Nissan Note 1.5 dCi - městský zvrhlík (TEST)

Testy
22.10.2014

F T G

Nissan Note 1.5 dCi - městský zvrhlík (TEST)

Nižší střední třída doslova praská ve švech. Automobilky chrlí jednu novinku za druhou a tak není divu, že jsou v nabídce různé varianty karosérie. Ze snahy o originalitu se doslova stal jedinečný marketingový nástroj. Každý na to jde jinak, což dokládá například Škoda se svým Rapidem Spaceback. A Nissan? Ten má ještě odvážnější alternativu.

Napadá vás nějaké auto od značky Nissan, které byste běžně potkávali na silnicích jako normální spotřební vůz konzervativního pojetí? Rodinný model, s nímž vyrazíte na dovolenou a každý den do práce? Pokud ne, je to jednoduše proto, že Nissan se na tyto vozy moc nezaměřuje.

Jeho silnou stránkou jsou spíše novodobá SUV, ale také různé varianty sportovních modelů. Přestože model Note dostal za úkol zařadit se do běžné konfekce a zaútočit na trh, kterému u nás dominuje značka Škoda, jeho pojetí je rovněž odlišné. Subtilní MPV totiž u nás příliš často nepotkáte. Dvojnásob to platí pro model s dieselovým motorem pod kapotou.

I tak je ale Nissan Note poměrně specifickým automobilem. Jedná se v podstatě jakési malé MPV, které se chlubí elegantním a hlavně neotřelým designem. Japonští designéři znovu předvedli, že se dokážou odvázat, že dokážou přijít s překvapujícím a netradičním řešením.

Jelikož se však nejedná o úplně nový model, ale novou generaci stávajícího vozu, Nissan Note si prošel několika úpravami. Karosérie si však stále zachovává původní pojetí. Auto vypadá dynamicky – modeláž křivek, skel, světlometů či zrcátek je upravena k tomu, aby na první pohled zaujala. Na druhou stranu žádná převratná inovace se na vozu nekonala. Japonská klasika, chtělo by se říct.

Nasedáme

Ani interiér se od předchozí verze příliš neliší a dojem je podobný jako v případě exteriéru. Často skloňovaným slovem je mohutnost. Palubní deska je totiž jednolitá, takže pocitu těžkopádné přerostlosti se asi nevyhnete, ale řešená je zajímavě. Třeba automatická klimatizace má ovladače ventilace s kulatým displejem uprostřed, uspořádány do kruhu, což vytváří netradiční dojem, čímž se pocity tak nějak dorovnají.

Uspokojivé je i množství poliček, držáků a odkládacího prostoru. Podsvícení je hezky přehledné, praktické a vkusně decentní, takže v tomto ohledu námitek být nemůže. Horší je to s použitým materiálem. Tvrdé plasty přátelské právě nejsou, a když je najdete i třeba v loketní opěrce na výplni dveří, moc to nepotěší. Další výtku směřujeme k volantu, který je nastavitelný je pouze výškově, takže najít si tu správnou pozici není snadné. Tím ale výčet námitek končí.

Pochvalu si zaslouží podélný prostor interiéru. Místa je dost i pro nohy cestujících vyššího vzrůstu. Tato skutečnost se projevuje i na velikosti kufru. Pokud posunete zadní lavici co nejvíc dopředu, získáte objem zavazadlového prostoru 381 litrů, přičemž cestující budou mít na kolena místa stále dost. Horší je to s šířkou, ale je nutné si uvědomit, že se jedná o automobil nižší střední třídy.

Za volantem

Turbodiesel 1.5 dCi je silnou stránkou testovaného modelu. Je to doslova příklad toho, jak si užít diesel, který je stejně výkonný jako bezproblémový. Ačkoli nejde o nejnovější model (osmiventilová technika), funguje dobře a je poměrně kultivovaný. Odhlučnění v kabině je na jedničku. Problémy s akustikou mohou začít až po překročení hranice 4000 ot/min, ale to není podstatné. Tento diesel totiž takový takové vytáčení nepotřebuje.

Při rychlosti 130 km/h točí motor jen 2500 ot/min a stále je zárukou perfektní ekonomiky provozu. Motor pochází z dílny Renaultu a disponuje nejvyšším výkonem 66 kW při 4000 ot/min. To je dostačující hodnota pro auto s pohotovostní hmotností nepřesahující 1,2 tuny. S testovaným autem není problém jezdit za 5 l/100 km a pokud se budete jen trochu snažit, snadno se dostanete na čtyřlitrovou spotřebu.

A co jízdní vlastnosti? Proměnlivé. Brzdy mají skvělou účinnost, řízení jde lehce a auto je dobře ovladatelné. Stabilizační systém je nastaven poměrně citlivě, takže zasahuje při troše neopatrného zacházení. V zatáčkách se ale vůz cítí skvěle, karosérie se příliš nenaklání a auto dobře drží zvolenou stopu. Snad jen náchylnost na boční vítr by mohl být nižší. Trochu měkčí odpružení dobře žehlí nerovnosti našich silnic a skvěle si rozumí s městskou dlažbou.

Nissan Note je úsporné auto, který svým odvážnějším pojetím provokuje většinu konservativně pojatých konkurentů. Spolehlivou techniku pod kapotou v kombinaci se solidním zpracováním nabízí Nissan za příznivou cenu, která je v tomto segmentu velice důležitým rozhodovacím kritériem.

Tým AUTOiNDEX.cz

Nissan Note 1.5 dCi

Typ motoru:

Přeplňovaný vznětový

Objem motoru (ccm):

1461

Válce:

4

Nejvyšší výkon (kW / ot/min):

66 /4000

Nejvyšší toč. Moment (Nm / ot/min):

200 / 1750

Maximální rychlost (km/h):

179

Zrychlení 0 - 100 km/h (s):

11,9

Spotřeba – město/mimo město/ kombinace:

4,1 / 3,2 / 3,5

Velikost zav. prostoru (l):

381

Objem nádrže (l):

41

Pohotovostní hmotnost: (kg):

1132

Nosnost (kg):

484

Základní cena (kč):

229 900 (1,2 l 59 kW, akční cena)

Základní cena s testovaným/srovnatelným motorem (kč):

289 900 (1.5 dCi, Visia, akční cena)

Základní parametry
Výrobce:Nissan
Model:Nota
Karosérie:MPV
Motor:1.5 dCi
Palivo:nafta
Rok výroby:2014
Technické parametry

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -