Nové Subaru Forester - nejschopnější SUV současnosti (NOVINKA)

Novinky
10.03.2013

F T G

Nové Subaru Forester - nejschopnější SUV současnosti (NOVINKA)

Právě v těchto dnech vstupuje na český trh již čtvrtá generace prestižního modelu Subaru Forester. Vozů této japonské značky jenom u nás jezdí téměř sedmnáct tisíc a z toho více než 5,5 tisíc foresterů celkem tří generací. Ta nejnovější, v pořadí již čtvrtá, přináší mnoho nového a při premiérové jízdě v zasněženém terénu rozhodně překonala naše očekávání….

Na co nového se tedy můžeme těšit? Tato poslední novinka od Subaru oslovuje větším komfortem, lepší praktičností a dalším zlepšením jízdních a provozních vlastností. V rámci palety inovací byla pozornost věnována vyšší bezpečnosti v úzké návaznosti na celkovou atraktivnost tohoto prestižního vozu kategorie SUV. Stálou předností je symetrický pohon všech kol, nízké těžiště, ale také vyzrálý podvozek a přepínač jízdních režimů SI Drive.

Ocenili jsme vzdušnou kabinu s doširoka otevíranými dveřmi. V interiéru je dostatek místa na šířku i výšku. To samé platí o zavazadlovém prostoru, který je výborně přístupný. Líbí se skvělý výhled díky velkým proskleným plochám. A to i dozadu a to u dnešních aut vždycky neplatí. Palubní počítač se tentokrát usadil nahoře na palubní desce a na velkém displeji přehledně ukazuje množství provozních údajů. Příjemný je sportovně malý volant, řízení je tuhé, ale přesné a citlivé.

Ve srovnání s předchozím modelem se zvětšila délka nového foresteru o 35 mm na současných 4595 mm, šířka o 15 mm na 1795 mm a výška o 35 mm na 1735 mm. Navíc došlo ke změně rozvoru na 2640 mm, což je nárůst o 25 mm. Vůz má nyní i ve srovnání s konkurencí skvělou světlou výšku 220 mm s předním nájezdovým úhlem 25,5 stupňů a zadním 26 stupňů včetně velkého přechodového úhlu min. 22 stupňů, což je v terénu často limitující hodnota.

V aktuální nabídce motorizace jsou dva zážehové čtyřválcové motory 2.0 i a 2.0XT a nechybí oblíbený vznětový přeplňovaný čtyřválec 2.0D. Právě optimalizací integrovaného ovládání pohonné jednotky a systémů jako CVT, AWD a VDC dochází k jisté a spolehlivé jízdě často bez ohledu na schopnosti řidiče i v nezpevněných terénech, při výjezdu prudkých svahů včetně zajištění sjíždění kluzkých spádů konstantní rychlostí.

Model s motorem 2.0 i se nabízí s mechanickou šestistupňovou převodovkou nebo bezstupňovou variátorovou Lineartronic, která je k dispozici také pro agregát 2.0XT. Verze s dieselovou motorizací mají v nabídce mechanickou šestistupňovou převodovku. Za pozornost stojí zážehový přeplňovaný motor typu boxer, který díky vysokému kompresnímu poměru a dělenému turbodmychadlu Twin Scroll dosahuje výkonu 177 kW (240 k) při 5600/min a točivého momentu 350 Nm při 2400-3600/min.

Výrazněji přepracován byl pohon Symmetrical AWD s aktivním rozdělováním točivého momentu. Novinkou je elektronický závěr diferenciálů X-Mode s nastavitelnými režimy, který umožňuje novému foresteru dobře zvládat výjezdy, prudké sjezdy i terénní překážky v blátě, za ledu nebo sněhu. U modelů 2.0 i Premium a 2.0XT zajišťuje systém X - Mode lepší jízdní vlastnosti bez ohledu na skutečný stav vozovky díky optimálnímu spojení řízení motoru, převodovky Lineartronic (CVT), pohonu AWD, stabilizačního systému VDC a ostatních systémů prakticky automaticky.

Za zmínku také stojí stabilizační systém VDC využívající nové časové nastavení pro funkci brzdové soustavy. Právě funkce překlenutí brzd v případech současného sešlápnutí brzdového a plynového pedálu dává přednost brzdnému účinku. Podobně s ohledem na bezpečnost funguje i asistent pro sjíždění svahů HDC. Představený vůz má navíc vynikající výsledky crash testů ve své kategorii.

Poněkud větší nový forester je stále neuvěřitelně obratný. Hlavně díky permanentnímu pohonu všech kol a nízko uloženému motoru dochází k aktivnímu rozdělení sílu mezi kola přední a zadní nápravy a spolehlivě projíždí zatáčky. Navíc zadek vůz do oblouku přetáčivě zatlačí. To se potvrdilo i při premiérové jízdě na zasněžených silnicích, kde opět vůz prokázal svoje výborné jízdní vlastnosti.

Novinka je od března na našem trhu nabízena se třemi motory (2,0i, 2,0 XT a 2,0 D) a dvěma převodovkami (manuální a bezestupňová CVT). Zákazníci si také mohou vybrat mezi čtyřmi úrovněmi výbavy (Active, Comfort, Sport a Executive). Prakticky nejlevnější Subaru Forester je model 2,0i Active 6MT za 679 000 Kč nebo s převodovkou CVT za 719 000 Kč. Špičkové provedení 2,0XT Executive CVT stojí 1 029 000 Kč. Ceny nového Subaru Forester s naftovým motorem 2,0D Active 6MT začínají na 789 000 Kč a provedení 2,0D Sport 6MT je za 1 029 000 Kč.

Hojně rozšířená zkratka SUV znamená sportovně užitkový vůz. Podle našeho názoru je právě nové pětimístné kompaktní Subaru Fortester jedním z mála automobilů kategorie SUV, které si tak opravdu s klidným svědomím může říkat. Přitom si design zachoval rozumný kompromis, který je přijatelný pro všechny. Další informace a poznatky přímo z provozu přineseme v některém z našich redakčních testů.

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -