Vzhůru nohama - Škoda Octavia Combi RS 2.0 TDI (TEST)

Testy
29.06.2014

F T G

Vzhůru nohama - Škoda Octavia Combi RS 2.0 TDI (TEST)

Octavia RS v naftové motorizaci vždy bývala spíše svižným dálničním vozem, než sportovně střižených sedanem/kombi. Poslední generace Škody Octavia má toto tvrzení změnit a to především díky mnoha modifikacích na podvozku, motoru a také řízení. Jestli se jí to podařilo, jsme zjišťovali v rámci našeho redakčního testu rodinného modelu Škoda Octavia Combi RS TDI.

Octavia RS v naftové motorizaci vždy bývala spíše svižným dálničním vozem, než sportovně střižených sedanem/kombi. Poslední generace Škody Octavia má toto tvrzení změnit a to především díky mnoha modifikacích na podvozku, motoru a také řízení. Jestli se jí to podařilo, jsme zjišťovali v rámci našeho redakčního testu rodinného modelu Škoda Octavia Combi RS TDI.

Podle srovnání papírových parametrů je Octavia RS TDI oproti benzinovému RS poněkud v nevýhodě. Stojí totiž o deset tisíc korun více, má těžší příď, horší dynamické vlastnosti a lze předpokládat, že s ní na silnici nebude taková zábava. Tyto nedostatky kompenzuje snad jen významně nižší hodnota spotřeby pohonných hmot, kterou uvádí výrobce.

Wow efekt na jedničku

Ruku na srdce, Octavia Combi RS TDI je mimořádně hezké auto. Výrazné tvary nárazníků, černá maska chladiče, tmavá velká kola a také přední světlomety s tmavým pozadím evokují sportovní charakter vozu na první pohled. Nová generace Octavie RS je navíc oproti běžné octavii dobře rozeznatelná i při pohledu na zadní partie auta.

Difuzor kolem dvojice výfuků (z nichž jeden je bohužel falešný) nebo třeba červená reflexní lišta na zadním nárazníku jsou základními odličovacími prvky zadní části novinky RS. Ty další jsou vidět okamžitě po usednutí do interiéru. Vnitřek vozu překvapí efektním černým čalouněním sloupků a stropu, čímž navozuje sportovní atmosféru. Dominantou jsou zejména sportovní sedadla s integrovanými opěrkami hlavy. Efektně působí kontrastní červené obšití a dekor s černým emblémem „RS“.

Tyto sedadla zaslouží slova chvály nejen za optimální tuhost, ale především perfektní boční držení těla. Ergonomicky tvarovaný volant s perforovanou kůži perfektně padne do ruky, to samé platí pro hlavici řadící páky. Ano čtete dobře, pro redakční test jsme zvolili variantu s šestistupňovým manuálem.

Před řadicí pákou přibylo tlačítko s označením vRS, které ovládá systém Performance Drive Selection. Tím si můžete jednoduše volit režimy jízdy, jako u běžné octavie. Model RS k tomu všem však ještě přidává tzv. akustický generátor, který vysílá sportovní zvuk přímo z reproduktorů. Je to sice umělé řešení, ale u vozu tohoto pojetí ho netřeba odsuzovat.

Přestože sportovní přední sedadla ubírají něco na prostoru pro kolena cestujících vzadu, můžete být v klidu. I na zadních sedadlech (mimochodem rovněž ve sportovním provedení) je totiž místa stále dostatek. To je samozřejmě hlavní zbraní Octavie RS. Zavazadelník prostorného Combi tyto slova jen potvrzuje.

Za zmínku také stojí dekorační materiály s karbonovým vzhledem. Samozřejmě, že se jedná pouze o napodobeninu, ovšem nutno dodat, že zdařilou. V příjemné cenové relaci, v rámci které se Octavia Combi RS pohybuje, nelze čekat nic jiného.

Sportovní TDI?

Ne tak docela. Turbodmychadlem přeplňovaný čtyřválec 2.0 TDI rozhodně špatně nejezdí, ale ke sportovnímu pojetí jízdy má přeci jen stále docela daleko. Oproti předchozí Octavii RS získal motor na síle o 30 Nm a navíc má rychlejší reakci na plyn. Nevýhodou je, že se zatahuje relativně pozvolna a skutečné síly si užijete až po překročení hranice 2500 ot/min.

Výkonové parametry motoru jsou 184 koní a 380 N.m. Na stovku se Octavie Combi RS TDI rozjede za 8,2 s a maximální rychlost činí 230 km/h. Slušné pro rychlou jízdu, ale na okruhu si budete přát více. Na druhou stranu i řádění na uzavřené trati Octavii RS překvapivě svědčí, to tom se ale dočtete v další kapitole.

Co se týká dynamiky na dálnici, automobil slušně jede do nějakých 170 km/h, poté už mu při akceleraci začíná docházet dech. Zvuk je samozřejmě typicky naftový a nezachrání ho ani generátor sportovního zvuku. Ten totiž dobře odvádí svojí práci do nějakých 3000 ot/min. Po překročení této hranice ho naftový motor doslova přehluší.

Nespornou výhodou naftového RS je bezesporu spotřeba pohonných hmot. Dieselové RS se stejně jako ostatní octavie se vznětovými motory pohybuje na příjemných hodnotách začínajících šestkou. Přestože si Octavia RS TDI musí vystačit s padesátilitrovou nádrží, dojez vozu je poměrně slušný. Pouze při opravdu rychlé jízdě se spotřeba vyšplhá až k desetilitrové hranici, jinak jsme s tímto kombíkem jezdili kolem 6,5 l/100 km v kombinovaném režimu.

Agilní podvozek posunuje RS o kus dále

Asi největším překvapením testované Octavie Combi RS TDI byl podvozek. Na něm konstruktéři odvedli perfektní práci a hlavně díky němu může octavia hrdě nosit emblém RS. Přispívá k tomu také zadní víceprvková náprava a samozřejmě sportovněji laděné tlumiče. Nečekejte ale kdovíjak prkennou jízdi, nové RS dobře zvládá i české nekvalitní silnici včetně naší hlavní dálniční tepny D1. Zde všude jsme automobil vyzkoušeli.

Nedalo nám to a vyjeli jsme s automobilem také do zatáček a zkusili, jak se novodobé RS chová na limitu. Jedním slovem jsme byli překvapeni. Na variabilní převod řízení si je třeba chvíli zvykat a nikdy se sice nedočkáte kdovíjaké přesnosti, auto se však v zatáčkách vodí příjemně a posilovač není přehnaně účinný.

Octavia RS si nechá líbit opravdu hodně a to zejména ve středních a rychlých zatáčkách. Z vysoké rychlosti ho navíc nerozhodí ani série příčných nerovností, které lze snadno zkorigovat volantem. Při ubrání plynu lze navíc namířit vůz více do zatáčky, a tak si i s rodinným vozem můžete docela hezky hrát i na okruhu. ESP sice úplně deaktivovat nelze, ale jeho sportovní mód dovolí řidiči i vcelku nevybíravé zacházení.

Pochvalu si zaslouží také brzdy, které jsou účinné a nevadnou ani při opakovaném brzdění. Jejich nástup je sice poměrně razantní a jejich dávkování tedy vyžaduje chvíli zvyku, ale ve finále se jedná o předimenzované brzdy pro takto pojaté kombi s naftovým motorem. Řízení a podvozek jsou tedy zárukou zábavy i při okruhových radovánkách, přestože motor se cítí lépe v úplně jiném režimu. Bravo!

Resumé

Škoda Octavia Combi RS TDI stále zůstává spíše rychlým rodinným vozem než sportovním náčiním. Na druhou stranu musíme dodat, že toto rozdělení už zdaleka není tak jednoznačné, jak by se mohlo na první pohled zdát. Auto se totiž velmi dobře projevuje i při extrémní jízdě a to hlavně díky sofistikovanému podvozku. V tomto jízdním režimu navíc dokáže být i zábavné, takže částečně dokáže splnit nároky i sportovně založených řidičů, kteří hledají kompromisní řešení.

Tým AUTOiNDEX.cz

Škoda Octavia Combi RS 2.0 TDI

Typ motoru:

Přeplňovaný vznětový

Objem motoru (ccm):

1968

Válce:

4

Nejvyšší výkon (kW / ot/min):

135 / 3500-4000

Nejvyšší toč. Moment (Nm / ot/min):

380 / 1750 - 3000

Maximální rychlost (km/h):

230

Zrychlení 0 - 100 km/h (s):

8,2

Spotřeba – město/mimo město/ kombinace:

5,7 / 3,9 / 4,6

Velikost zav. prostoru (l):

610

Objem nádrže (l):

50

Pohotovostní hmotnost: (kg):

1412

Nosnost (kg):

566

Základní cena (kč):

666 900 ( Combi RS 2.0 TSI)

Cena s testovaným/srovnatelným motorem (kč):

676 900 (Combi RS 2.0 TDI)

Základní parametry
Výrobce:Škoda
Model:Octavia
Karosérie:Kombi
Motor:2.0 TDI
Palivo:nafta
Rok výroby:2014
Technické parametry

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -