Peugeot Rally Cup dojel svou sedmou sezónu, jaká byla?

Motorsport
07.12.2023

F T G

Peugeot Rally Cup dojel svou sedmou sezónu, jaká byla?

Jeden z nejdéle fungujících značkových pohárů v Česku, Peugeot Rally Cup, zakončil na posledním letošním mistrovském podniku v Pačejově svou sedmou sezónu. Tento seriál pro posádky s vozy značky Peugeot se oficiálně jezdí od roku 2017 a z každého ze sedmi uplynulých ročníků vzešel jiný vítěz. Tentokrát to byl David Štefan, který společně se svým spolujezdcem Ondřejem Vichtorou a s vozem Peugeot 208 Rally4 letos vybojoval jak vítězství v cupu, tak i v kategorii dvoukolek.

Jezdec David Štefan a navigátor Ondřej Vichtora se do Peugeot Rally Cupu poprvé přihlásili v roce 2021. V následujícím roce jsme je ovšem v Česku moc neviděli, protože se soustředili hlavně na evropské soutěže. Letos se do Peugeot Cupu opřeli naplno a suverénně zvítězili. Vzhledem k tomu, že tento pohár je na české rallyové scéně takřka jediným, ve kterém si talentovaní jezdci mohou vyjet nějaké „prize money“, přišli si i na slušné peníze. Ty jsou v tomto finančně náročném sportu základním předpokladem.

„Vítězstvím v Peugeot Rally Cupu jsme si splnili cíl, který jsme si před začátkem sezóny stanovili, ale jednoduché to rozhodně nebylo. Spíš bych letošní sezónu označil za hodně náročnou a z hlediska kategorie dvoukolek i pořádně vyhrocenou. Celou dobu nám dýchali za krk jezdci Kryštof Zpěvák a Jan Kundlák s konkurenčními vozy. Oba jeli hodně rychle a nás stálo velké úsilí držet si je od těla. Nicméně jsem rád, že se nám to podařilo a celkové vítězství v cupu i v mistrovství dvoukolek považuji za velký úspěch,“ říká David Štefan.

Připomeňme si, jak letošní ročník probíhal. První cupová soutěž se odehrála v dubnu v Klatovech. Tam se projevila výhoda domácího prostředí místního rodáka Jakuba Talaše, který s Peugeotem 208 starší specifikace R2 všechny své cupové soupeře porazil a připsal si první vítězství. Bohužel v jeho případě zůstalo u jediného podniku, a tak do celkového pořadí cupu nijak zásadně nezasáhl. S patnácti body obsadil finální šestou příčku.

I druhá soutěž, Rallye Český Krumlov měla vítěze, který se spokojil s jedinou účastí. Tím byl René Dohnal. Jak chutná vítězství v Peugeot Rally Cupu okusil už v roce 2019, kdy se mu podařilo vyhrát čtyři ze šesti pohárových soutěží. Na rallyové tratě se letos vrátil po několikaměsíční závodní přestávce, nicméně v Krumlově ukázal, že má stále dost sil na porážení rivalů. Davida Štefana nechal za sebou o jednu cupovou příčku.

Třetí cupový podnik, Rally Hustopeče už byl zcela v režii Davida Štefana a Ondřeje Vichtory. Dokázali zvítězit v deseti rychlostních zkouškách z celkového počtu dvanácti testů. V Hustopečích se konala i velmi osvěžující a nečekaná premiéra. Poprvé v sedmileté historii Peugeot Rally Cupu se za volantem závodního Peugeotu objevila žena. Zároveň byla Adrienn Vogel z Maďarska se svým Peugeot 208 Rally4 nejrychlejší ženou hustopečské rallye.

Ve čtvrté letošní soutěži, Rally Bohemia, posádka Štefan - Vichtora své vítězství zopakovala. Žádná procházka růžovým sadem to však nebyla. David bojoval s technickými i zdravotními problémy, a hlavně pak s nemilosrdně dotírající konkurencí. Vítězství bylo vydřené, ale nesmírně cenné. Dosud nasbírané body do průběžného pořadí byly totiž příslibem celkového prvenství v cupu. Stačilo jakžtakž slušně dojet na Barumce.

Vrchol rallyové sezóny ve Zlíně tak vedoucí posádka mohla s klidem přenechat domácím šampionům.  A Jaromír Tarabus s Danielem Trunkátem se nenechali dvakrát pobízet. V rámci cupu vyhráli, a navíc si Barumku královsky užili, jak řekl jezdec Jaromír Tarabus: „Letos jsme startovali jen na Barumce a jsem rád, že jsme se s Peugeotem mohli alespoň krátce ukázat. První místo v cupu a druhé v evropských dvoukolkách považuji po delší pauze za dobrý výsledek, ale vůbec jsem netušil, že nás jeden start vynese až na třetí místo v celkovém hodnocení. To mě i Dana upřímně těší, a když to bude možné, určitě se zase někdy společně ukážeme.“

David Štefan na Barumce splnil svůj cíl, kterým bylo získat aspoň nějaké body do celkového hodnocení dvoukolek, a to se mu podařilo. S předstihem tak tuto kategorii vyhrál. Poslední soutěž sezóny, Rally Pačejov, tak mohl velkoryse vynechat a dopřát si luxus v tom, že si tam zajel jen jako divák podívat se na výkony ostatních posádek, včetně jeho největšího cupového rivala Miroslava Číže.

Ten totiž i přes vítězství v Pačejově zůstal v celkovém pořadí za vítěznou posádkou o jeden a půl bodu. Přesto se však Miroslav Číž ohlíží za loňskou sezónou s optimismem a uspokojením: „Letošní sezóna pro nás dopadla z mého pohledu velmi dobře. Vyhýbaly se nám technické problémy i zásadní jezdecké chyby, dokázali jsme zajíždět i se starším vozem konkurenceschopné časy a z toho mám pochopitelně velkou radost. Ale svoji třídu jsme vyhráli, takže v závěru sezóny jsem spokojený,“ zhodnotil Miroslav Číž.

Stejně pozitivní pocity má při hodnocení dalšího cupového ročníku ředitel značky Peugeot v ČR, Marco Venturini: „Letos jsme odjeli už sedmou sezónu a je znatelné, že početně začíná převládat nová generace Peugeot 208 Rally4. Těší mě, že se naše posádky pravidelně umísťují na předních místech v hodnocení vozů s jednou poháněnou nápravou. Důkazem toho je titul mistra České republiky v této kategorii, který pro nás vybojoval David Štefan. A Míra Číž skončil ve dvoukolkách na třetím místě, a to s původní variantou dvěstěosmičky, což je obdivuhodný výkon. Gratuluji všem, děkuji pořadatelům za skvěle připravené podniky a těším se na osmé pokračování našeho cupu.“

Finální pořadí jezdců Peugeot Rally Cupu 2023:

  1. David Štefan: 77,5 bodu
  2. Miroslav Číž: 76 bodů
  3. Jaromír Tarabus: 37,5 bodu
  4. René Dohnal: 25 bodů
  5. Adrien Vogel: 18 bodů
  6. Jakub Talaš: 15 bodů
  7. Robert Hordossy: 15 bodů
  8. Radek Jatel: 10,5 bodu
  9. Nikola Mishev: 10 bodů
  10. Adam Kruťa: 7,5 bodu
  11. Filip Kuba: 7,5 bodu
  12. Miloš Divič: 7 bodů
  13. Petr Štěpánek: 4 body
  14. Dominik Brož: 3 body

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -