Hurá na nákupy - Opel Corsa 1.2 (TEST)

Testy
02.08.2010

F T G

Hurá na nákupy - Opel Corsa 1.2 (TEST)

Na bojišti malých kompaktních vozů je Opel Corsa zasloužilý veterán. S řadou změn se s tímto vozem setkáváme již od roku 1982. Zpět do první linie má poslední generaci vrátit čerstvý facelift. Nabyla omlazená verze dost sil, aby mohla bojovat se silnou konkurencí, která útočí na všech frontách? Pojďme to prověřit v našem redakčním testu.

 

Segment malých kompaktních vozů je pro většinu automobilových výrobců velmi důležitý. Těší se neustále rostoucí oblibě a vždy dodával automobilkám nemalou část zisku.

Tato městská přibližovadla se pohybují převážně po ulicích nebo slouží jako druhé auto do rodiny. Důvod stoupající popularity je jednoduchý. Prostoru k zaparkování nacházíme v přeplněných městech pořád méně, a také nejste jediní, komu se zdá zbytečné a neekonomické, aby manželka vyrážela na „lov“ po obchodních řetězcích rodinným kombíkem.

Do redakčního testu dorazila omlazená Corsa v nejvyšší výbavě Cosmo s čtyřválcovým motorem o objemu 1,2 litru. Mezi hlavní konkurenty patří VW Polo, Škoda Fabia, Ford Fiesta, Hyundai i20, Citroen C3 a Peugeot 207. Člověka, který vám na ulici bude tvrdit, že tohle auto co projíždí kolem je faceliftovaná Corsa, můžeme nazvat opravdovým znalcem.

I sama automobilka totiž hovoří o faceliftu s přívlastkem „technický“. Všechny inovace se až na maličkosti odehrály pod pohlednou karoserií, která vypadá natolik atraktivně a nadčasově, že si ji Opel mohl dovolit ponechat bez výrazných změn.

U omlazené Corsy se tedy můžeme těšit na výkonnější motory, nová olejová čerpadla se sníženou spotřebou energie, pozměněný chladicí systém zkracující dobu ohřevu motoru (a tedy rychlejší topení vozidla v zimě) i přepracovaný podvozek (tlumiče, pružiny a stabilizátory).

Zákazník si může vybrat dokonce ze dvou typů převodovek a to s dlouhým nebo krátkým zpřevodováním, což může mít pozitivní vliv na spotřebu paliva. Doslova revolucí prošla komfortní výbava, kde můžeme nyní najít kromě obvyklých prvků, jako například panoramatické střešní okno, ESP, vyhřívaná sedadla, tempomat, elektronická klimatizace, navigační systém, elektronický posilovač řízení (měnící odpor posilovače dle rychlosti), i technické vymoženosti, se kterými se setkáváme mnohdy o několik tříd výše.

Cestování vám nyní může zpříjemnit vyhřívaný volant (!!!), halogenové adaptivní světlomety, asistent rozjezdu do kopce, parkovací asistent se senzory vpředu a vzadu i dešťové a světelné senzory. Slušný „nášup“, co říkáte. Design samotný působí i po letech velmi svěže a je jisté, že nejedné příslušnici ženského pohlaví učaroval pohled do velkých „kukadel“ na „roztomile“ vypadající přední části. Nevíme jak vy, ale v redakci jsme se nemohli ubránit dojmu, že se při pohledu zepředu Corsa „směje“. Z bočního profilu vynikne dlouhý rozvor a poměrně vysoká střecha, signalizující dostatek prostoru.

V zadní části vozu bohužel designéři poněkud „vystřízlivěli“, ale i přesto působí malý Opel symetrickým a elegantním dojmem. Při porovnání s novým Fordem Fiesta sice působí Corsa umírněně, ale určitě nebudete slýchat vtipy o větší výšce než šířce, jak tomu bývá v případě mladoboleslavské Fabie. Na délku měří 3999 mm, šířku 1737 mm a výšku 1488 mm, což ji řadí mezi největší ve třídě.

Interiér malého Opelu zaslouží pochvalu. Působí elegantním dojmem umocněným kvalitními materiály použitými při ztvárnění přístrojové desky. Dílenským zpracováním, obzvláště slícování dolní části přístrojové desky, sice kvalit VW Polo nedosahuje, ale nejedná se o nic tragického a velmi pěkně vypadající středový panel, v našem případě vyvedený v imitaci klavírového laku, vám tento neduh bohatě odčiní.

Nalezneme na něm ovládání autorádia, palubního počítače a klimatizace. Obsluha je typicky opelovská, čemuž se dá rozumět asi tak, že vám bude zprvu dělat problémy, ale brzy se dostane pod kůži. Na mysli máme především kruhový ovladač, kterým se obsluhuje palubní počítač i rádio zároveň.

Jedinou opravdovou výtku s výstrahou, kterou bychom poslali do Rüsselsheimu doporučeným dopisem, je palubní počítač. Jeho grafika připomíná vozy z poloviny 90. let a vzhled kapličky, ve které je displej umístěn, jinak pohledné přístrojové desce krásu určitě nepřidá. Velmi povedený můžeme naopak hodnotit volant, který se dobře drží, vypadá a nepostrádá multifunkční tlačítka k ovládání audiosoustavy.

Ta však bohužel svým zvukem nijak neoslní. Basy a středobasy zní, jako mlácení prázdné slámy. Přestože jsme ve třídě malých automobilů, slyšeli jsme mnohem lepší soustavy. Ano, možná to není stěžejní a směrodatné, ale co si budeme povídat, kdo nemá při popojíždění po městě puštěné autorádio? Konečně se dostáváme i na zadní sedadla.

Na nich je místa dostatek a kamarádky nebudou mít manželce určitě za zlé cestovat vzadu, stejně jako synovi kamarádi, které každý pátek rozvážíte domů.

Zavazadlový prostor o objemu 285 litrů sice svojí velikostí nahrává po pátečním doplňování zásob pozitivnímu zůstatku na vašem kontě, ale ke cti mu jistě bude dvojitá podlaha, u které snadno oddělíte například povinnou výbavu a nákup. Většina konkurence dnes již považuje za standardní objem 300 litrů a více.

Jízda s Corsou je zaměřena hlavně na komfort. Podvozek je měkce naladěný, řízení optimálně tuhé a nic vás nevybízí k rychlé jízdě. Tento fakt je spíše pozitivní a sami jej oceníte hned na první městské dlažbě nebo při přejezdech tramvajových kolejí, kde nebudete riskovat překousnutý jazyk, či ulámané korunky zubů. Pouze při přejetí některých kanálů, které si svojí hloubkou nezadaly uhelným dolem, pronikaly do interiéru rázy od kol přední nápravy.

Pokud půjde do tuhého a manželka bude Corsu nutit ke sportovním výkonům, neboť v jejím oblíbeném obchodě právě zahájili výprodej, zjistí, že přes značné náklony drží dobře zvolenou stopu a dříve dostane mořskou nemoc, než by ji „utrhla“. Pokud by k tomu náhodou došlo, je Corsa bezpečně a předvídatelně nedotáčivá.

V našem případě jsme měli pod kapotou zážehový čtyřválec o objemu 1.2 litru s papírovým výkonem 63 kW při 5600 ot./min, který byl na vozovku přenášen pomocí pětistupňové manuální převodovky. Hodnoty jsou to velmi pěkné, ale praxe byla poněkud odlišná.

Přestože vůz váží relativně nízkých 1145 kg, měl motor s autem docela dost práce a přes svoji šestnáctiventilovou techniku se nezvykle neochotně vytáčel. S každou další akcelerací jsme měli o jeden šedivý vlas navíc, neustále jsme kontrolovali udávaný výkon v technickém průkazu a s láskou vzpomínali na stejně výkonnou dvanáctistovku od Fiatu.

Porovnávání s novým motorem 1.2 TSI opravdu nemá smysl, byla by to jen ztráta času. Ani převodovka nebyla úplně dokonalá. Její dráhy byly sice přesné a krátké, ale změna převodového stupně vyžadovala větší síly, než by se na jemné, ženské ruce slušelo a patřilo.

Spotřebou paliva se motor řadil k průměru. Nebyl problém jezdit klidným (ono také jakým jiným) tempem dle předpisů do 6,5 litru na každých sto kilometrů. V ryze městském provozu se nám nepodařilo trvale překročit osmilitrovou hranici.

Opel Corsa je přesně ten druh automobilu, který budou ženy milovat a manželé proklínat. Vypadá velmi pěkně, má útulný interiér, je dostatečně prostorný a pohodlný, což jsou hlavní faktory úspěchu v této třídě. Zábavu za volantem zde ale cestou do práce nehledejte.

Tým AUTOiNDEX.cz

Základní technické údaje + vybrané modely od konkurenčních značek

  Opel Corsa 1.2 Ecotec

Citroen C3 1.4 VTi

Škoda Fabia 1.2 TSI

Ford Fiesta 1.25 Duratec

Typ motoru:

Atmosférický zážehový

Atmofférický zážehový

Přeplňovaný zážehový

Atmosférický zážehový

Objem motoru (ccm):

1229

1397

1197

1242

Válce / ventily:

4/4

4/4

4/4

4/4

Nejvyšší výkon (kW / ot/min):

63 / 5600

72 / 6000

63 / 4800

44 / 6000

Nejvyšší toč. Moment (Nm / ot/min):

115 / 4000

136 / 4000

160 / 1500 - 3500

109 / 4000

Maximální rychlost (km/h):

172

184

177

152

Zrychlení 0 - 100 km/h (s):

13,6

10,6

11,7

16,9

Spotřeba – město/mimo město/ kombinace:

6,9 / 4,4 / 5,3

7,6 / 4,8 / 5,8

6,6 / 4,4 / 6,2

6,7 / 4,3 / 5,4

Velikost zav. prostoru (l):

285

300

300

281

Objem nádrže (l):

45

50

45

45

Pohotovostní hmotnost: (kg):

1145

1075

1041

1113

Nosnost (kg):

420

501

530

382

Základní cena (kč):

261 800

259 900

199 900

260 090

Cena s testovaným/srovnatelným motorem (kč):

336 800

382 900

334 900

300 090

Základní parametry
Výrobce:Opel
Model:Corsa
Karosérie:Hatchback
Motor:1.2
Palivo:benzín
Rok výroby:2010
Technické parametry

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -