Subaru Outback 2.5i Lineartronic - terénní kombi pro fajnšmekry (TEST)

Testy
29.04.2013

F T G

Subaru Outback 2.5i Lineartronic - terénní kombi pro fajnšmekry (TEST)

Nové Subaru Outback doznalo několika změn, které mají toto pověstné terénní kombi opět posunout o kus dále. Zcela nový motor, převodovka a designové úpravy jsou dobrým předpokladem pro splnění očekávání výrobce.

Outback samozřejmě vychází z oblíbeného Legacy Kombi, které se již prodává více než dvacet let. Koncepce větší světlé výšky podvozku je dnes stále v kurzu a je v podstatě jedno, zda se jedná o standardní SUV nebo klasické rodinné kombi. Hlavní rysy ale mají tyto vozy společné – pohon všech kol a sem tam nějaký ten ochranný plast.

Pravdou ale je, že standardní kombi nenabízí o tolik vyšší posez za volantem, jako většina automobilů SUV. To však je podle nás spíše výhoda eliminující náklony karosérie v zatáčkách a aerodynamický odpor při rychlé dálniční jízdě. Vždy ale záleží na preferencích konkrétního zákazníka.

Kosmetika

Pro modelový rok 2013 vyjíždí Subaru Outback v upraveném kabátě. Nová je maska chladiče včetně předního nárazníku a změny se dotkly také hlavních předních světlometů a mlhovek. Ty nyní působí více dynamickým dojmem. Dalších novinek v oblasti designu si však všimnou spíše jen znalci. Jmenujme například nový design sedmnáctipalcových litých kol. Asi všechny bez výjimky ale jistě potěší upravená barevná škála laků karosérie. A co uvnitř?

V interiéru vozu se rovněž pracovalo se sladěním barev a to v rámci celého vnitřku. Líbí se nám odvážné tmavé metalické dekory stejně jako nové čalounění sedadel. V našem případě se jedná o kvalitní kůži, která je u nejvyšší výbavy Executive standardem. Z volantu a středového panelu zmizel stříbrný dekorační materiál – zmiňovaný tmavý dekor interiéru sluší daleko lépe.

Pochvalu zaslouží pěkně provedené optitronové přístroje, které byly umístěné v kroužcích s kovovou povrchovou úpravou. Nejvyšší výbava navíc obsahuje i barevný display v češtině s ekonoměrem, dobou jízdy a některým varovným hlášením. Další funkce palubního počítače bohužel opět zobrazuje malý displej pod čelním sklem, který má archaickou grafiku a nepraktické ovládání – pomocí kolíčku vedle rychloměru.

Líbil se nám nový audiosystém, kterému v rámci nejvyšší výbavy nechyběl ani rozměrný displej pro navigaci. Komunikace s posádkou samozřejmě probíhá rovněž v češtině. Jeho ovládání je vcelku intuitivní a to díky dotykovému barevnému displeji. O příjemné ozvučení se stará šest reproduktorů, nechybí konektivita Bluetooth, USB, AUX či dokonce i-Pod Control. Bravo!

Jednou z nesporných výhod karosérie Outbacku je prostor. Ať se už posadíte za volant nebo dozadu, všude máte dostatek místa prakticky ve všech směrech. I řidič nadprůměrné výšky si může příjemně natáhnout nohy a tomuto uspořádání přizpůsobit nastavení volantu, který lze seřídit ve dvou směrech. Novinkou pro modelový rok 2013 je také přesunutí ovladače elektronické parkovací brzdy z přístrojové desky na středový panel, hned za volič automatické převodovky CVT.

Nový boxer v ringu

Asi největší změna se odehrála pod kapotou. Benzinový čtyřválec typu boxer 2.5i je totiž zcela nový. Vznikl převrtáním zážehového dvoulitru, který známe například z modelu XV. Oproti předchůdci má výrazně delší zdvih, což znamená větší točivý moment a vyšší výkon. Hodnoty 127 kW při 5600 ot/min a 235 N.m při 4100 N.m hovoří za vše.

Líbí se nám zejména velice tichý běh v nízkých otáčkách a také solidní kultivovanost. Výkonnostní parametry hodnotíme jako optimální. I přesto je škoda, že v nabídce není jiná zážehová alternativa. Někdo by si třeba rád připlatil za výkonný šestiválec.

Další změnou je nová bezestupňová převodovka Lineartronic. Opět ji známe hlavně z modelu XV, kde fungovala podle očekávání. Při rozjezdu je sice třeba dávat pozor na dávkování plynu, protože zátah dokáže Lineartronic zprostředkovat okamžitě, jinak ale proti ní nelze mít výhrad. Díky měniči točivého momentu je navíc velice pomalá jízda, například v terénu, opravdu příjemná a Lineartronic tak v podstatě dokáže nahradit redukční převodovku.

CVT si tedy s tímto vozem rozumí a chová se velice účinně. Je třeba si zvyknout akorát na typické neklesající otáčky při maximálním sešlápnutí plynového pedálu. To je ale u těchto typů převodovek normální. A jak je na tom Outback 2.5i se spotřebou?

Při dálničním limitu 130 km/h točí motor 2200 ot/min a spotřebuje zhruba 9,3 l/100 km. Ve městě počítejte s prakticky stejnou spotřebou, jako při dálničním cestování. Navíc to jde i bez systému Start/Stop, který příliš v lásce nemáme a jsme rádi, že ho Subaru v rámci této novinky nepoužívá. Dobrou zprávou je i to, že se mimo město Subaru Outback promění ve spořílka a při konstatním tempu 90 km/h si v klidu vystačí s šestilitrovým průměrem. A to zaslouží velkou pochvalu.

Na silnici – v terénu

Benzinová varianta se výhradně nabízí s převodovkou Lineartronic a pohonem všech kol s aktivním rozdělováním točivého momentu. Diesel má pak systém 4x4 s centrálním diferenciálem s omezenou svorností. Tento systém nepřetržitě sleduje provozní podmínky všech čtyřk kol a také údaje stabilizačního systému VDC.

Na změny povrchu okamžitě reaguje přerozdělením točivého momentu mezi kola přední a zadní nápravy. Při běžné jízdě navíc minimalizuje ztráty točivého momentu, což se pozitivně odráží na spotřebě pohonných hmot. Tento pohon všech kol funguje podobně, jako třeba Haldex poslední generace.

Jízdní vlastnosti testovaného subaru zaslouží pochvalu. Svůj podíl na tom má použití pevnějších silentbloků oproti předchozímu provedení. Přední stabilizátor byl navíc zesílen o 1 milimetr. Charakteristika pružin a tlumičů je nyní tužší, což minimalizuje náklony karosérie v zatáčkách. V terénu pochopitelně subaru už tak pohodlné není, nejčastější využití ale bude bezesporu na silnicích. Výhradu máme snad jen proti přeposilovanému řízení, které poněkud kazí jinak dobrou zpětnou vazbu od kol. Je to škoda, protože řízení je jinak opravdu přesné.

Resumé

Subaru u většiny benzinových motorů stále sází na poctivé atmosférické plnění a nejen za to ho máme rádi. Jeho crossovery totiž většinou svedou více, než srovnatelné čtyřkolky od konkurence a i přes limitovanou nabídku motorů a výbav, stále mají co nabídnout. Navíc se stále jedná o poměrně jedinečné auto na našich silnicích, které je radost řídit. A nové Subaru Outback 2.5i není výjimkou.

Tým AUTOiNDEX.cz

Subaru Outback 2.5i Lineartronic

Typ motoru:

Atmosférický zážehový

Objem motoru (ccm):

2498

Počet válců:

4

Nejvyšší výkon (kW / ot/min):

127/5600

Nejvyšší toč. Moment (Nm / ot/min):

235/4100

Maximální rychlost (km/h):

198

Zrychlení 0 - 100 km/h (s):

9,9

Spotřeba – město/mimo město/ kombinace:

10,1 / 6,1 / 7,6

Velikost zav. prostoru (l):

526

Objem nádrže (l):

65

Pohotovostní hmotnost: (kg):

1607-1633

Nosnost (kg):

433

Základní cena (kč):

879 000 (2.5i, Active)

Cena s testovaným motorem (kč):

Cena testovaného vozu (kč):

879 000 (2.5i, Active Lineartronic)

1 019 000 (2.5i, Executive Lineartronic)

Základní parametry
Výrobce:Subaru
Model:Outback
Karosérie:Kombi
Motor:2.5i
Palivo:benzín
Rok výroby:2013
Technické parametry

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -