Volvo S40 D5 - sportovní tvář (TEST)

Testy
06.07.2006

F T G

Volvo S40 D5 - sportovní tvář (TEST)

Již při prvním pohledu na „novinářské“ Volvo S40 D5 v poklidu stojící před autosalonem v Průhonicích se mi poněkud zrychlil tep. Nádherný červený sedan vyšperkovaný všemožnými doplňky vypadá opravdu skvěle. Předzvěstí výborné zábavy byly rovněž i efektní kola o rozměru osmnáct palců…

 

To se prostě nedalo vydržet. Ještě před usednutí do vozu jsem rychle očima „prolétl“ technickou specifikaci a přemýšlel o tom co tento krasavec asi umí potenciálním klientům nabídnout.

Subjektivní dojem zvítězil a tak asi největším zklamáním byla přítomnost automatické pětistupňové převodovky Geartronic, která pravděpodobně nebude šlapat na paty těm nejrychleji řadícím automatům a možná tak bude trochu kazit zábavu. Další předpoklady byly ale více než slibné. Skvělý podvozek dobře známý z Mazdy 3 a modelu Focus od Forda jsme již několikrát prověřili a to i na závodním okruhu v Brně.

Designově téměř dokonalá osmnáctipalcová kola z lehkých slitin lemovaná šrouby mají více než dostatečnou velikost, ano, podvozek bude tvrdšího charakteru, ale do každého výmolu našich silnic tyto ráfky rozhodně nikoho nepošlou.

Moderní vznětový pětiválec D5 s nejvyšším výkonem 132 kW při 4000 ot./min. bude umět avizované Volvo S40 určitě slušně rozhýbat při stále ještě rozumné spotřebě pohonných hmot.

Po usednutí dovozu nás potěšila nejen sportovní sedadla s výborným bočním vedením, ale také tříramenný sportovní volat s výborně tvarovaným věncem obšitým kvalitní kůží. Posed za volantem je zkrátka na jedničku. Znovu jsme obdivovali dveře a boční sloupky, jejichž tloušťka nemá v současné automobilové produkci obdobu.

Při jízdě potěší komunikativní řízení, které není zkreslené nadměrně účinným posilovačem, což může být ovlivněno i zmiňovanými rozměrnými koly a v neposlední řadě také relativně těžkou dieslovou motorizací s těžištěm nad přední nápravou.

S volvem jsme záměrně jezdili převážně v zatáčkovitých úsecích silnic první a druhé třídy. Potvrdila se výborná přilnavost i při razantním průjezdu zatáčkou, kdy na řidiče působí nezvykle velká odstředivá síla.

Právě v těchto úsecích nechá volvo většinu dopravních prostředků hravě za sebou. Jinak neutrální podvozek působí v tomto voze mírně nedotáčivě, což je způsobeno těžší pohonnou jednotkou. Pohotovostní hmotnost tohoto automobilu nižší střední třídy činí 1447 kg.

Největší točivý moment je udáván hodnotou 350 Nm při 3250 ot./min., což vozu zajišťuje velmi slušné dynamické vlastnosti již od 2000 ot/min.

Akceleraci z 0 na 100 km/h zvládne vůz za 8,5 s, maximální rychlost pak činí 220 km/h. Testovaný model S40 poskytuje řidiči dobrou zpětnou vazbu a zároveň i radost z jízdy. Líbili se nám průjezdy především rychlých zatáček, na které je tento vůz opravdový specialista.

Úsměv na tváři může kazit pouze omezený zavazadlový prostor, který je zejména u verze s motorizací D5 výrazně pod průměrem konkurence. Je to dáno především zvětšeným objemem palivové nádrže na 62 litrů.

Spotřeba paliva není kvůli pětistupňové samočinné převodovce tak příznivá, jak jsme čekali. Při využití dynamických vlastností vozu není problém atakovat hranici 12 l/100 km.

Při snaze o úspornou jízdu spotřeba pochopitelně klesá až k sedmi litrům na 100 kilometrů. Díky širokému spektru výbavy na přání tak Volvo nabízí nejen bezpečné a spolehlivé automobily, ale také vozy s výrazným sportovním charakterem a to téměř ve všech segmentech.

Tým AUTOiNDEX.cz

ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE

Volvo S40 D5

Motor

Vznětový přeplňovaný pětiválec o zdvihovém objemu 2401 ccm. Nejvyšší výkon 132 kW při 4000/min. Největší točivý moment 350 N.m při 1750/min.

Převodné ústrojí

Přední poháněná náprava. Šestistupňová manuální převodovka.

Karoserie

Samonosná, čtyřdveřová

Provozní vlastnosti

Největší rychlost 220 km/h. Zrychlení z 0 na 100 km/h za 8,5 s. Kombinovaná spotřeba paliva 7 l/100 km.

Rozměry a hmotnosti

Rozvor náprav 2640 mm. Celkové vnější rozměry 4470/1770/1450 mm. Palivová nádrž 62 l.

Základní cena (Cena testovaného provedení)

898 000 Kč (1 226 900 Kč)

Základní parametry
Výrobce:Volvo
Model:S40
Karosérie:Sedan
Motor:D5
Palivo:nafta
Rok výroby:2006
Technické parametry

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -