnatelným motorem (kč):

615 700

Základní parametry
Výrobce:Citroen
Model:DS3
Karosérie:Kupé
Motor:1.6 BlueHDI
Palivo:nafta
Rok výroby:2015
Technické parametry

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -