Subaru Impreza 1.5 R kombi - stále na všech čtyřech (TEST)

Testy
06.07.2007

F T G

Subaru Impreza 1.5 R kombi - stále na všech čtyřech (TEST)

Přestože Subaru Impreza s nejslabším čtyřválcem pod kapotou ani zdánlivě nedosahuje výkonu svých sportovních variant s označením WRX (popř. WRX STi) neztrácí prakticky nic na jejich jedinečných jízdních vlastnostech a to především díky propracovanému systému pohonu všech kol a komunikativnímu řízení.

 

Exteriér avizovaného modelu celkem ničím nepřekvapí a působí spíše stroze. Impreza kombi je nenápadný vůz, který však umí překvapit posádku (a někdy i okolí) svými jízdními výkony. Testovali jsme model se zážehovým motorem o zdvihovém objemu 1498 cm3, který pohání všechna čtyři kola přes pětistupňovou manuální převodovku.

Než ale zařadíme první převodový stupeň, rozhlédněme se v interiéru. Většina prvků je sice z tvrdého plastu, výrobce však klade velký důraz především na funkčnost a jednoduché ovládání.

Líbila se nám zdařilá středová konzola s intuitivními ovladači klimatizace a v neposlední řadě také audiosoustavy. V žádném subaru nechybí sportovně laděná sedadla s optimálním bočním vedením těla a ani námi zkoušené provedení nebylo výjimkou. Komfort na zadních sedadlech ocení hlavně cestující menších a středních postav, objem zavazadlového prostoru činí průměrných 356 litrů.

Po pár minutách jízdy se záklakladním provedením nám je jasné, že i „nejslabší“ impreza má svůj charakter a několik předností oproti svým konkurenčním rivalům. Velkou pozornost jsme nejprve věnovali pohonné jednotce a hlavně v kombinaci se stálým pohonem všech kol.

Je zřejmé, že se čtyři kola nebudou s kdovíjakou silou zakusovat do asfaltu, což je dáno relativně malým zdvihovým objemem motoru boxer se solidním nejvyšším výkonem 77 kW při 6600 ot./min. Křivka točivého momentu 142 N.m vrcholí při 3200 ot./min.

Dosáhnout dynamické jízdy s touto imprezou vyžaduje časté řazení a vytáčení motoru do vyšších otáček, což má bohužel negativní dopad na spotřebu pohonných hmot. Ta může snadno překročit hranici deseti litrů a to hlavně ve městě nebo při rychlejší jízdě. Zvuk avizovaného čtyřválce je právě v tomto režimu daleko nad naším očekáváním – je zkrátka na úrovni mnohých dvoulitrových motorů a to i přes relativně úzkou koncovku standardního výfukového tlumiče.

V první projeté zatáčce nás impreza nenechala na pochybách svojí vynikající jízdní stabilitou danou především tvrdším naladěním tlumících prvků. Limitujícím faktorem při rychlém průjezdu zatáčkou byla tak snad jen patnáctipalcová kola, která na druhou stranu výborně tlumí nerovnosti českých silnic.

Náklony karosérie jsou minimální, řidič navíc ocení přesné řízení, jenž mu poskytuje dostatečné množství informací o tom, co se děje pod přední nápravou. Své pravé „já“ ukáže impreza až na povrchu se sníženou adhezí.

Ať už jsme jezdili na rozblácených polních cestách nebo mokrém asfaltu, právě zde je nižší výkon méně znatelný a relativně lehký vůz nabízí velmi jisté chování. Důmyslné technologie nechybí ani v dalších směrech. Asi nejpodstatnější je aktivní a pasivní bezpečnost.

Tříbodové pásy s napínači, čelní a boční airbagy včetně integrovaného hlavového ochranného vaku nebo aktivní opěrky hlav zásadně zvyšují ochranu posádky v kritických situacích.

Již základní provedení nabízí bohatou výbavu, která zvyšuje komfort cestování. Vedle automatické klimatizace nechybí elektricky ovládaná okna, výškově nastavitelná sedadla a volant. Cestující ocení loketní opěrky, čtecí lampičky a v neposlední řadě také zadní dělená sedadla v poměru 60/40, která zvyšují variabilnost využití vnitřního prostoru podle individuálních potřeb.

Kultovní výrobce vozů subaru nabízí praktický model dostupný i pro širší veřejnost za rozumnou základní cenu 538.800,- Kč. Pro plátce DPH nechybí v nabídce ani varanta s možností odpočtu této daně. Přestože se nejedná ani o nejprostornější či nejúspornější automobil poskytuje řidiči výborné jízdní vlastnosti a hlavně radost ze samotné jízdy.

Právě kvůli jízdním vlastnostem je tento vůz v Evropě velmi oblíbený v alpských zemích, kde hravě zdolává nástrahy náročných povětrnostních podmínek. Pozinkované části karoserie navíc výrazně zvyšují životnost stejně jako boční a prstencové výztuhy zlepšují celkovou tuhost karosérie a pasivní bezpečnost automobilu.

Tým AUTOiNDEX.cz

ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE

Subaru Impreza 1,5 R Active

Motor

Vodou chlazený čtyřválcový motor typu boxer o zdvihovém objemu 1498 ccm. Nejvyšší výkon 77 kW při 6400/min. Největší točivý moment 142 N.m při 3200/min.

Převodné ústrojí

Pětistupňová mechanická převodovka, mezinápravový diferenciál s viskózní spojkou.

Podvozek

Stálý pohon všech kol se třemi diferenciály. Nezávislé zavěšení předních kol Mc Pherson, víceprvkové zavěšení zadních kol.

Karoserie

Samonosná pětidveřová.

Provozní vlastnosti

Největší rychlost 175 km/h. Zrychlení z 0 na 100 km/h za 13,7 s. Spotřeba paliva město/mimo město/kombinovaná 10,7 / 6,4 / 7,9 l na 100 km.

Rozměry a hmotnosti

Rozvor náprav 2525 mm. Celkové vnější rozměry 4465/1695/1485 mm. Palivová nádrž 60 l.

Základní cena

538 800 Kč

Základní parametry
Výrobce:Subaru
Model:Impreza
Karosérie:Kombi
Motor:1.5 R
Palivo:benzín
Rok výroby:2007
Technické parametry

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -