Volvo V40 T3 R-design - modrá je dobrá (TEST)

Testy
25.08.2013

F T G

Volvo V40 T3 R-design - modrá je dobrá (TEST)

Švédský stylový hatchback V40 prošel naší redakcí už několikrát a vždy nás dokázal něčím zaujmout. Nyní jsme podrobili redakčnímu testu benzinovou variantu V40 T3, která představuje pomyslný zlatý střed nabídky. Vrcholem je pak špičková výbava R-design, se kterou se setkáváme v rámci modelové řady V40 vůbec poprvé.

Samozřejmě, že nelze očekávat, že by R-design udělal z V40 T3 nějaký hothatch, i když podvozek doznal několika funkčních změn. To ale vůbec nevadí. V době, kdy design hraje první ligu, se sportovní vzhled mimořádně hodí i k průměrně výkonnému automobilu. Obzvláště u prémiové značky.

Volvo V40 má samo o sobě velice povedený design a atraktivní odstín karosérie s názvem Rebel blue v kombinaci s výbavou R-design z něj dělají skutečnou lahůdku. Více než na funkční vlastnosti se pochopitelně sází na styl a jedinečnost.

Jiná je maska chladiče včetně předního nárazníku, do kterého byly integrovány LED diody pro denní svícení. Zadní nárazník dostal atraktivní difuzor, z něhož ční dvě koncovky výfuků. Samozřejmostí výbavy R-design jsou již tradiční vnější zrcátka ve stříbrném plastu. Vozu mimořádně sluší také velká kola v tmavém provedení.

Jak jsme již zmiňovali, výsledek je mimořádně povedený. Za tímto Volvem V40 se každý otočí, jako za nějakým supersportem. A to přeplňovaná jednašestka pod kapotou prakticky není vůbec slyšet. Za R-design připlatí zákazník kolem 50 tisíc korun, v závislosti na typu základní výbavy a motorizaci. Nenechte se ale mýlit, za tyto peníze nedostanete pouze doplňky exteriéru. Jak jsme již u R-designu zvyklý, změny se dotkly také interiéru.

Okamžitě po usednutí do vozu potěší posádku výrazněji tvarovaná sedadla s modro-bílým emblémem R-design. Samozřejmostí jsou sportovní pedály, tříramenný volant a atraktivní přístrojový štít, který je laděn rovněž do modra. Zajímavý je středový panel ve stříbrném dekoru, jenž je také zdoben modrou linkou.

Prakticky jedinou technickou změnou je tvrdší podvozek. Za ten si však musí zákazník připlatit něco přes deset tisíc korun. Tedy alespoň pro variantu s motorizací T3. Podvozek byl snížen o 10 milimetrů a chlubí se tužším naladěním. Sportovní jízdě také napomáhají stabilizátory se zvětšeným průměrem. Při jízdě jsou avizované úpravy znát, V40 lépe sedí na kvalitním povrchu a ocenili jsme i rychlost reakce podvozku na pohyb volantem. Jízda po výmolech je pochopitelně méně komfortní, než se standardním vozem, k čemuž přispívají i velká kola s rozměrem sedmnáct (osmnáct) palců.

Benzinová optimalizace T3

Zlatý střed v nabídce benzinových motorů pro V40 představuje testovaný motor s označením T3. Jedná se o přeplňovanou jednašestku s nejvyšším výkonem 110 kW při 5700 ot/min. Křivka největšího točivého momentu 240 N.m vrcholí v rozmezí 1600-4000 ot/min, což autu zaručuje lineární zátah. Výhradu máme snad jen proti výraznější prodlevě turbodmychadla. V této objemové kategorii je ale tento nedostatek poměrně běžný.

Přestože se nejedná o motor s kdovíjak sportovní charakteristikou, jeho výkon je pro hatchback V40 dostatečný. Velké emoce však od něj očekávat nelze. Ani ve vysokých otáčkách se například z dvojice sportovně vzhlížejících výfuků neozývají žádné výrazné tóny. Navíc vytáčet motor za hranici šesti tisíc otáček nemá příliš smysl – zde totiž přísun výkonu znatelně slábne. Střední pásmo otáček je tedy pro dynamickou jízdu optimální.

A jak je na tom Volvo V40 T3 se spotřebou? My jsme v průměru jezdili kolem 8 l/100 kilometrů. Ve městě je nutné počítat se spotřebou o nějakých 0,5-1 litr vyšší, mimo město je tomu samozřejmě naopak. Díky relativně dlouhé šestce točí motor při 130 km/h příznivých 2500 ot/min, což přispívá nejen k akustickému komfortu, ale také ekonomice jízdy.

Resumé

Volvo V40 T3 s paketem R-design je především stylovou záležitostí, bez výraznějších ambicí na sportovní jízdu. Dobrou zprávou však je, že je dostupný pro všechny motorizace, tedy i pro výkonově nejslabší T2. Navíc si můžete připlatit třeba za sportovní podvozek či nastavitelný posilovač řízení, takže přeci jen lze Volvo částečně přizpůsobit dynamické jízdě. Chválíme především bezpečnostní výbavu a jedinečnou image, která je díky R-designu posunutá na vysokou úroveň.

Tým AUTOiNDEX.cz

Volvo V40 T3 R-design

Typ motoru:

Přeplňovaný zážehový

Objem motoru (ccm):

1595

Válce:

4

Nejvyšší výkon (kW / ot/min):

110 / 5700

Nejvyšší toč. Moment (Nm / ot/min):

240 / 1600 - 4000

Maximální rychlost (km/h):

210

Zrychlení 0 - 100 km/h (s):

8,8

Spotřeba – město/mimo město/ kombinace:

- / - / 5,3

Velikost zav. prostoru (l):

335

Objem nádrže (l):

62

Pohotovostní hmotnost: (kg):

1368

Nosnost (kg):

543

Základní cena (Kč):

551 000 (T2, Base)

Cena s testovaným/srovnatelným motorem (Kč):

696 500 (T3, R-design Kinetic)

Základní parametry
Výrobce:Volvo
Model:V40
Karosérie:Hatchback
Motor:T3
Palivo:benzín
Rok výroby:2013
Technické parametry

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -