Překvapení - Kia Cee\'d 1.6 CRDi (TEST)

Testy
06.05.2008

F T G

Překvapení - Kia Cee\'d 1.6 CRDi (TEST)

Nový cee\'d je automobil, který má téměř všechny předpoklady stát se prodejním "trhákem" v rámci segmentu nižší střední třídy. Upřímně musíme konstatovat, že týdenní zkušenost s avizovanou novinkou vybavenou vznětovou pohonnou jednotkou 1.6 CRDi pro nás byla příjemným překvapením.

 

Jednou z hlavních zbraní tohoto Korejce je bezesporu design, kterému dominuje zejména protáhlá příď a povedený boční prolis karosérie. Originálně působí zadní světlomety a především jejich světelný efekt, jenž připomíná roztočenou vrtuli.

Na druhou stranu však kia se svým cee\'dem příliš originality nenabízí, v jeho ztvárnění lze dokonce najít i nějakou tu podobu s konkurencí – například s Mazdou 3.

Není ale pochyb o tom, že cee\'d se svým dynamickým designem skvěle koresponduje s představou většiny evropských zákazníků, čímž může zástupcům konkurenčních značek nadělat mnoho vrásek na obličeji. Při otevírání dveří a nastupování do vozu překvapí robustní konstrukce všech dveřních úchytů, následné zavírání dveří navíc doprovází sympatický dobře tlumený zvuk.

Po usednutí dovnitř automobilu je vidět, že se i interiér stal středem zájmu inženýrů při samotném vývoji automobilu. Nikde ani známka po laciných plastech a nekvalitním slícování jednotlivých dílů.

Líbilo se nám také samotné provedení přístrojové desky, potěší i přehlednost umístění ovladačů. Věnec volantu by mohl být o něco silnější, v rámci námi testovaného provedení s výbavou EX byl obšitý kvalitní kůží. Sedadla poskytují dostatečný komfort, zasloužily by si snad jen o něco delší sedáky. Polohu za volantem zpříjemňuje ve dvou směrech nastavitelný volant navíc v širokém rozmezí.

Díky tomu nemá ani řidiče vyššího vzrůstu potíže nalézt optimální pozici za volantem, což nebývá v tomto segmentu pravidlem. Ocenili jsme dostatečnou bederní opěrku na obou předních sedadlech. Musíme pochválit i provedení zadních sedadel. Komfort cestování vzadu navíc zpříjemňuje dostatek prostoru nejen v příčném, ale také v podélném směru.

Právě vnitřním prostorem nový cee’d předčí většinu konkurenčních značek. Objem poměrně mělkého zavazadlového prostoru s dvojitým dnem činí nadprůměrných 340 l. Pod kapotou se nacházel vznětový čtyřválec s objemem 1582 ccm a koncepcí common rail. Moderní pohonná jednotka dosahuje nejvyššího výkonu 85 kW při 4000 ot/min, největší točivý moment 255 Nm je k dispozici v rozsahu 1900 - 2750 ot/min.

V praxi motor výrazně zatahuje již od 1500 ot/min, což je dáno především relativně malým turbodmychadlem. Na druhou stranu zátah ochabuje o něco dříve, čemuž jsou ale přizpůsobeny relativně dlouhé převodové stupně pětistupňové převodovky.

I tak ale musíme konstatovat, že jsou dynamické vlastnosti především s ohledem na objem pohonné jednotky nad očekáváním. Vadily nám snad jen o něco vyšší vibrace při volnoběhu. Spotřeba se v městském provozu ustálila na hodnotě 6,5 l/100 km, mimo město významně klesá až pod hranici 5 l na 100 kilometrů. Velkou pozornost jsme věnovali jízdním vlastnostem této novinky.

Téměř okamžitě nás překvapila reakce na sešlápnutí brzdového pedálu. Nový cee’d má totiž bohatě dimenzované brzdy, které si díky jejich účinnosti zaslouží pouze slova chvály. Zrychlení a brzdění tak máme za sebou, pojďme se tedy „vrhnout“ do prvního průjezdu zatáčky.

Zklamáním je poněkud odtažité řízení s limitovanou zpětnou vazbou. Přestože vlastní řízení rozhodně není přeposilované, odpor, který nabízí působí poněkud nepřirozeně. Ocenili jsme naopak víceprvkovou zadní nápravu, která automobilu poskytuje slušnou stabilitu.

Výhradu naopak máme proti nápravě přední, jejíž tlumiče by mohly být tužší. Přední kola se totiž při opravdu rychlém průjezdu chovají poněkud nestabilně a vnitřní kolo má tendenci relativně rychle ztrácet přilnavost.

Přední náprava by si možná rovněž zasloužila robustnější stabilizátor. Náklony karosérie nejsou v zatáčkách nikterak výrazné, při překročení adhezních schopností pneumatik musí řidič pochopitelně počítat s nedotáčivým chováním. Nový cee’d bezesporu obstojí mezi evropskou a japonskou konkurencí, které navíc doslova znepříjemní život relativně nízkou pořizovací cenou.

Kia udělala obrovský pokrok a kromě několika nedostatků dokázala vyrobit automobil s vysokou užitnou hodnotou. Pořizovací cena základní verze se zážehovou motorizací 1.4 začíná na 339 980,- korun. Další zbraní automobilky je záruka, která se první tři roky vztahuje na vše bez ohledu na počet ujetých kilometrů. Se zárukou pěti let může zákazník počítat do celkem ujeté vzdálenosti 150 000 kilometrů, na pohonné ústrojí navíc vztahuje až sedmiletá záruční doba.

Tým AUTOiNDEX.cz

ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE

Kia Cee’d 1.6 CRDi

Motor

Vznětový přeplňovaný čtyřválec o zdvihovém objemu 1582 ccm. Nejvyšší výkon 85 kW při 4000/min. Největší točivý moment 255 N.m při 1900 – 2750 ot/min.

Převodové ústrojí

Pohon přední nápravy. Pětistupňová přímo řazená převodovka.

Podvozek

Víceprvkové zavěšení zadní nápravy, nezávislé zavěšení McPherson vpředu se zkrutným stabilizátorem.

Karoserie

Samonosná pětidveřová.

Provozní vlastnosti

Největší rychlost 188 km/h. Zrychlení z 0 na 100 km/h za 11,5 s. Spotřeba paliva město/mimo město/kombinovaná 5,7 / 4,2 / 4,7 l na 100 km.

Rozměry a hmotnosti

Rozvor náprav 2650 mm. Celkové vnější rozměry 4235/1790/1480 mm. Palivová nádrž 53 l.

Základní cena (cena testovaného vozu)

429 980 Kč (459 980 Kč)

Základní parametry
Výrobce:Kia
Model:Cee´d
Karosérie:Hatchback
Motor:1.6 CRDI
Palivo:nafta
Rok výroby:2008
Technické parametry

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -