Citroen C5 Break 2.2 HDI - rodinný expres (TEST)

Testy
06.03.2007

F T G

Citroen C5 Break 2.2 HDI - rodinný expres (TEST)

Minulý rok představilo společenství PSA novinku v podobě dvěma turbodmychadly přeplňovaného vznětového čtyřválce 2.2 HDI. Jedná se o jeden z nejsilnějších naftových motorů ve své třídě a my jsme ho měli možnost vyzkoušet v prostorném Citroenu C5 Break 2.2 HDI.

 

Nedávno prošla právě „cépětka“ v provedení Break naší redakcí a zanechala na nás příznivý dojem a to hlavně s ohledem na její sofistikovaný systém odpružení a velkorysý vnitřní prostor. Pro vyznavače měkkého charakteru podvozkových prvků představuje tato francouzská limuzína jedinečné řešení a to především v porovnání s německou konkurencí.

Citroen C5 totiž stojí na podvozku s hydropneumatickým odpružením Hydractive 3, který posádce zaručuje mimořádně komfortní jízdu.

Avizované technické řešení má pochopitelně i své stinné stránky jako je například nepříliš vhodné nastavení pro dynamické svezení. Tento vůz je zkrátka ideálním dopravním prostředkem pro rodinné cestování a to i s ohledem na mimořádně prostorný interiér zkoušené varianty.

Základní objem zavazadlového prostoru 563 l je sklopením zadních opěradel rozšiřitelný až na úctyhodných 1658 litrů. Jeho nakládací hrana je ve výšce 60 cm a pomocí ovladače elektronického nastavování světlé výšky vozu lze snížit zhruba o 10 centimetrů. Světlou výšku lze nastavit pomocí voliče na středové konzole. K dispozici jsou celkem čtyři úrovně nastavení, z nichž každá má svoje specifika.

Tak například zmiňovaná nejnižší úroveň je mimořádně vhodná pro nakládání těžkých předmětů do zavazadelníku lze však využít pouze při stojícím vozidle.

Zaujala nás možnost maximálního zdvihu, která dokonce umožňuje i opatrný průjezd lehkým terénem, kde je pochopitelně limitujícím faktorem pohon jedné nápravy. Zmíněné nastavení je aktivní do rychlosti 10 km/h, po překročení této hranice dochází k automatickému přechodu na standardní světlou výšku.

Na nějaké ty emoce za volantem si přeci jen přijdou i vyznavači rychlejšího svezení a to díky nové pohonné jednotce s dvěma turbodmychadly a neměnnou geometrií lopatek.

Tento systém rozšiřuje možnosti současného přeplňování motorů a potlačuje některé neduhy jediného turbodmychadla. Zhruba do 2700 ot/min. pracuje pouze malé turbodmychadlo se sníženou setrvačností, která zaručuje rychlejší reakci motoru na pokyny řidiče.

Díky tomu je tak částečně omezena typická prodleva přeplňovaných motorů při sešlápnutí plynového pedálu. Od hranice 2700 ot/min. vstupuje postupně do hry druhé turbodmychadlo, které zajišťuje vyšší přísun vzduchu do válců a díky tomu tak vynikající pružnost motoru.

Výsledkem je nejvyšší výkon 125 kW při 4000 ot/min. a především úctyhodný točivý moment 370 N.m při 1500 ot/min. V praxi je na svojí objemovou kategorii mimořádně velký točivý moment opravdu znát a standardně dodávaný protiskluzový systém má při akceleraci mnoho práce.

Není se co divit, že robustní (1610 kg)Citroen C5 zvládá sprint z 0 na 100 km/h za 8,7 s a dokáže se rozjet až na 217 km/h.

Díky svému motoru svádí tato C5 k častému využívání výkonových možností a není se co divit, že spotřeba pohonných hmot snadno atakuje hranici 8 l na 100 kilometrů. V kombinovaném režimu lze však spotřebu udržovat kolem hodnoty 6,7 l/100 km.

Implementací výkonného dvěma turbodmychadly přeplňovaného motoru se tak z Citroenu C5 Break stává rodinný dálniční expres, který osloví své zákazníky především svým velkým vnitřním prostorem, sofistikovaným podvozkem a v neposlední řadě právě zmiňovaným moderním vznětovým čtyřválcem. V rámci rodinného pojetí tohoto kombi bychom ocenili snad jen řízení s lepší zpětnou vazbou a přehlednější řešení ovladačů na středovém panelu.

Tým AUTOiNDEX.cz

ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE

Citroen C5 Break 2.2 HDI

Motor

Vznětový dvěma turbodmychadly přeplňovaný čtyřválec o zdvihovém objemu 2179 ccm. Nejvyšší výkon 125 kW při 4000 ot/min. Největší točivý moment 370 N.m při 1500 ot/min.

Převodné ústrojí

Přední poháněná náprava. Šestistupňová přímo řazená převodovka.

Karoserie

Samonosná pětidveřová.

Provozní vlastnosti

Nejvyšší rychlost 217 km/h. Zrychlení z 0 na 100 km/h za 8,7 s. Spotřeba paliva město/mimo město/kombinovaná 8,1 / 5,0 / 6,1 l na 100 km.

Rozměry a hmotnosti

Rozvor náprav 2750 mm. Celkové vnější rozměry 4840/1780/1510 cm. Palivová nádrž 66 l.

Základní cena (provedení Break, výbava Exclusive)

1 006 000 Kč

Základní parametry
Výrobce:Citroen
Model:C5
Karosérie:MPV
Motor:2.2 HDI
Palivo:nafta
Rok výroby:2007
Technické parametry

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -