Volvo V40 T2 - povedený základ (TEST)

Testy
28.10.2013

F T G

Volvo V40 T2 - povedený základ (TEST)

Nabídka motorů pro Volvo V40 se nedávno rozrostla o přeplňovaný benzinový čtyřválec 1.6 s přímým vstřikováním paliva. Motor s označením T2 je v současnosti základní motorizací tohoto lifestylového hatchbacku. A jak s ním Volvo V40 jezdí?

Volvo V40 je jasným vyjádřením automobilky, kterým směrem se hodlá v budoucnosti ubírat. Pryč jsou ty doby, kdy seveřané chrlili jedno hranaté auto za druhým, a v oblasti designu razili konzervativní strategii. Současné V40 má jednoznačný sportovní šmrnc, ale i přes to si dokázalo zachovat některé klasické prvky této švédské automobilky. Jasná identifikace značky spolu s originálním dynamickým pojetím je tedy jednou z hlavních předností tohoto modelu.

Prémiový hatchback V40 s jistou dávkou výjimečnosti dokázal nahradit hned několik modelů najednou. V40 se poměrně rychle od uvedení na trh stalo receptem na úspěch. V současnosti totiž prodeje testovaného modelu už překonaly modely V50, C30 a S40.

T2 aneb turbodmychadlem dopovaný čtyřválec

Přeplňovaný čtyřválec pod kapotou V40 T2 má objem 1.6 l a disponuje nejvyšším výkonem 88 kW při 4500 ot/min. Největšího točivého momentu 240 N.m motor dosahuje v rozmezí 1600-3000 ot/min. Jedná se o tentýž motor, kterým se chlubí varianty T3 a T4, akorát s tím rozdílem, že byl vyladěn na nižší výkon. Právě to mu poskytuje značnou výkonovou rezervu a v neposlední řadě také příznivou spotřebu pohonných hmot.

Subjektivně je motor velice pružný a příjemně zatahuje už v nízkých otáčkách. Navíc je dobře odhlučněný, takže cestování s tímto vozem je komfortní záležitostí. Dlouhá šestka povedeného manuálu drží otáčky i při rychlé dálniční jízdě překvapivě nízko. Oproti silnějším variantám jsou ale i ostatní převody o něco delší. To aby se dalo lépe využít výhody vyššího točivého momentu v nízkých otáčkách.

Přestože jsou na trhu v této objemové kategorii motory, které dosahují podobných výkonů bez přeplňování, je nutné podívat se na hodnotu a průběh točivého momentu. V tomto ohledu T2 pochopitelně tyto atmosférické jednotky překonává a činí jízdu s tímto volvem velice příjemnou i pro řidiče, kteří neradi často řadí. Jízdu lze v podstatě přirovnat ke svezení s turbodieselem s tím rozdílem, že akustický projev je o řád příjemnější.

Výkon graduje zhruba ve 4000 ot/min, dále následuje spíše konstantní zátah. Motor příjemně zrychluje i ve vyšších rychlostech na dálnici. Pochvalu si zaslouží kultivovanost pohonné jednotky a také sytý akustický projev vytočeného motoru.

Spotřeba pohonných hmot se ve městě pohybuje kolem 7,5 l/100 km. Mimo město jsme jezdili výrazně pod šestilitrovou hranicí, což považujeme za velmi dobrý výsledek. Vyžaduje to jen rozumné zacházení s plynovým pedálem. Dálniční limit 130 km/h (2400 ot/min) pak znamená spotřebu 6,2 l/100 kilometrů.

Ovladatelnost, podvozek a interiér

Volvo V40 má i v nejslabším provedení šanci na úspěch u nadšených řidičů. Řízení je totiž dostatečně přesné a může se pochlubit také komunikativním projevem. Řazení je příjemně krátké a přesné, k brzdám nelze mít výhrad.

Podvozek se drží silnice zuby nehty a i při razantních průjezdech se V40 dlouho chová neutrálně. Škoda jen těch tupých rázů, které se z útrob podvozku ozývají při přejezdu nerovností. Určitý limit podvozku testovaného vozu také nastavily pneumatiky o rozměru šestnáct palců. Ty na druhou stranu zase přispívají ke komfortu jízdy – na osmnáctipalcových kolech je totiž přejezd nerovností daleko větším utrpením.

Pozitivním překvapením je interiér základní výbavy Base. Potěší pohodlná látková sedadla stejně jako vysoká kvalita použitých plastů. Při jízdě se navíc z útrob přístrojové desky neozývají žádné nepříjemné zvuky, prostě absolutní ticho. Středový panel ve stylu dálkového ovladače na televizi je v základu vyveden v matné černé barvě. Ta nakonec nevypadá o moc hůře, než příplatkový kovový dekor.

Kaplička přístrojů zahrnovala klasické analogové ukazatele. Adaptivní digitální displej je mimo verzi R-Design vždy za příplatek. Přístroje jsou ale velice přehledně uspořádané a nelze mít proti nim žádných výhrad. Základní výbava Volva V40 je poměrně rozsáhlá a navíc příplatkové prvky nabízí Volvo za lepší ceny, než ostatní prémiové značky.

Resumé

Pokud se rozhodnete pro prémiový hatchback se základním motorem, mělo by být V40 T2 jedním z kandidátů. Skvělá technika pod kapotou vás totiž nebude nikdy nudit, stejně jako jedinečný design a kvalitní interiér. Za zmínku stojí i vysoká úroveň aktivní a pasivní bezpečnosti, ve které je již tradičně Volvo mistrem. Zvyknout si tedy budete muset snad jen na občasné protesty podvozku, to když přejedete standardní českou nerovnost…

Tým AUTOiNDEX.cz

Volvo V40 T2

Typ motoru:

Přeplňovaný zážehový

Objem motoru (ccm):

1595

Válce:

4

Nejvyšší výkon (kW / ot/min):

88 / 4500

Nejvyšší toč. Moment (Nm / ot/min):

240 / 1600 - 3000

Maximální rychlost (km/h):

195

Zrychlení 0 - 100 km/h (s):

9,9

Spotřeba – město/mimo město/ kombinace:

6,8 / 4,5 / 5,3

Velikost zav. prostoru (l):

324

Objem nádrže (l):

62

Pohotovostní hmotnost: (kg):

1463

Nosnost (kg):

437

Základní cena (Kč):

551 000 (D2, Base)

Cena s testovaným/srovnatelným motorem (Kč):

551 000 (D2, Base)

Základní parametry
Výrobce:Volvo
Model:V40
Karosérie:Hatchback
Motor:T2
Palivo:benzín
Rok výroby:2013
Technické parametry

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -