Skvěle naladěná nota - Nissan Note 1.5 dCi (TEST)

Testy
23.05.2014

F T G

Skvěle naladěná nota - Nissan Note 1.5 dCi (TEST)

Druhá generace Nissanu Note překvapila snad všechny příznivce této značky. Z nevýrazného hatchbacku či chcete-li malého MPV, je rázem velice pohledné auto, za kterým se otočí kdejaký kolemjdoucí. V kombinaci s úsporným turbodieselem 1.5 dCi od Renaultu se navíc hodí i pro delší cestování.

Dynamické křivky Nissanu Note okamžitě zaujmou stejně jako stoupající spodní hrana bočních oken. Zajímavý boční prolis dodává autu elegantní nádech spolu s přední maskou, která agresivně zasahuje do světlometů. Přidejme k tomu boční zrcátka uchycená na dveřích nebo stylové zadní svítilny a máme o originální design postaráno.

Karosérie Nissanu Note měří něco málo přes čtyři metry, což tento model řadí spíše mezi kratší vozy nižší střední třídy. Nutno ale podotknout, že svoji výškou většinu těchto automobilů deklasuje. Díky tomu tedy nabízí překvapivě místa na relativně malém půdorysu.

Slušivá bílá perleť dodávala testovanému nissanu na atraktivitě stejně jako šestnáctipalcová kola. V nabídce je také atraktivní paket Sport Pack, který díky spoilerům a zadnímu/přednímu sportovnímu nárazníku zaručuje o poznání originálnější vzhled. Každá legrace ale něco stojí, a tak si na tuto nadstandardní výbavu musíte připravit 27 tisíc korun.

Vzdušný interiér

Okamžitě po usednutí do vozu překvapí nissan prostorným interiérem. Dostatek místa je nejen pro nohy cestujících, ale také v oblasti hlavy. Pár centimetrů navíc by si zasloužila snad jen šířka interiéru. Praktičnost druhé řady sedadel je velkým překvapením. Sedadla vzadu jsou posuvná a pasažéři si tedy mohou vybrat mezi přepravní kapacitou a komfortem cestujících. Objem zavazadelníku se pohybuje v rozmezí 285 – 381 litrů, dle nastavení sedadel.

Originální přístrojové desce dominují kruhové tvary. Týká se to nejen výdechů klimatizace, ale například i vlastního displeje klimatizace na středovém panelu. Za volantem se sedí poměrně vysoko, na což jsme si u vozů této kategorie již zvykli. Při nasedání na pohodlná sedadla potěší nejen široký úhel otevírání dveří (téměř do pravého úhlu), ale také bezklíčový přístup (+6,6 tisíc korun) u námi testované varianty.

Výtku směřujeme proti volantu, který je seřiditelný jenom výškově, což mnohdy při řízení vyžaduje až nepřirozeně natažené ruce. Pochvalu si naopak zaslouží vysoká kvalita použitých materiálů a dobré zpracování. Všechny ovladače jsou dobře dostupné, snad jen tlačítka pro ovládání palubního počítače vlevo od volantu nejsou příliš intuitivní.

Nečekaně úsporný hatchback

Nissan Note s turbodieselem 1.5 dCi představuje jednu z nejlevnějších alternativ v tomto segmentu, pod jehož kapotou tluče srdce naftového motoru. Motor si automobilka propůjčila od Renaultu a jedná se o léty prověřený agregát. Přestože je osmiventilová konstrukce již překonaná, vyniká nejen příjemným charakterem, ale především velice úsporným provozem.

Motor překvapivě zatahuje již od nejnižších otáček a jeho točivý moment se pyšní lineárním průběhem. Škoda jen, že po překročení hranice 4000 ot/min ztrácí motor chuť dále akcelerovat. Nejvyšší výkon motoru činí 66 kW při 4000 ot/min a největší hodnota točivého momentu 200 N.m vrcholí při 1750 ot/min. Při dálničním limitu 130 km/h točí motor 2400 ot/min na pátý převodový stupeň.

Jak jsme již zmiňovali, radost dělá motor řidiči i po stránce provozních nákladů. I přesto, že je pohonná jednotka testovaného vozu spojena pouze s manuálním pětikvaltem, ani na dálnici jsme nepřekročili pětilitrovou hranici spotřeby nafty. Při jízdě po běžných komunikacích ukazoval palubní počítač 3,6 l/100 km, což je fantastický výsledek.

Odhlučnění je na slušné úrovni, hluk od motoru proniká do interiéru až ve vyšších otáčkách, kde už stejně nemá smysl motor dále točit. Aerodynamický svist se projevuje až v rychlostech nad 150 km/h.

Podvozek na jedničku

Silnou stránkou testovaného Nissanu Note je podvozek. Ten je oproti minulé generaci znatelně tužší, zároveň se však chlubí schopností filtrovat nerovnosti našich silnic, a tak si posádka nemůže stěžovat na nedostatek komfortu. Pochvalu si zaslouží také směrová stabilita, Nissan Note nevyvede z míry ani prudký manévr.

I přesto, že se vyšší karosérie v zatáčce nakloní, Nissan Note drží dobře zvolenou stopu a nerozhodí ho ani přejezd příčných nerovností. Nedotáčivost není u této předokolky nikterak významná a přichází vcelku pozvolně. Výtku si zaslouží snad jen stabilizační systém, který zasahuje poměrně brzy a zároveň razantně.

Brzdy jsou účinné a dobře dávkovatelné. Jen při opakovaném brzdění trochu ztrácí svůj razantní nástup. Posilovač řízení není přehnaně účinný a zpětná vazba od volantu odpovídá charakteru tohoto automobilu.

Resumé

Druhá generace Nissanu Note překvapí nejen zdařilým designem, ale také kvalitně provedeným interiérem. Dostatečný prostor v podélném směru si zaslouží palec nahoru, stejně jako variabilita. Méně početným rodinám toto uspořádání jistě přijde vhod.

Naftový motor 1.5 dCi je optimální volbou pro zákazníky, kteří chtějí využívat vůz nejen ve městě, ale také pro delší cestování. Příplatek za turbodiesel se vrátí v podobě skvělé pružnosti a zejména mimořádně úsporného provozu. Ostatní si s klidem vystačí s benzinovou variantou 1.2 (59 kW).

Model Note je zajímavou a v neposlední řadě také originální alternativou k masovkám typu Škoda Roomster nebo Rapid Spaceback či korejskému zástupci Hyundai ix20. Jedná se o vůz, který svým poněkud vyčnívá z davu a těžko říct, který z konkurentů je mu nejblíže. Potěší také příznivá pořizovací cena a základní výbava.

Tým AUTOiNDEX.cz

Nissan Note 1.5 dCi

Typ motoru:

Přeplňovaný vznětový

Objem motoru (ccm):

1598

Válce:

4

Nejvyšší výkon (kW / ot/min):

66 / 4000

Nejvyšší toč. Moment (Nm / ot/min):

200 / 1750

Maximální rychlost (km/h):

179

Zrychlení 0 - 100 km/h (s):

11,9

Spotřeba – město/mimo město/ kombinace:

3,6 / 4,2 / 3,2

Velikost zav. prostoru (l):

285-381

Objem nádrže (l):

41

Pohotovostní hmotnost: (kg):

1216

Nosnost (kg):

399

Základní cena (kč):

229 900 (1.2 l 59 kW MT, Visia)

Cena s testovaným/srovnatelným motorem (kč):

289 900 (1.5 dCi MT, Visia)

Základní parametry
Výrobce:Nissan
Model:Nota
Karosérie:MPV
Motor:1.5 dCi
Palivo:nafta
Rok výroby:2014
Technické parametry

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -