Nissan Pulsar 1.5 dCi - kladivo na německé hatchbacky? (TEST)

Testy
05.01.2015

F T G

Nissan Pulsar 1.5 dCi - kladivo na německé hatchbacky? (TEST)

Pulsar. Hatchback, nebo MPV? Na první pohled je zřejmé, že Nissan připravil auto, které bude schopné konkurovat tradičním soupeřům v nižší střední třídě, jako je třeba přímý soupeř Volkswagen Golf. Navíc ho však vybavil parametry, které jej povyšují ještě o level výše. Spousty prostoru pro posádku, nadprůměrný zavazadlový prostor či mimořádně úsporný diesel – Nissan Pulsar je zkrátka auto, které skrývá nejedno překvapení.

Pulsar. Hatchback, nebo MPV? Na první pohled je zřejmé, že Nissan připravil auto, které bude schopné konkurovat tradičním soupeřům v nižší střední třídě, jako je třeba přímý soupeř Volkswagen Golf. Navíc ho však vybavil parametry, které jej povyšují ještě o level výše. Spousty prostoru pro posádku, nadprůměrný zavazadlový prostor či mimořádně úsporný diesel – Nissan Pulsar je zkrátka auto, které skrývá nejedno překvapení.

Fajn, vzhled mezi překvapení patřit nebude, ale to je jenom dobře. Designéři se rozhodli neexperimentovat a vsadili na podobu, která zdobí i Pulsarovy bratříčky X-Trail a Qashqai, tedy na „vzhled inspirovaný lasturou“, jak tvrdí sama automobilka. Záleží samozřejmě jen na vaší fantazii, jestli v Pulsaru lasturu vidíte, nebo nevidíte, ale faktem zůstává, že jde o pěkné, elegantní auto s nevtíravými a uhlazenými tvary. Milovníci zaoblených kulatých linií si přijdou na své. V každém případě jde na svou kategorii o nadprůměrně prostorné auto, které svými parametry patří spíše mezi MPV. Je vysoké, dlouhé a poměrně úzké, čímž se vymyká představě klasického hatchbacku.

Nasedáme

A jaké jsou výhody velkých rozměrů? Samozřejmě prostor. Jasně, nejvyšší člověk na světě by se tam už asi nevešel, ale dokonce, i když budete členem basketbalové reprezentace a pojedete na výlet se svými spoluhráči, nejen že se pohodlně usadíte, ale nad hlavami ještě budete mít spoustu místa, koleny nebudete tlačit ani do palubovky, ani v zadní řadě do sedadla před sebou…

Prostor je v Pulsaru řešen skutečně velkoryse, ve své třídě Nissan tentokrát konkurenci naprosto převálcoval a nabídl něco, co za tyto peníze nikdo jiný nenabídne. K tomu přičtěte nadprůměrný zavazadlový prostor a přiblížíte se autu, které je maximálně praktické. Když stěhujete nebo vezete z Ikey jakýkoli dlouhý předmět, sklopením zadního i předního sedadla můžete získat neobyčejně velký prostor. Takový, jaký vám jiné srovnatelné auto neposkytne, to je prostě fakt.

Elektronické systémy jsou téměř identické s těmi, které Nissan standardně montuje i do svých ostatních vozů, včetně třeba pomocníka s názvem Safety Shield, který vám bude hlídat jízdní pruhy, přednárazový systém a podobně. K tomu vás systém při couvání upozorní na pohyblivé objekty křížící vaši dráhu – ty však zaznamená nikoli senzorem jako ostatní vozy, ale širokoúhlou kamerou s automatickou vodní tryskou a horkým vzduchem na vysušení, je-li zašpiněná. Vůbec kamery prostě patří do výbavy Pulsaru a umějí dokonce sestavit model auta z ptačí perspektivy. Škoda jen příliš malého displeje, který podobné vychytávky neumožní příliš dobře vychutnat.

Na silnici

Podvozek je naladěn spíše na komfortní notu a i díky tomu dokáže dobře odfiltrovat většinu nerovností. Problémy občas způsobí snad jen přejezd příčných nerovností. I přes měkčí odpružení se automobil dobře drží zvolené stopy a nebrání se ani rychlým průjezdům zatáček. Na elitu této třídy podvozek sice nestačí, jedná se však o velmi slušný standard!

Také řízení koresponduje s naladěním podvozkových prvků. Posilovač je poměrně účinný a příliš zpětné vazby od předních kol řidiči nenabízí. Jednoduchá zadní náprava však nepotřebuje kdovíjak odladěné řízení, pro sportovní jízdu jsou v tomto segmentu vhodnější jiné hatchbacky. Nutno dodat, že klidný charakter vozu reflektuje i naladění stabilizačního systému, který zasahuje poměrně brzy.

Jízdu trochu ruší odhlučnění kabiny. Nedá se nic dělat, auto je vyšší a někde se to projevit musí. Do interiéru poměrně výrazně proniká i hluk od motoru. Zde by si nissan zasloužil lepší odhlučnění motorového prostoru.

Jediným naftovým motorem pod kapotou testované novinky je patnáctistovka dCi, která vychází ze spolupráce s Renaultem. Pohonná jednotka byla spojená s šestistupňovou manuální převodovkou. Tato spolupráce vozu doslova sluší, převodovka si totiž zaslouží slova chvály nejen za dobré odstupňování, ale také přesný chod.

Motor velmi dobře zatahuje již od nízkých otáček, výhradu ale máme proti delší prodlevě turbodmychadla. Pohonná jednotka má celkem hladký chod a ani s naloženým vozem nemá příliš práce. Navíc se dobře vytáčí. Jeho hlavní výhodou je však úsporný provoz. Ve městě si vystačíte do šesti a půl litru na sto kilometrů, na okreskách spotřeba klesá klidně i k čtyřlitrové hranici. Na dálnici počítejte se odběrem do 5,5 l/100 km.

Resumé

Jaký tedy je Nissan Pulsar? Bezpochyby jde o kvalitní auto s obvyklými plusy a minusy. Je jenom na vás, čemu dáte přednost. Pokud potřebujete hodně místa, a to obzvlášť vzadu, nemáte co řešit, prostornější auto neseženete. I pro ty ostatní ale nabízí slušné jízdní vlastnosti a příjemný naftový motor. A to vše za velice rozumné peníze.

Tým AUTOiNDEX.cz

Nissan Pulsar 1.5 dCi

Typ motoru:

Přeplňovaný vznětový

Objem motoru (ccm):

1461

Válce / ventily:

4 / 2

Nejvyšší výkon (kW / ot/min):

81 / 4000

Nejvyšší toč. Moment (Nm / ot/min):

260 / 1750-2500

Maximální rychlost (km/h):

190

Zrychlení 0 - 100 km/h (s):

11,5

Spotřeba – město/mimo město/ kombinace:

4,5 / 3,3 / 3,6

Velikost zav. prostoru (l):

385

Objem nádrže (l):

46

Pohotovostní hmotnost: (kg):

1307

Nosnost (kg):

478

Základní cena (kč):

329 900 (DIG-T 115, VISIA)

Cena s testovaným/srovnatelným motorem a výbavou (kč):

395 000 ( 1.5 dCi, VISIA)

Základní parametry
Výrobce:Nissan
Model:Pulsar
Karosérie:Hatchback
Motor:1.5 dCi
Palivo:nafta
Rok výroby:2015
Technické parametry

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -