Ticho léčí - Lexus RX 450h (TEST)

Testy
06.02.2012

F T G

Ticho léčí - Lexus RX 450h (TEST)

Lexus RX 450h je jedním z mála dvoutunových SUV, se kterým budete jezdit kolem 8 litrů na 100 km, a při tom vás v interiéru nebude rušit klapot dieselu. Testovali jsme hybridní model v limitované sérii Style Edition, který přináší až stotisícovou úsporu!

Hybridní Lexus RX není žádným nováčkem. Od své premiéry v Detroitu uběhlo již osm let a za tu dobu japonský výrobce prémiových vozů Lexus posbíral nemalé zkušenosti právě s tímto nadčasovým systémem. Nesporný náskok Lexusu resp. celé Toyoty v rámci tohoto druhu alternativního pohonu tedy asi netřeba zmiňovat.

Lexus RX 450h je již druhou generací hybridního SUV řady RX. Jedná si ryze o full-hybrid, což znamená, že je automobil schopen pohybu výhradně za pomoci elektrické energie, která se uchovává v akumulátorech.

Standardní spojení benzinového motoru s elektromotorem, které známe například z hybridních toyot (Lexus je divizí právě japonské Toyoty), dotáhl Lexus v případě svého modelu RX ještě o kus dále a vybavil ho hned dvěma elektromotory (123 kW a 50 kW).

V kombinaci s benzinovým šestiválcem o objemu 3456 cm3, poskytuje hybridní systém Lexusu RX 450h celkový přepočtený výkon 220 kW. To zhruba odpovídá výkonu benzinových či naftových osmiválců nebo přeplňovaných šestiválců.

RX 450h a novodobá konkurence

Většina naftových motoru ale nenabízí takovou úroveň kultivovanosti, což je trochu na úkor cestovního komfortu. A právě Lexus byl vždy synonymem pro mimořádně tichý provoz a to nejen díky skvěle odhlučněnému interiéru. Proto tedy považujeme za konkurenci Lexusu spíše velká SUV, výhradně s benzinovými motory.

V poslední době se ale na trhu objevili konkurenti právě s hybridními pohony na obdobném principu, jakým disponuje Lexus. Jedná se především o VW Touareg a Porsche Cayenne. Oba tyto vozy disponují stejným systémem, jehož autorem je pochopitelně koncern VW. Systém se skládá z výkonného přeplňovaného šestiválce 3.0 TSI (245 kW) a jednoho elektromotoru s nejvyšším výkonem 34 kW. Celkově je tedy tento hybridní pohon výkonnější (279 kW) a má také sportovnější charakter, který lépe koresponduje s jízdními vlastnostmi obou konkurentů.

A teď ke spotřebě. Ta je u Lexusu RX 450h velmi závislá na stylu jízdy. Pokud budete jezdit po městě normálním způsobem, počítejte se spotřebou kolem 9 l/100 km. To je sice výrazně více, než uvádí výrobce, na druhou stranu znatelně méně, než je tomu v případě obdobně výkonných benzinových konkurentů. Spotřeba paliva významně klesá s častým využitím volby EV, která při dostatečném nabití akumulátorů umožňuje jízdu pouze na elektrický pohon. Někdy se ale stanete doslova brzdou provozu, mód EV lze totiž použít pouze do rychlosti 40 km/h.

Další zajímavostí je ECO mód, který změní odezvu motoru na pohyb plynového pedálu a umí také důmyslně pracovat například s klimatizací, čímž přináší další snížení spotřeby. Ovládá se obdobně jako funkce EV prostřednictvím menu na displeji přímo v kapličce přístrojové desky, které vyvoláte tlačítkem na volantu.

A jak je to se spotřebou mimo město? Snaha o opravdu úspornou jízdu snižuje spotřebu až k sedmilitrové hranici. Je třeba ale pečlivě střežit jakýkoliv pohyb plynovým pedálem a naučit se využívat hybridní pohon ve svůj prospěch. Vždyť i při 70 km/h lze chvílemi jet výhradně na energii z akumulátoru.

Kritickým místem je dálnice. Dvoutunové SUV (2110 kg) a relativně velký odpor vzduchu spotřebuje při rychlejší jízdě hodně energie. O úspoře hybridního systému lze tak mluvit cca do 100 km/h, poté apetit roste poměrně výrazně. Při 130 km/h je nutné počítat s odběrem kolem 10 litrů benzinu, v rychlosti 160 km/h se spotřeba ještě zhruba o 3 litry zvýší.

Zmiňovaný konkurenti z garáže VW a Porsche jsou na tom se spotřebou pohonných hmot obdobně a to i přes jejich větší výkonový potenciál. Problém však nastane, když začnete tlačit na pilu. Přeplňovaný motor 3.0 TSI je pak daleko žíznivější než je tomu u atmosférického šestiválce 3.5 l od Lexusu.

Zajímavé údaje nám při vrácení testovaného Lexusu RX poskytl český importér a to přímo ze zařízení napojeného na řídící jednotku vozu. Z celkového počtu hodin našeho ježdění, byl vůz po dobu téměř 33% poháněn výhradně elektromotorem. A to jsme zhruba 2/3 celkově najetých kilometrů absolvovali mimo město a navíc v opravdu drsných zimních podmínkách.

"Bezesporu jedna z nejlepších audiosoustav, kterou můžete v automobilu slyšet je systém Mark Levinson s 15-ti reproduktory a prostorovým zvukem 7.1."

Další a asi i největší triumf Lexusu RX 450h je jeho cena. V základní výbavě lze totiž variantu s pohonem všech kol AWD pořídit již za 1.469.000,- Kč, v rámci současné akční nabídky dokonce za 1.419.000,- korun. A to je téměř o půl milionu méně, než je tomu v případě VW Touareg 3.0 TSI Hybrid. Zájemci o Porsche Cayenne S Hybrid musí sáhnout ještě o dalších 200 tisíc korun hlouběji do kapsy. K Lexusu RX 450h se navíc v současnosti nabízí paket Style Edition za 50 tisíc zdarma.

Cestování nejvyšší třídou

Popisem designu druhé generace Lexusu RX jsme se zabývali již několikrát, takže jen shrňme pár základních rysů. Karosérie působí poměrně majestátním dojmem, zejména přední část je z určitých úhlů možná až příliš nafouklá. Líbí se nám optika předních světel, jejichž potkávací mód zajišťují diody LED. Přední světlomety navíc skvěle korespondují s chromovanou maskou chladiče s drobným žebrováním.

Zadní části karosérie dominují trochu vystouplé sdružené svítilny v čirém plastu. Námi testované provedení v paketu Style Edition bylo navíc vybavené zadním a předním ochranným krytem spodní části vozu. Součástí paketu jsou také elegantní střešní ližiny a praktická rohož do zavazadlového prostoru.

Jako celek působí modelová řada konzervativním dojmem a to díky absenci některých až agresivně pojatých prvků německé konkurence. Lexus se zkrátka nesnaží být za každou cenu středem pozornosti, čímž umožňuje movitým majitelům zůstat trochu v ústraní.

Interiér námi testované varianty se špičkovou výbavou Premium byl vybaven bohatým seznamem luxusní výbavy. Samozřejmostí byla kůží čalouněná sedadla s účinným vyhříváním a odvětráváním, jehož intenzita nemá podle nás v prémiovém světě konkurenci. Bezesporu jedna z nejlepších audiosoustav, kterou můžete v automobilu slyšet je systém Mark Levinson s 15-ti reproduktory a prostorovým zvukem 7.1.

Dominantou přístrojové desky je zapuštěný displej, který slouží pro zobrazení prakticky všech důležitých funkcí vozu. Většina z nich se ovládá pomocí příjemného posuvníku (Remove Touch) na středové konzole hned vedle voliče převodovky. Systém v podstatě funguje obdobně jako počítačová myš, kdy vidíte jeho kurzor na barevném displeji a jednotlivé volby potvrzujete tlačítky na boku zmiňovaného joysticku. Velmi originální zejména v době, kdy se ostatní výrobci snaží kopírovat v podstatě stále stejný ovládací systém (iDrive nebo MMI).

Mimo navigace, audiosoustavy, telefonu a obdobných funkcí nechybí ani couvací kamera. Ta umí zobrazit také pohled na pravý přední bok karosérie, což řidič ocení při parkování nebo průjezdu zúženým místem. Lexusu nechyběl ani head-up displej, který na přední okno promítá mimo jiné i pokyny navigačního systému.

Odpružení námi testovaného Lexusu zajišťovaly aktivní stabilizátory, které sice nenabízejí takový komfort jako pneumatický podvozek, přispívají však k lepší stabilitě. Hlavní podíl na tom pochopitelně má eliminace náklonu karosérie v zatáčkách. Pneumatické odpružení zase přináší výhodu v možnosti změny variabilní světlé výšky karosérie. Brzdy fungují na jedničku, relativně vysokou pohotovostní hmotnost vozu je ale třeba mít stále na paměti.

Resumé

Hybridní pohon se k Lexusu RX mimořádně hodí a troufáme si tvrdit, že má v tomto SUV dokonce větší smysl, než u jeho zmiňovaných konkurentů. Vždyť odjakživa byl model RX komfortním a neuvěřitelně tichým společníkem na dlouhé cesty bez sportovních či terénních ambicí, se kterými hybridní pohon nemusí vždy dobře korespondovat.

Tým AUTOiNDEX.cz

Lexus RX 450h

Porsche Cayenne S Hybrid

Typ motoru:

Atmosférický zážehový šestiválec

Přeplňovaný zážehový šestiválec

Objem motoru (ccm):

3456

2995

Počet válců:

6

6

Nejvyšší výkon (kW / ot/min):

183 / 6000 Maximální výkon celého systému 220 kW

245 / 5500-6500 Maximální výkon celého systému 279kW

Nejvyšší toč. Moment (Nm / ot/min):

317 / 4800

440 / 3000-5250

Elektromotor (kW)

přední 123 zadní 50

34/1150

Maximální rychlost (km/h):

200

242

Zrychlení 0 - 100 km/h (s):

7,8

6,5

Spotřeba – město/mimo město/ kombinace:

6,5 / 6,0 / 6,3

8,7 / 7,9 / 8,2

Velikost zav. prostoru (l):

496

580

Objem nádrže (l):

65

85

Pohotovostní hmotnost: (kg):

2110-2205

2240

Nosnost (kg):

590

670

Základní cena (kč):

1 269 000 (RX 350)

1 522 000 (Cayenne 3.6 V6)

Cena s testovaným/srovnatelným motorem (kč):

1 419 000 (AWD základní výbava – akční cena, + výbava Style Edition za 50 tis Kč zdarma)

2 141 000

Základní parametry
Výrobce:Lexus
Model:GS
Karosérie:Sedan
Motor:450h
Palivo:hybrid
Rok výroby:2012
Technické parametry

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -