Extravagantní všeuměl - Volkswagen Cross Caddy 2.0 TDI 4Motion (TEST)

Testy
10.02.2015

F T G

Extravagantní všeuměl - Volkswagen Cross Caddy 2.0 TDI 4Motion (TEST)

Potřebujete praktické a zároveň prostorné auto, které se nezalekne ani lehkého terénu? Volskwagen má řešení v podobě modelu Cross Caddy 4Motion, který jsme podrobili redakčnímu testu.

Pokud se bude vzhled auta soudit jen podle míry extravagance, Cross Caddy se bude rozhodně ucházet o první místo. Když před ním stojíte, tak si jednoduše nejste jistí, jestli to má být dodávka, SUV, nebo MPV. Anebo všechno dohromady? Buď jak buď, stejně jako se v životě vyplatí člověka nesoudit na první pohled, platí to i u automobilů. Za nezvyklým zevnějškem se totiž mohou skrývat nečekané kvality.

Caddy totiž vypadá v první řadě jako dodávka, která má pohon na všechna čtyři kola a přifouknutý podvozek. Nechybí ochranné plasty kolem celé karoserie a stříbrné nástavce nárazníků. Nezaměnitelný je také lak – v oranžové barvě ho zaregistruje opravdu každý. V neposlední řadě tento VW disponuje vlastnostmi MPV a SUV.

Komu by se nehodilo auto, ve kterém přes týden převeze cokoliv a o víkendu do něj beze studu naloží rodinu, lyže a vyrazí na hory? Nebo v létě člun a vydá se na dovolenou. O výhodách jednorázových záležitostí, jako je stěhování, ani nemluvě. Kufr má totiž objem 918 litrů, a když vyndáte i zadní sedačky, získáte prostor o 3200 litrech. Tam se už ledacos vejde. A nemusíte se bát, že budete vypadat hloupě. Tohle prostě už na první pohled není dodávka, ale originální rodinné auto, které má své výhody.

Konvenční interiér

Na rozdíl od odvážného vzhledu karosérie je vnitřek vozu spíše umírněný. Za volantem se budete cítit jako doma. Palubní deska je poměrně standardní, rozmístění budíků klasické a ovládání bezproblémové. Výhodou interiéru jsou i pohodlné sedačky a dostatek prostoru v přední i zadní řadě.

Samozřejmě, že je nutné počítat s vyšším posedem za volantem a k řadící páce to máte trochu daleko. Nevýhodou je snad jen odhlučnění interiéru. Zejména na dálnici ruší posádku aerodynamický svist a také hluk od podvozku. Ale to je dáno koncepcí vozu, a tak stačí jen trochu ubrat plyn.

Volant i řadicí páka je důvěrně známá z Volkswagenu Golf. Pedály jsou překvapivě lépe umístěné, než ve zmiňovaném golfu. Plyn není příliš utopený v podlaze a brzdy nejsou navíc ani přeposilované. Pochvalu se zaslouží tuhá a pohodlná sedadla se solidním bočním vedením. Ty neunaví ani při delší jízdě. Bravo!

Na silnici a mimo ní

Nejdůležitější jsou ale jízdní vlastnosti – a ty má Caddy maximálně spolehlivé. Podvozek je možná zbytečně tužší, takže se auto celkem natřásá a nevzbuzuje pocit nejvyšší jistoty při přejezdu nerovností. Je to dáno zejména tuhou zadní nápravou. Na kvalitním povrchu je ale stabilita doslova příkladná. Tedy alespoň na auto s vyšší světlou výškou karosérie. Tenhle caddy je totiž na spolehlivou a bezpečnou přepravu – lidí, věcí, čehokoli.

Naložte kufr zavazadly na dovolenou, na sedačky posaďte rozvětvenou rodinu, začněte šplhat do zasněženého kopce – a pak teprve poznáte, v čem je hlavní výhoda modelu Cross Caddy. Ostatní osobáčky budou kolem vás ztrácet dech, ale vy budete kralovat. Právě v těchto chvílích je Caddy nejsilnější, v tom je jeho hlavní přednost. Skvělou trakci všech kol zajišťuje mezinápravová spojka Haldex.

O 40 mm zvýšená karosérie modelu Cross Caddy 4Motion umožní i průjezd lehkým terénem. Polňačky a lesní cesty zvládá tento volkswagen se ctí a nezalekne se ani prudších sjezdů a výjezdu na blátivém či zasněženém povrchu. Průchodnost terénem je tedy obdobná, jako u běžných SUV s tím rozdílem, že Caddy nabízí větší vnitřní prostor. Prostor, jako MPV. Zajímavá kombinace – Volkswagen Cross Caddy je vlastně všeuměl.

Pod kapotou

K pohonu víceúčelového modelu Cross Caddy slouží dvoulitrový turbodiesel s nejvyšším výkonem 81 kW při 2750 ot/min. Jedná se o nejslabší naftový dvoulitr koncernu VW, který však nedělá ani tomuto osobnímu vozu ostudu. Je používán nejen v modelech Yeti či Tiguan, ale také v některých užitkových modelech.

V praxi motor působí přesvědčivě a to zejména díky slušnému točivému momentu 280 N.m. Ten vrcholí v rozmezí 1750 – 2750 ot/min. Na silnici se přednáší prostřednictvím šestistupňové manuální převodovky s přesnými dráhami řazení. Motor je pružný a poměrně kultivovaný.

Pochvalu si zaslouží spotřeba pohonných hmot, kterou snižuje i elektronické omezení výkonu. S vozem lze v kombinovaném režimu jezdit kolem 6 l/100 km, což je na čtyřkolku s vyšší karosérií skvělý výsledek. Na dálnici počítejte se spotřebou lehce pod hranicí 7 l/100 kilometrů při dodržování limitu 130 km/h. Při ní motor točí na šestku 2600 ot/min.

Resumé

Jak už bylo řečeno, Cross Caddy je především auto praktické. Když potřebujete dost prostoru a tomu odpovídající interiér do práce i na výpravy, nemá srovnatelnou konkurenci. V tom je jeho síla. Dohromady s pohonem všech čtyř kol a schopností průjezdu lehkým terénem se jedná o jedinečné auto na trhu.

Tým AUTOiNDEX.cz

Volkswagen Cross Caddy 2.0 TDI 4Motion

Typ motoru:

Přeplňovaný vznětový

Objem motoru (ccm):

1968

Válce / ventily:

4 / 4

Nejvyšší výkon (kW / ot/min):

81 / 2750

Nejvyšší toč. Moment (Nm / ot/min):

280 / 1750 - 2750

Maximální rychlost (km/h):

170

Zrychlení 0 - 100 km/h (s):

12,8

Spotřeba – město/mimo město/ kombinace:

7,8 / 5,7 / 6,5

Velikost zav. prostoru (l):

918

Objem nádrže (l):

60

Pohotovostní hmotnost: (kg):

1640

Nosnost (kg):

640

Základní cena (kč):

N/A

Cena s testovaným/srovnatelným motorem a výbavou (kč):

684 648 (Cross Caddy 4Motion)

Základní parametry
Výrobce:Volkswagen
Model:Caddy
Karosérie:MPV
Motor:2.0 TDI
Palivo:nafta
Rok výroby:2015
Technické parametry

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -