Citroen Nemo - sen messengerů? (TEST)

Testy
06.05.2008

F T G

Citroen Nemo - sen messengerů? (TEST)

Užitkové vozy Berlingo, Jumper a Jumpy doplní na jaře tohoto roku další praktický automobil. Jmenuje se Nemo a jeho cena začíná na 284.900 Kč. Jedná se o lehký užitkový vůz kategorie s maximálním zatížením do 800 kilogramů.

Jedná se o lehký užitkový vůz kategorie s maximálním zatížením do 800 kilogramů. Automobil byl vyvinut ve spolupráci s koncernem PSA a koncepčně podobný vůz s názvem Bipper bude rovněž nabízet Peugeot.

Očekává se velký zájem především ze strany drobných živnostníků a především kurýrních a přepravních společností, jejichž místem působnosti je z velké části městské prostředí. Díky svým rozměrům (délka 3,86 m, šířka 1,72 m, výška 1,72 resp. 1,78 včetně střešních ližin) bude totiž mimořádně vhodný právě pro zmiňované subjekty.

Nejedná se ovšem o model, který by měl nahradit současné Berlingo. Právě Berlingo se totiž brzdy dočká svého nástupce, jenž bude o poznání větší. Nutno dodat, že oproti stávajícím Berlingu je nové Nemo přeci jen o něco kratší.

Nákladový prostor nabízí objem 2,5 m3 a přístup k němu usnadňují zadní asymetrické křídlové dveře s možností jejich otevření až do úhlu 180 stupňů.

Na přání může být Nemo vybaveno až dvěmi bočními posuvnými dveřmi, které ještě více usnadňují manipulaci s nákladem. Zajímavostí je také automatické zamykání nákladového prostoru, k němuž dochází okamžitě po uvedení vozidla do pohybu.

Při vývoji vozu bylo pochopitelně myšleno i na posádku, která pravděpodobně bude ve voze trávit hodně času.Důraz byl kladen především na dostupnost jednotlivých ovládacích prvků. Zajímavostí například je vyvýšená řadící páka v blízkosti volantu.

Nezbytností jsou také odkládací prostory, kterých jsme právě v tomto modelu napočítali dvanáct.

Dále je k dispozici možnost spojení mobilních telefonů přes technologii Bluetooth. O bezpečnosti posádky se stará dvojice čelních airbagů (bezp. vak spolujezdce za příplatek).

Ve výbavě na přání nechybí ani boční nafukovací vaky, jenž mají účinně chránit posádku při nárazu z boku.

Základní cena automobilu se zážehovým motorem 1.4 (54 kW) činí 284.900 Kč a zahrnuje ABS, airbag řidiče, posilovač řízení, tónovaná skla.

Zajímavostí ve výbavě na přání je i vertikálně dělená otevírací drátěná přepážka umožňující sklápění sedadla spolujezdce do vodorovné polohy. Nabídku zážehové motorizace bude dále doplňovat vznětová čtrnáctistovka s nejvyšším výkonem 50 kilowatů.

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -