Single styl - Volvo C30 1.6 D (TEST)

Testy
06.05.2007

F T G

Single styl - Volvo C30 1.6 D (TEST)

Volvo útočí na mladou klientelu a bezdětné páry svým zbrusu novým modelem označovaným jako C30. Právě u tohoto vozu však nehledejte ani špičkové prostorové parametry ani přílišnou praktičnost. Volvo C30 sází zejména na image a vše tak soustředí především na emoce čtyřmístné posádky. Ano čtete dobře, prostřední místo na zadních sedadlech totiž chybí.

 

Malé vozy prémiových výrobců mám obzvlášť v lásce. Vždy v nich totiž objevíte něco výjimečného a jejich relativně nízká hmotnost může být dobrý předpokladem pro skvělé jízdní zážitky na oblíbených okreskách. Ale pěkně od začátku. Přestože vyjíždí nová C30 na stejné platformě modelové řady S40/V50, její pojetí se výrazně liší.

Nejen obrovské boční dveře karosérie typu kupé, které se otevírají do velkého úhlu jsou toho důkazem. Doslova revolucí je zadní část vozu. Ať už se jedná o efektně ztvárněné sdružené světlomety nebo celoskleněné třetí dveře, vždy bude nejmenší volvo působit originálně.

Kvůli zachování stylu nebyl zavazadlový prostor o objemu 233 litrů úmyslně vybaven krycí roletou. Náklad tak pochopitelně není ničím krytý před očima nenechavců. Perfektní styl dotváří dvě samostatná sedadla vzadu. Jakoby se snad Volvo C30 vůbec nelišilo od svého konceptu, který vzbudil tolik pozdvižení právě svým svérázným provedením.

Po usednutí za volant lze pouze pochválit skvěle tvarovaná a příjemně tuhá sedadla. Ani tento relativně malý model v tomto ohledu rozhodně nikoho nezklame. Výrobce totiž zachoval vysoký standard komfortu jízdy, ze kterého by se mohlo inspirovat mnoho konkurenčních značek.

A jak je to s prostorností? Posádku mohou v příčném směru omezit snad jen robustní dveře s mnoha ochrannými prvky pasivní bezpečnosti. Místo pro cestující vzadu pochopitelně velmi závisí na nastavení předních sedadel, nad hlavou je ho však dostatek.

Tak trochu akrobatický výstup zažije posádka zadních sedadel při nastupováním a vystupování do automobilu a to i přes možnost elektronického posunu sedadla řidiče s ovládáním umístěném na opěradle. Přístrojová deska je přehledná s povedenou dominantou v podobě tenkého středový panelu. Právě styl zmíněné středové konzole se pro tento vůz skvěle hodí a navíc vůbec neomezuje pravou nohu řidiče.

Pod kapotou námi testovaného provedení se nacházel vznětový motor o objemu 1560 cm3. Je jasné, že výše uvedený předpoklad sportovní jízdy související s nízkou hmotností byl poněkud deklasován právě tímto maloobjemovým dieselem.

Jeho nejvyšší výkon 80 kW při 4000 ot/min a hodnota zrychlení z 0 na 100 km/h za 11,9 sekund jsou toho důkazem. Vlastní jízda ale překvapí, motor spolupracuje s vozem velmi dobře a především největší točivý moment 240 Nm částečně skrývá výkonový deficit.

Řazení pětistupňové manuální převodovky je navíc dobře odstupňované, převody jsou spíše delší. Při dálniční jízdě bychom ale přeci jen ocenili šestý rychlostní stupeň. Spotřeba pohonných hmot byla o něco vyšší než udává výrobce, ve městě jsme jezdili za 7,2 l/100 km. Opravdu úsporného provozu jsme se ale dočkali na silnících mimo město, kde lze stokilometrovou vzdálenost urazit za příznivých 5 l/100 km.

Přestože je námi prezentované provedení téměř o 100 kilogramů těžší než varianta s benzinovou šestnáctistovkou není jeho hmotnost příliš znát. To je dáno hlavně důmyslným podvozkem, jenž si získal renomovanou pověst nejen u modelové řady S40/V50, ale především u vozu Ford Focus.

Podvozek kombinuje vzpěry McPherson vpředu s víceprvkovou nápravou vzadu. Toto řešení zaručuje automobilu velmi dobrou stabilitu v extrémních situacích. Při překročení hranice fyzikálních zákonů se pochopitelně projevuje nedotáčivé chování.

Pochvalovali jsme si také hbitost a lehkost s jakou je C30 schopna projíždět rychlé zatáčky, vyznavači sportovního svezení budou poněkud zklamáni z příliš účinného posilovač řízení. Nutno ale dodat, že při vlastním průjezdu zatáčkou poskytuje řízení dobrou zpětnou vazbu, horší je to při jízdě v přímém směru. Ale tohle je volvo a komfort cestování byl pro švédy vždy na prvním místě. I tak však lze tvrdit, že se jedná o model značky, který vyvolává emoce ve velkém stylu.

Že by volvo vyrobilo vůz pro ženy? To rozhodně ne, „cé-třicítka“ se bude díky svému agresivnímu a nekompromisnímu ztvárnění rozhodně líbit všem.

Cena tohoto provedení začíná na 599.000,- Kč, což není na stylový hatchback se solidní výbavou příliš. Základní provedení se zážehovým motorem lze dokonce pořídit již za 489.000,- Kč.

Tým AUTOiNDEX.cz

ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE

Volvo C30 1.6 D

Motor

Přeplňovaný vznětový čtyřválec o zdvihovém objemu 1560 ccm. Nejvyšší výkon 80 kW při 4000/min. Největší točivý moment 240 N.m při 1750/min.

Převodové ústrojí

Pohon přední nápravy. Pětistupňová ručně řazená převodovka.

Podvozek

Vzpěry typu McPherson vpředu, víceprvková náprava vzadu.

Karoserie

Samonosná třídveřová.

Provozní vlastnosti

Největší rychlost 190 km/h. Zrychlení z 0 na 100 km/h za 11,9 s. Spotřeba paliva město/mimo město/kombinovaná 6,2 / 4,2 / 4,9 l na 100 km.

Rozměry a hmotnosti

Rozvor náprav 2640 mm. Celkové vnější rozměry 4252/1782/1447 mm. Palivová nádrž 52 l.

Základní cena

599 000 Kč

Základní parametry
Výrobce:Volvo
Model:C30
Karosérie:Kupé
Motor:1.6D
Palivo:nafta
Rok výroby:2007
Technické parametry

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -