Volkswagen Passat 2.0 Bi-TDI DSG 4 Motion - Das Flugzeug Auto (TEST)

Testy
06.05.2015

F T G

Volkswagen Passat 2.0 Bi-TDI DSG 4 Motion - Das Flugzeug Auto (TEST)

V současném automobilovém světě přitahuje nový Passat značnou část pozornosti. A má určitě proč. Osmá generace je totiž známkou německé kvality a profesionality. Nový model jsme již měli tu čest poznat ve variantě kombi 2,0 TDI (110 kW). Dnes u nás doslova přistála stíhačka s nejsilnějším „TDIčkem“ na trhu.

Motor je bezesporu srdcem každého automobilu, ovšem stejně jako v medicíně nemůže samotné srdce fungovat samo, tak ani u nového Passatu je samotný motor bezcenný. Dokázal Volkswagen naladit i ostatní součásti nového vozu vzhledem k nabízené síle motoru?

Konzervativní sen od managerů až po taxikáře

Nový Passat nevybočil a zůstává na pohled konzervativním vozem. Nezaujme něčím extra, ale o to méně se okouká a velice pomalu zestárne. Podívejme se například na pátou generaci vyráběnou již v roce 1996. Auto je na dnešní poměry stále designově v kurzu. Z hlediska vzhledu můžeme říci, že s koupí nového modelu si kupujete designovou budoucnost.

Mezigeneračně působí karoserie robustněji, mračící příď doplňují plně osazené LED svítilny s bohatým chromováním. Vůz s motorizací TDI se všemi písmenky v červené barvě rozhodně zezadu nepřehlédnete. Dominantu představuje dvojice výfuků. Za pozornost stojí i pozměněné zadní svítilny rovněž s LED svícením, mají protáhlejší tvar, takže vůz působí širším dojmem.

Posaďte se, nabízím moderní výbavu

Po usednutí za volant se velké překvapení nekoná. Lehce pozměněná přístrojová deska je z kvalitních materiálů s precizním slícováním. Tím samozřejmě nechceme říci, že takto zpracovaná přístrojová deska není překvapením a že je určitým standardem, ale u značky VW je takovéto zpracování skvělým standardem. Zkrátka nad interiérem a logickém rozložení všech ovládacích prvků se velice přemýšlelo.

Testovaný vůz ve vrcholné výbavě nabízí centrální dotykový displej Discover Pro s velice dobrou grafikou. Co je pro nás i pro nový model novinkou, je digitální přístrojový štít. V uspořádání jednotlivých ukazatelů displeje se velice rychle zorientujete a pro mužskou část populace to bude atraktivní blondýna, která umí slušně vařit (tím samozřejmě neříkáme, že blondýnky neumí vařit).

Jednoduše řečeno se nám displej velice líbí a neztrácí na praktičnosti ve srovnání s analogovým. Navíc si můžete měnit každý pracovní den v týdnu vzhledy, podle toho co v daný moment preferujete.

Velkou pochvalu zaslouží posez za volantem. Variabilita nastavení sedadla a volantu je široká, takže každý si najde to své. Podobně musíme pochválit i prostor na zadních sedadlech, kdy se i člověk většího vzrůstu příjemně uvelebí a má dostatek prostoru ve všech směrech.

Nejvýkonnější 2,0 TDI, které můžete zažít

Německý výrobce z Wolfsburgu používá reklamní slogan „Das Auto“, se kterým rozhodně nesouhlasíme. Přesněji řečeno, nesouhlasíme v případě nového VW Passat BiTDI. V tomto případě nemusí být VW skromný a klidně poupravit svůj slogan na Das Flugzeug-Auto, protože dokázal vymáčknout z objemu 2,0 TDI neuvěřitelný výkon 176 kW při 4000 ot/min a největší točivý moment 500 N.m v rozsahu 1750-2500 ot/min. Na takový výkon je už potřeba udělat pár změn.

Hlavním pomocníkem je pohon všech kol, který obstarává pátá generace mezinápravové spojky Haldex. U nové generace Haldexu se vyměnil zásobník tlaku za elektrické čerpadlo, čímž je reakce připojení zadní nápravy bleskurychlá. Neméně důležitým pomocníkem je elektronická závěrka diferenciálu XDS, jež při průjezdu zatáčkou přibrzdí vnitřní kolo a vyrovnává tak stabilitu.

A co spotřeba? Upřímně máme rozporuplné dojmy. Když si uvědomím, že jedu s řadovým čtyřválcem o objemu 2,0 TDI, tak je spotřeba průměrná. Na druhou stranu, když se budu řídit pocitem ze síly motoru a pohledem na papírový výkon 176 kW, tak bude spotřeba výtečná, protože podobné výkony známe u 3,0 TDI a za průměrných 6 litrů při dálniční jízdě 140-150km/h se třílitrem těžko dostanete. Pro ty, kteří teď porovnávají spotřebu se svým vozem, tak je místě připomenout pohon 4x4, který o nějakou tu desetinku zvýší spotřebu paliva.

Motoru sekunduje dobře naladěná dvouspojková převodovka DSG. V automatickém režimu řadí opět výtečně. Dva menší rozpaky nastaly v manuálním režimu s řazením tlačítky pod volantem. Prvním byla menší prodleva při podřazení, než jsme u DSG zvyklí a druhým občasné škubnutí při zmiňovaném podřazení na nižší rychlostní stupeň.

Můžete povozit prezidenta i Sébastiena Ogiera

Testovaný vůz byl ve standardu vybaven adaptivním odpružením DCC, které nabízí automatickou úpravu podvozku podle zvoleného jízdního režimu – Comfort, Normal, Sport, Eco a vlastní nastavení Individual. V režimu Sport podvozek značně přituhne a světlá výška se sníží o 1cm. V zatáčkách se značně omezí náklony karoserie a ucítíte hbitost vozu. Zcela opačným režimem je Comfort (a že je to značně citelný rozdíl oproti Sport), který určitě využijete ve městě. Vůz se ladně pohupuje a dokonale vyrovnává nerovnosti.

Opravdovým kompromisem je režim Normal, jenž je optimální pro každodenní dojíždění do práce. Režim Eco umí šetřit, ale musíte jet plynulou jízdou, protože funguje podobně jako volnoběžka. Po několika desítkách kilometrů se s ním naučíte jezdit a bude dobrým šetřílkem. Velkým posunem u nového modelu je řízení, které je o poznání lepší, než v minulosti. Je komunikativnější a značně přesnější.

Sága pokračuje správným směrem

Závěrem musíme říci, že nový model s motorem BiTDI je opravdu povedeným Das Auto. V některých směrech dosahuje kvalit vyšší třídy. Přestože překonává magickou hranici jednoho milionu korun, je velice silným soupeřem i pro mnohé prémiové konkurenty, a tak investovaných peněz do tohoto modelu rozhodně nebudete litovat.

Tým AUTOINDEX.CZ

Volkswagen Passat 2.0 Bi-TDI DSG 4 Motion

Typ motoru:

Přeplňovaný vznětový

Objem motoru (ccm):

1968

Válce:

4

Nejvyšší výkon (kW / ot/min):

176 / 4000

Nejvyšší toč. Moment (Nm / ot/min):

500 / 1750 - 2500

Maximální rychlost (km/h):

240

Zrychlení 0 - 100 km/h (s):

6,0

Spotřeba – město/mimo město/ kombinace:

6,4 / 4,6 / 5,3

Velikost zav. prostoru (l):

585

Objem nádrže (l):

66

Pohotovostní hmotnost: (kg):

1721

Nosnost (kg):

614

Základní cena (kč):

647 900,- (1.4 TSI, Comfortline)

Cena s testovaným/srovnatelným motorem (kč):

1 036 900

Základní parametry
Výrobce:Volkswagen
Model:Passat
Karosérie:Sedan
Motor:2.0 TDI
Palivo:nafta
Rok výroby:2015
Technické parametry

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -