Subaru Legacy Kombi 2.5i CVT LPG - 4x4 na kapalný plyn! (TEST)

Testy
04.02.2013

F T G

Subaru Legacy Kombi 2.5i CVT LPG - 4x4 na kapalný plyn! (TEST)

Subaru Legacy by mělo být žhavým kandidátem pro potenciální zákazníky s vytříbeným vkusem a zároveň vysokými nároky na auto s bezchybně fungujícím pohonem všech kol. Rodinám asi nejlépe vyhoví karosérie typu kombi a pro větší roční nájezdy se bezesporu hodí úsporný dieselový motor. Nebo je tu ještě jedno řešení – LPG!

Zarytým odpůrcům naftových motorů jde český dovozce originálních vozů Subaru doslova „na ruku“. Stále totiž nabízí profesionální přestavbu benzinového motoru na plynový pohon, jako alternativní palivo. Už tedy nemusíte platit vysokou daň za kultivovaný projev a perfektní zvuk zážehového motoru typu boxer v podobě drahého benzinu.

Týden jsme jezdili se Subaru Legacy 2.5i LPG a najeli slušnou porci kilometrů. Musíme opravdu potvrdit, že se testované subaru chová jako auto s benzinovým motorem a přítomnost LPG si vlastně ani neuvědomíte. Snad jen při pohledu na plynovou nádrž nebo samotném tankování. Nenápadný ovladač systému přimontovaný na středové konzole je už jen detailem…

Legacy – stálice na českém trhu čtyřkolek

Subaru Legacy se v současné páté generaci prodává v Evropě od roku 2009 a za tu dobu získalo mnoho příznivců. Příď se chlubí hranatěji řezanými tvary, které působí sportovně a zároveň jim nechybí jistá dávka elegance. O tu se dokonale stará chromovaná přední maska a rozměrné světlomety vytažené až do boků karosérie. Zadní část testovaného kombi byla spíše navržena podle ryze japonské designové školy a to hlavně kvůli tvarování světlometů. I zde se však nešetřilo chromem, což dokládá lišta spojující tyto zadní svítilny.

Charakteristickým prvkem modelové řady Legacy jsou vystouplé lemy blatníků a také výrazné prahy, které účinně brání především proti zašpinění boků automobilu. Bohužel však snižují světlou výšku automobilu, takže opatrně při přejezdu obrubníků či jízdě po polních cestách.

Uvnitř chválíme výbornou ergonomii a perfektní posez za volantem. Ocenili bychom snad jen lepší boční vedení sedadel a také modernější grafiku palubního počítače včetně ovládání. Kolíkový ovladač trčící z útrob kapličky přístrojů se už dnes prostě nenosí…

I přes některé tvrdší plasty přístrojové desky se jejích útrob neozývají žádné rušící elementy. Svůj podíl na tom bezesporu má kvalitní slícování. Doslova královský rozvor 2750 milimetrů je zárukou dostatečně prostorného interiéru, pochválit musíme zejména místo v oblasti nohou na zadních sedadlech. Zavazadelník pobere 526 litrů zavazadel, což je v této třídě spíše průměrná hodnota.

Alternativní pohon

Zážehový čtyřválcový boxer o zdvihovém objemu 2457 je v současnosti nejvýkonnější motor v nabídce Subaru Legacy. Pohonná jednotka se chlubí nejvyšším výkonem 123 kW a největším točivým momentem 229 N.m při 4000 ot/min. Agregát s plochým uspořádáním válců má velice zajímavý zvuk a slušný zátah. Je ale jasné, že s ekonomikou provozu na tom není tak jako diesel. K jeho úspornosti nepřispívá ani pohon všech kol ani bezstupňová automatická převodovka Lineartronic. Co s tím, když chce majitel ušetřit a nechce se vzdát atraktivního projevu benzinového motoru?

Subaru nabízí přestavbu na LPG. Systém využívá vícebodové vstřikování kapalného LPG, pomocí kterého dodává potřebné množství plynu do sacího potrubí. Motor v praxi vždy startuje na benzin, a jakmile se zahřeje, dojde k přepnutí na kapalný LPG. Poznáte to podle indikátoru na středové konzole, který funguje i jako manuální ovladač.

Pokud si přejete jet výhradně na benzinový pohon, stačí stisknout příslušné tlačítko. Malý multifunkční ovladač zobrazuje pomocí LED diod stav kapalného plynu v nádrži. Ta má objem 61 litrů a byla umístěna pod podlážku do zavazadelníku. Rezervní kolo tedy musela nahradit prostorově méně náročná sada na opravu defektů.

Protože má LPG nižší energetickou hodnotu než benzin, spotřeba paliva je zhruba o 20% vyšší. Jeho cena je však oproti benzinu zhruba poloviční, takže nabízí slušný potenciál ekonomické úspory. Ve městě je nutné počítat se spotřebou kapalného LPG mezi 10-11 litry na 100 km, mimo město si motor žádá kolem 8 l/100 km. Na dálnici jsme pak dosáhli průměru 9,5 l/100 km. Nakonec jsme čekali vyšší spotřebu tohoto motoru přestavěného na LPG. Vždyť dosažené hodnoty jsou prakticky shodné s údaji uváděnými výrobcem, které předpokládají ryze benzinový pohon.

Upravené Subaru pro pohon LPG má dvě plnohodnotné nádrže, takže nabízí i velice slušný dojezd bez natankování (kolem 900 km). V praxi jsme reálný rozdíl mezi jízdou na plyn či benzin navíc vůbec nezaznamenali. Motor typu boxer se slušným objemem a minimem vibrací se na avizovanou přestavbu rozhodně hodí.

CVT a podvozek

Bezestupňovou převodovku nemáme v redakci příliš v lásce, v testovaném Subaru nám však vůbec nevadila. Ve městě i na dálnici fungovala perfektně, na okreskách pochopitelně z motoru to nejlepší nedostane a to platí i v případě, že řadíte pomocí pádel pod volantem. Pocit z manuálního řazení „fiktivních“ stupňů nadšence sportovní jízdy samozřejmě nepřesvědčí. Tohle auto ale bylo postaveno pro jiné účely a nutno dodat, že rychlé jízdě se vůbec nebrání. Pochvalu si zaslouží především sofistikované naladění podvozku.

S pořízením Subaru Legacy dostáváte do ruky rodinné auto s vysokou úrovní jízdních vlastností a trakce. Díky nízkému těžišti a dobře nastaveným tlumičům drží auto perfektně stopu a nedotáčivost je výrazně potlačena směrem k neutrálnímu chování. Zároveň však nečekejte nepříjemně tuhý podvozek. Legacy Kombi je totiž překvapivě komfortní a poddajné, což je na našich silnicích vlastnost k nezaplacení.

Současná nabídka

Subaru Legacy Kombi 2.5 l CVT je vyvážené auto s nadprůměrnými jízdními vlastnostmi a bohatým vnitřním prostorem. Díky nesporné jedinečnosti značky navíc zákazník získává přidanou hodnotu i v podobě vysoké originality.

Český importér čtyřkolek Subaru nyní tento vůz nabízí se slevou 70 tisíc korun a sadou kol (+35 tisíc) zdarma. Přestavba na LPG vyjde cca na 50 tis. Kč a tak se výsledná cena za vůz (828.022,- Kč) stále pohybuje zhruba o padesát tisíc korun níže v porovnání s dieselovou variantou Legacy Kombi 2.0D Active. Komu tedy nevadí automatická převodovka (manuál se pro 2.5i nenabízí) nemůže s testovaným autem šlápnout vedle.

Tým AUTOiNDEX.cz

Subaru Legacy Kombi 2.5i CVT

Typ motoru:

Atmosférický zážehový

Objem motoru (ccm):

2457

Nejvyšší výkon (kW / ot/min):

123 / 5600

Nejvyšší toč. Moment (Nm / ot/min):

229 / 4000

Maximální rychlost (km/h):

205

Zrychlení 0 - 100 km/h (s):

9,3

Spotřeba – město/mimo město/ kombinace:

11,1 / 6,4 / 8,1

Velikost zav. prostoru (l):

526

Objem nádrže (l):

65

Pohotovostní hmotnost: (kg):

1582 - 1614

Nosnost (kg):

448

Základní cena (kč):

775 992 (2.5i Active Lineartronic, akční cena)

Cena s testovaným/srovnatelným motorem (kč):

775 992 (2.5i Active Lineartronic, akční cena) + 52tis za přestavbu LPG

Základní parametry
Výrobce:Subaru
Model:Legacy
Karosérie:Kombi
Motor:2.5i CVT LPG
Palivo:plyn
Rok výroby:2013
Technické parametry

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -