Toyota Corolla Cross 2.0 Hybrid e-CVT AWD – kompaktní SUV do nepohody

Testy
13.10.2023

F T G

Toyota Corolla Cross 2.0 Hybrid e-CVT AWD – kompaktní SUV do nepohody

Toyota Corolla s vyšší světlou výškou podvozku dostala přídomek Cross a z portfolia vozů SUV tohoto japonského výrobce má asi nejblíže k modelu RAV4. Testovali jsme výkonnější hybrid s dvoulitrovým motorem a pohonem všech kol. 

Toyota nabízí široké spektrum vozů typu SUV, a tak není divu, že si z její nabídky vyberou prakticky všichni zákazníci. Kromě legendárního off-road modelu Land Cruiser lze zvolit civilnější Highlander, který pojme až sedm osob. Méně početným rodinám pak vyhoví RAV4 nebo stylová C-HR. A prezentovaný model Toyota Corrolla Cross lze zařadit právě mezi tyto dva vozy.

Hranatý design a praktický interiér

Jak již název napovídá, Corolla Cross vychází z karosérie běžné Corolly a na délku měří 4,46 m. To je jen o pár centimetrů více oproti zmiňovanému hatchbacku. Šířka karosérie testovaného SUV činí 1,86 m a rozvor pak 2,64 m.  

Karosérie Toyoty Corolly Cross vyznává spíše konzervativní design s jednoduchými tvary. Hranatost ztvárnění doplňují rozměrné světlomety vpředu s ukazateli směru typu LED. Zadní sdružené svítilny sice ještě využívají klasických žárovek, avšak jejich podlouhlý tvar dělá elegantní doje. Díky osmnáctipalcovým kolům působí Corolla Cross robustně, což zdůrazňuje i plastové lemování blatníků a prahů.

Po usednutí za volant si okamžitě všímáme jednoduchého interiéru s řadou klasických ovladačů. Tento model naštěstí nepodlehl přemíry moderního trendu digitalizace, a tak je ovládání většiny funkcí skutečně intuitivní záležitostí. Na pokrokové technologie však Toyota také nezanevřela. Pochvalu zaslouží displej multimediálního systému o rozměru 10,8 palců s pěknou grafikou a dotykovým ovládáním.

Přímo před řidičem se nachází digitální přístrojový štít, který nabízí široké možnosti individuálního zobrazení. Ačkoliv je kvalita zpracování interiéru na jedničku, překvapí některé tvrdé plasty na přístrojové desce. Pochvalu naopak zaslouží samostatný panel ovládání klimatizace s klasickými kruhovými ovladači.

Corolla Cross potěší dostatkem prostoru na předních sedadlech, kde se pohodlně usadí i jedinec vyššího vzrůstu. Vzadu je to s prostorem pro nohy o něco horší, stále se však bavíme o slušném průměru v rámci daného segmentu. Prostoru pro hlavu je naopak více než dost a příliš ho nelimituje ani příplatková panoramatická střecha testovaného provedení.

Do zavazadlového prostoru naložíte až 390 litrů nákladu. To varianta se slabší osmnáctistovkou je na tom z pohledu objemu zavazadelníku o něco lépe (473 l). Verze s dvoulitrem a poháněnou pouze přední nápravou pak nabízí 425 litrů. Praktičnost zavazadelníku snižuje členitý tvar, potěší naopak nízká nakládací hrana. Ta usnadňuje manipulaci s rozměrným nákladem.

Výkonnější hybridní dvoulitr

Toyota Corolla Cross se u nás prodává se základní hybridní osmnáctistovkou a výkonnějším hybridním dvoulitrem. Silnější verze je pak v nabídce s přední poháněnou nápravou nebo pohonem všech kol AWD-i, kterým byl vybaven i námi testovaný vůz. Jedná se o hybridní motor páté generace, který se chlubí výkonnějším lithium-iontovým akumulátorem, efektivnějším spalovacím motorem a vylepšenou bezestupňovou převodovkou e-CVT. Nová je také jednotka řízení energie PCU, která výrazně omezuje elektrické ztráty.

Základem hybridního pohonného systému 2.0 Hybrid e-CVT je atmosférický benzinový čtyřválec s přímým vstřikováním. Motor má proměnné časování rozvodu na sání i výfuku. Vlastní spalovací motor nabízí nejvyšší výkon 112 kW při 6000 ot/min. Největší krouticí moment 190 Nm pak vrcholí  v rozmezí 4400 – 5200 ot/min. Benzinová pohonná jednotka spolupracuje s dvojicí elektromotorů na přední (83 kW, 206 Nm) a zadní (29 kW, 89 Nm) nápravě. Přepočtený celkový výkon hybridního ústrojí pak činí 146 kW.  

Přestože tato hodnota asi nikoho neohromí, okamžitě po svezení s vozem je jasné, že hybridní pohon toyotě propůjčuje velmi slušné dynamické vlastnosti. Vždyť například zrychlení z 0 – 100 km/h proběhne za 7,5 s. Pohonný systém navíc rychle reaguje na sebemenší pohyb plynového pedálu bez jakékoliv prodlevy. To je obecně výhoda pomocných elektromotorů, které nabízí okamžité pružné zrychlení a to hlavně v nižších rychlostech. Pro někoho ale může být jistou nevýhodnou skutečnost, že dynamiku krotí omezovač rychlosti nastavený na 180 km/h.

Při prudké akceleraci se samozřejmě ani Toyota nezbavila monotónního zvuku vytočeného motoru. Ten má na svědomí především převodovka e-CVT. Není to zrovna uchu lahodící, ale lze si na to zvyknout. Dobrou zprávou je, že auto slušně zatahuje i ve vyšších rychlostech. Plynulá jízda po městě nebo okreskách Toyotě Corolla Cross samozřejmě sluší nejvíce. Právě při klidné jízdě lze perfektně využít ryze elektrický jízdní režim, jenž lze aktivovat tlačítkem EV. Ten je k dispozici do rychlosti zhruba 115 km/h a to za předpokladu, že máte dostatečně nabitý akumulátor. A jak je na tom hybridní pohon se spotřebou pohonných hmot?

V kombinovaném režimu jsme jezdili kolem 5,5 l/100 km, ve městě spotřeba dokonce klesá k pětilitrové hranici. Na dálnici se naopak snadno dostane do rozmezí 6 – 7 l, v závislosti na rychlosti jízdy. Při snaze o úspornou jízdu po okreskách však není problém jezdit se spotřebou začínající čtyřkou. Objem nádrže činí 43 litrů, i přesto auto poskytuje poměrně slušný dojezd na jedno natankování.

Na silnici

Corolla Cross využívá platformy TNGA-C se standardním neadaptivním podvozkem a víceprvkovou nápravou vzadu. Tužší nastavení vozu zajišťuje velmi dobrou stabilitu a ani v rychle projížděných zatáčkách se karosérie příliš nenaklání. Zároveň se však toyota dokáže statečně vypořádat s nerovnostmi našich silnic.

Vyšší světlá výška podvozku Corolly Cross zajišťuje vozu velmi dobrou průchodnost lehkým terénem. Právě v těchto podmínkách a vlastně na jakémkoliv povrchu se sníženou adhezí jsme ocenili inteligentní pohon AWD-i. Elektromotor vzadu, který má výhradně na starost připojení zadní nápravy, dokáže relativně hbitě pomoci vozu získat potřebnou trakci.

Palec nahoru zaslouží překvapivě přesné řízení a oceňujeme také minimální nedotáčivost. Brzdy jsou účinné a nevadnou ani při dlouhém intenzivním brzdění. Zapracovat by se mělo snad jen na lepším odhlučnění motorového prostoru a podvozku.

Resumé

Toyota Corolla Cross 2.0 Hybrid e-CVT AWD se u nás prodává za bezmála jeden milion korun. Se základní osmnáctistovkou pak cenovka činí necelých 850 tisíc korun. Ani základní verze výbavy však není žádným holátkem a nabízí řadu prvků, za které se u většiny konkurentů připlácí.  Auto působí sympaticky, chlubí se sofistikovanou technikou a velmi dobře jezdí. Podprůměrný objem zavazadelníku a některé méně kvalitní materiály v interiéru mu tak lze snadno odpustit.

Tým AUTOiNDEX.cz

Základní parametry
Výrobce:Toyota
Model:Corolla Cross
Karosérie:SUV
Motor:2.0 Hybrid e-CVT AWD
Palivo:hybrid
Rok výroby:2023
Technické parametry
Typ motoru:Atmosférický zážehový + 2x elektromotor
Válce:4
Objem motoru:1987 ccm
Nejvyšší výkon:112 / 6000 přepočtený výkon soustavy 146 / - [kW, ot/min]
Největší toč. Moment:190 / 4400 - 5200 [Nm, ot/min]
Maximální rychlost:180 km/h
Zrychlení 0 - 100 km/h:7,5 s
Spotřeba – město / mimo město / kombinace:- / - / 5,2 l, kWh
Velikost zav. prostoru:390 l
Objem nádrže (l) / Akumulátor (kWh):43
Pohotovostní hmotnost:1435 - 1550 Kg
Nosnost:N/A Kg
Základní cena:844 900 Kč (1.8 Hybrid e-CVT, Comfort)
Základní cena s testovaným motorem a převodovkou:919 900 Kč (2.0 Hybrid e-CVT FWD, Comfort)

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -