VW Passat 2.0 TDI DSG - sedan i pro opravdové řidiče? (TEST)

Testy
11.06.2012

F T G

VW Passat 2.0 TDI DSG - sedan i pro opravdové řidiče? (TEST)

V našich krajích je Volkswagen Passat považován za dokonalé auto. My jsme si to o něm nikdy nemysleli, přestože jistý perfekcionismus mu upřít nelze. Co se změnilo s příchodem nové generace?

První věcí, nad kterou jsme se při seznamování se s vozem zamýšleli, byla otázka, zda se vůbec jedná o novou generaci nebo pouze radikální facelift. Ano, Volkswagen sice tvrdí, že se jedná už o sedmou genraci, ale proč se na podvozku nezměnilo téměř vůbec nic a i rozměry karosérie zůstaly skoro identické?

Možná si v Německu řekli, že dokonalá auta nepotřebují úpravu. S tím se dá částečně souhlasit, ale třeba takové zadní světlomety využívající pouze klasické žárovky (v základní výbavě) nehodnotíme jako zlepšení, ba právě naopak. Vždyť se už předchozí passat chlubil diody LED a to je již několik let zpátky. U koncernu VW si zkrátka nechávají tučně zaplatit už asi téměř za všechno.

Usedlá dokonalost

Volkswagen Passat jasně navazuje svým omlazeným vzhledem na striktně vymezenou školu designu ostatních modelů této značky. Hlavním úkolem bylo změnit okoukané a zároveň příliš nepřekvapit, či chcete-li neurazit. Konzervativní design z nového passatu doslova čiší a žádné výstřelky ani sportovní rysy na modernizované karosérii nenajdete.

Na druhou stranu působí Volkswagen opravdu elegantně a solidně, takže záměr konstruktérů jednoznačně splnil očekávání. Asi nejvýznamnějším prvkem exteriéru je nová záď, která je ještě jednoduší a perfektně koresponduje se zbytkem automobilu.

Čirá optika vpředu a xenonové výbojky jsou u námi testované špičkové výbavy samozřejmostí, stejně jako efektní pás LED diod pro denní svícení, který byl integrován přímo do středu světlometů, po vzoru některých ostatních modelů tohoto koncernu.

Nečekejte ani výraznější prolisy na bocích karosérie, kde jsou pouze dvě velmi decentní linky. Zato chromové orámování kolem bočních oken a ve spodní části dveří a předního či zadního nárazníku má navodit ten klíčový dojem skrytého luxusu.

Interiér na jedničku

Pokud bychom chtěli na novém Passatu objasnit slovo perfekcionismus, není nic jednoduššího, než usednout do interiéru a rozhlédnout se kolem sebe. Nalezení optimální pozice za volantem je otázkou okamžiku a vynikající ergonomie prakticky všech ovládacích prvků si zaslouží obdiv.

Nad takto zpracovaným interiérem, kde nikoho nic netlačí a pozice za volantem je téměř dokonalá, by se mohla vyučovat hodina s názvem Ergonomie. Pokud máme přeci jen nalézt nějakou chybu, asi by to byla absence nastavitelné délky sedáků.

Usedlému dojmu z interiéru sekundují analogické hodiny ve středu přístrojové desky, naopak sportovní dojem, jakoby se snažilo navodit startovací tlačítko na středové konzole hned vedle voliče automatické převodovky DSG. Právě kolem tohoto voliče se nachází celá řada dalších ovladačů, od kolébkové parkovací brzdy po tlačítko automatického parkování nebo elektronicky nastavitelného podvozku.

Celou plejádu moderních technologií doplňuje na středovém panelu umístěný navigační systém Columbus, kterému nechybí mimo jeho standardních funkcí ani výstup z parkovací kamery. Bohužel riziko krádeže tohoto kompaktního zařízení je v našich krajích stále příliš vysoké. Škoda.

Co se vnitřního prostoru týká, žádná výrazná změna uvnitř neproběhla. Místa je zkrátka tak nějak průměrně a na šířku by ho mohlo být o něco více. Situací to trochu připomíná superb, který se však chlubí alespoň královským podélným prostorem.

Vzadu je místa dostatek v oblasti nohou, v oblasti hlavy by ho ale mohlo být více. Objem zavazadlového prostoru se zvětšil na 565 litrů, údaj je ale uváděn včetně místa na rezervní kolo. Pozor tedy na srovnání s konkurencí, marketing je mocná čarodějka.

Řidiči o krok blíže

Jízdní vlastnosti testovaného passatu diktoval zejména příplatkový adaptivní podvozek DCC. Kupodivu za něj Volkswagen nechce zas až tak moc, posuďte sami, příplatek činí cca 26 tisíc korun, což je v porovnání s konkurencí docela dobrá cena.

Jednou z hlavních výhod vozů koncernu VW je možnost výběru z široké palety motorů a různých nadstandardních prvků. Avizovaný podvozek je toho jen důkazem. Nový Passat se totiž ještě nabízí se sportovním podvozkem, který sníží světlou výšku o 15 milimetrů a poskytne tužší odpružení pro zlepšení jízdních vlastností při rychlé jízdě. Nechybí ani možnost volby tzv. zesíleného podvozku, jenž je naopak zvýšený o 15 mm a dodává se v kombinaci s tužšími tlumiči a krytem pod motorem.

Ale zpátky k adaptivním tlumičům. Vedle voliče automatické převodovky se nachází tlačítko, pomocí kterého si řidič může vybrat mezi třemi různými režimy. K dispozici je Comfort, Sport a Normal. Elektronika nastaví charakteristiku nejen tlumičů, ale také posilovače řízení.

V praxi je rozdíl mezi jednotlivými režimy velmi dobře rozpoznatelný a to především na rozbitém povrchu. Měli jsme však pocit, že režim Sport, zhorší komfort vozu ve větší míře, než je samotné zlepšení jízdní stability při rychlém průjezdu zatáčkou. Právě v tomto módu navíc ještě dojde ke snížení karosérie o 10 milimetrů.

Obecně hodnotíme podvozek passatu za povedený, oceňujeme především jeho schopnost filtrace nerovností, které díky tomu mají minimální vliv na jízdní vlastnosti auta. S výrazným odskakováním kol se tedy příliš často nesetkáte. Při rychlé jízdě drží passat bezchybně zvolenou stopu, na limitu se pochopitelně projevuje nedotáčivost, která souvisí s koncepcí pohonu předních kol. Pochvalu si také zaslouží dobré odhlučnění podběhů.

Jsou samozřejmě konkurenční vozy, které nabízí ještě lepší stabilitu a především zábavu (např. Honda Accord), o kterou ale v této třídě zdaleka nemusí jít každému. I v této oblasti se však sedmá generace passatu posunula o kus blíže k řidiči, což je pro nás asi nejpříjemnější překvapení.

Jeho řízení už totiž nepůsobí tím gumovým dojmem, se kterým jsme se setkávali u předchozího provedení. Nyní řidiči poskytuje docela slušnou zpětnou vazbu a už také není tak přeposilované, jako tomu bývalo v minulosti. U námi testované výbavy k tomu všemu navíc ještě přispívá režim Sport. Například koncernová Škoda Superb je v porovnání s novým passatem od dost více odtažitá.

V zajetí elektroniky

Už jsme se zmiňovali o tom, že testovanému vozu nechyběl automatický parkovací asistent. Funguje opravdu skvěle, dokáže sám zaparkovat, jak příčně, tak podélně s přesností na centimetry k obrubníku. To ale není vše.

Volkswagen se v poslední době rozhodl dotáhnout další pokrokové systémy k dokonalosti a nutno dodat, že se mu to daří. Nechybí systém pro udržení v jízdním pruhu, se kterým přišel jako první Lexus. Ten dokáže korigovat nechtěné opuštění jízdního pruhu třeba na dálnici, pomocí zásahů do volantu. Tím má vzbudit řidiče z nebezpečného mikrospánku. Vůz pochopitelně systém sám řídit nedokáže, pokud nedržíte volant, elektronika to po pár sekundách odhalí a akustickou výstrahou vám dá najevo, že je systém deaktivován.

Ocenili jsme také systém sledování slepého úhlu, který řidiči dává blikajícími diody na vnitřní straně zpětných zrcátek najevo, zda má volno ve vedlejším pruhu. Tento systém se kombinuje s asistentem pro udržení jízdního pruhu, který zásahem do řízení řidiči naznačí, že se ve vedlejším pruhu nachází jiné auto. To v případě, že by přehlédl zmiňované blikající diody. Troufáme si tvrdit, že jde o propracovanějšího pomocníka, než například u volva, které s ním však přišlo jako první.

Samozřejmostí je adaptivní tempomat, který také funguje o něco lépe, než u většiny konkurence, i tak ale podle nás reaguje příliš brzy. Dále je tu systém hlídající únavu řidiče. Pokud elektronka vyhodnotí ospalé chování, vyzve řidiče, aby si dal pauzu na kávu. Auto navíc dokáže upozornit na nebezpečně se blížící překážku a dokonce samovolně aktivovat brzdy.

Osvědčené TDI a vylepšené DSG

Nejsilnější současné TDI v segmentu dvoulitrů už dobře známe. Nejvyšší výkon 170 koňských sil je velmi slušným předpokladem pro svižnou a zároveň úspornou jízdu. Navíc v případě passatu je také tento motor velmi dobře odhlučněný. V kombinovaném režimu jsme s autem jezdili kolem 6,5 l na 100 kilmetrů, ve městě počítejte se spotřebou kolem 7 l/100 km.

Charakter motoru diktovala zejména dvouspojková převodovka DSG, která se právě k této pohonné jednotce skvěle hodí. Nezůstala ale při starém a nabízí několik vychytávek. Mimo ryze designové záležitosti, jako třeba upravený tvar jejího voliče, musíme zmínit rozepínání spojky při ubrání plynu ve vyšších rychlostech.

Auto tak jede na neutrál při volnoběžných otáčkách s pozitivním vlivem na spotřebu pohonných hmot. Subjektivně se nám ale nelíbilo, že při opětovném přidání plynu trvá zhruba dvě sekundy, než automobil opět začne zrychlovat. Jiné je to za situace, kdy řidič nezpomaluje pouhým ubráním plynu, ale zároveň zahájí brzdění. Poté DSG podřazuje a na následnou akceleraci reaguje motor poměrně rychle.

Ještě je tu ale sportovní režim, při kterém k výše zmiňovanému vyřazení nedochází nikdy. Pro manuální mód jsou k dispozici pádla pod volantem a musíme uznat, že se pro opravdu rychlou jízdu hodí lépe, než sportovní mód. Podmínkou je ale zdatnější řidič za volantem. Samotným voličem převodovky lze pochopitelně také řadit, bohužel však v obráceném režimu, než diktuje logika. Podřazuje se pohybem voliče k sobě a naopak. Celkově chválíme DSG za neuvěřitelnou rychlost řazení, která se řadí mezi špičku současných automatů.

Resumé

Pokud vám nevadí konzervativní design, zvýšený zájem ze strany nenechavců v našich krajích, bude pro vás VW Passat tou správnou volbou. Navíc si budete mnout ruce i při jeho případném prodeji. Dá se totiž očekávat, že se jeho zůstatková cena bude držet proklatě vysoko. Zvlášť, když bude na zadním víku zavazadelníku svítit nápis TDI.

Tým AUTOiNDEX.cz

Volkswagen Passat 2,0 TDI DSG

Peugeot 508 2,0 HDI 163k FAP AUT6

Škoda Superb 2,0 TDI CR DPF DSG

Ford Mondeo 2,0 TDCi 163k DPF PowerShift

Typ motoru:

Přeplňovaný vznětový

Přeplňovaný vznětový

Přeplňovaný vznětový

Přeplňovaný vznětový

Objem motoru (ccm):

1968

1997

1968

1997

Válce:

4

4

4

4

Nejvyšší výkon (kW / ot/min):

125 / 4200

120 / 3750

125 /4200

120 / 3750

Nejvyšší toč. Moment (Nm / ot/min):

350 / 1750 - 2500

340 / 2000

350 / 1750 - 2500

340 / 1750 - 3000

Maximální rychlost (km/h):

N/A

225

220

215

Zrychlení 0 - 100 km/h (s):

N/A

9,2

8,8

9,5

Spotřeba – město/mimo město/ kombinace:

6,3 / 4,6 / 5,3

7,6 / 4,6 / 5,7

7,6 / 5,1 / 6,0

7,2 / 4,7 / 5,6

Velikost zav. prostoru (l):

565 (bez rezervy)

503

595

550 (se sadou na opravu pneu)

Objem nádrže (l):

70

72

60

70

Pohotovostní hmotnost: (kg):

1591

1675

1572

1573

Nosnost (kg):

539

430

563

657

Základní cena (kč):

589 900 (1,4 TSI, Comfortline)

569 900 (1,6 HDI, Access)

594 900 (1,6 TDI, Active)

540 190 (1,6 Duratec, Core)

Cena s testovaným/srovnatelným motorem (kč):

766 900 (Comfortline)

764 900 (Allure)

858 900 (Ambition)

795 090 (Ghia)

Základní parametry
Výrobce:Volkswagen
Model:Passat
Karosérie:Sedan
Motor:2.0 TDI
Palivo:nafta
Rok výroby:2012
Technické parametry

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -