Nová Toyota C-HR – nabídka výrazného designu, špičkové technologie a radosti z řízení

Novinky
02.10.2023

F T G

Nová Toyota C-HR – nabídka výrazného designu, špičkové technologie a radosti z řízení

Druhá generace Toyoty C-HR vychází z koncepčního modelu C-HR Prologue Concept, který tento japonský výrobce představil koncem roku 2022. Již původní model tohoto označení představil výrazný exteriér, který rozhodně pozměnil tradiční představy o vzhledu vozů SUV. 

Aktuálně představená novinka ještě výrazněji vyostřuje podobu profilu super-kupé. Tvarování přídě reprezentuje novou tvář vozů této značky, kterou zatím známe z elektrického provedení Toyota bZ4X nebo nové Toyoty Prius.

Přelomový model Toyoty po světové premiéře

Uvedení původní Toyoty C-HR v Evropě bylo pro tuto prestižní značku skutečně rozhodující. Právě tento model působil v evropském segmentu kompaktních SUV skutečně radikálně a svým vzhledem se odlišil od tradičních vozů této kategorie. Svými výraznými a ostrými tvary spíše připomínal moderní sportovní kupé. Následný prodejní úspěch C-HR přispěl ke značné odezvě a stylistické ztvárnění se stalo důležitým faktorem i při rozhodování budoucích majitelů o koupi právě tohoto vozu. Toyota C-HR se postupně stala prakticky nejúspěšnějším modelem v získávání zákazníků přecházejících od jiných značek.

Zvýraznění stylu bylo jedním z hlavních kritérií při tvorbě jeho druhé generace. Motiv tvarů vyniká zejména v ostře řezaných charakteristických křivkách na bocích karosérie. Nechybí  zapuštěné kliky dveří, krátké převisy a velká kola až do průměru 20 palců. Zákazník může volit dvoubarevné lakování, kdy se  kontrastní černý lak střechy protahuje dolů až k zadním nárazníkům a tříčtvrtečnímu panelu na zádi. Snahou návrhářů bylo vytvořit hladký vzhled s těsněji sevřenými křivkami a s dokonalým začleněním prvků včetně kamer, radaru nebo ostřikovačů světlometů v souladu s koncepcí skrytých technologií.

Podstatným výsledkem řešení exteriéru je vedle působivého vzhledu také dosažení zlepšení aerodynamiky cestou optimálního proudění vzduchu. V porovnání s původní verzí C-HR je nyní celková délka nového modelu v mm  4360 (-25), přední převis se zkrátil na 915 (-25), rozvor zůstal zachován 2640 a výška vozu narostla na 1570 (+15).  K  sebejistému postoji jistě přispělo zvětšení rozchodu kol 1580 (+30) a nárůst celkové šířky měřeno v bocích karosérie 1830 (+35).

Také interiér se výrazněji proměnil. Toyota navrhla fungující uživatelské prostředí, které ještě více splní očekávání zákazníků a naplní aktuální požadavky na propojený palubní systém. Ten umožňuje používat aplikace z mobilního telefonu a ovládat nejrůznější funkce pomocí dotykového displeje nebo hlasových příkazů. Výsledkem je srozumitelné, intuitivní a přizpůsobené rozhraní předvídající uživatelovy potřeby.

V závislosti na úrovni výbavy vůz má plně digitální přístrojový  štít o úhlopříčce 12,3 palců s ostrou grafikou a přehledným rozdělením informací do různých zón. Uprostřed palubní desky najdeme informační displej, podle výbavy o úhlopříčce 8 nebo 12,3 palců. K dispozici jsou tři přednastavená uspořádání s možností dále je upravovat pomocí spínačů na volantu. K dispozici  je i systém digitálního klíče, kdy k otevření a spouštění vozidla bude řidiči stačit, aby měl u sebe svůj telefon.

V novince nechybí řada asistenčních systémů pro částečně autonomní řízení a podporu řidiče, ovládání přes aplikaci nebo světla, která automaticky vykrývají okolní auta. Zajímavostí je například ambientní osvětlení nastavitelné v 64 odstínech, které se rudě rozbliká, hrozí-li kolize s autem nebo cyklistou při otevření dveří. Zajímavou funkcí je třeba program, který každou denní hodinu podle volby mění barvu osvětlení například od zářivých ranních tónů až po teplé večerní a noční barvy.

Vyspělé bezpečnostní a asistenční systémy

Novinka nabízí systém Toyota Safety Sense s ještě větším rozsahem funkcí. Ke klíčovým inovacím patří například funkce potlačování akcelerace, která omezuje riziko sešlápnutí plynového pedálu, pokud by vpředu ve směru jízdy stálo jiné vozidlo. Zcela nový je i proaktivní asistent řidiče (PDA), jenž za nízkých rychlostí zajišťuje hladké zpomalování v situacích, kdy řidič uvolní plynový pedál při dojíždění pomalejšího vozidla nebo v nájezdu do zatáčky. Za pozornost stojí také asistent řízení, který rozpozná zatáčku ve směru jízdy a upravuje odpor řízení tak, aby řidič intuitivně natáčel volant ve správném úhlu.

Volitelně bude k dispozici i paket vyspělých bezpečnostních systémů, který bude zahrnovat např. asistenta pro změnu jízdního pruhu s upozorňováním na křižující objekty před vozidlem, systém monitorování řidiče, automatické přepínání dálkových světel s ovládáním pomocí kamery k vykrývání paprsků světla.  V závislosti na místních dopravních předpisech  nechybí funkce hands-free řízení při automatickém následování vozidla vpředu při jízdě v dopravních kolonách.

U nového C-HR se zastoupení recyklovaných plastů v porovnání s předchůdcem zdvojnásobilo a tyto materiály se  nyní používají k výrobě více než 100 různých dílů. Například nová látka čalounění sedadel je vyrobena z recyklovaných PET lahví. Nárazníky jsou vyrobeny z nového plastového materiálu, který se barví ještě ve formě a automobilka tak ušetří až stovky tun emisí CO2. Další úspory přinesl nový automatizovaný postup lakování s využitím vodou ředitelných laků, resp. používání nového veganského materiálu jako alternativy ke kůži na volantu.

Příkladem snižování hmotnosti je nová konstrukce panoramatického střešního okna, které je široké 936 mm a dlouhé 857 mm. Nyní je vybaveno povrchovou vrstvou na ochranu před přehříváním, která odráží infračervené záření a potlačuje zářivé teplo za slunečných dnů. Za chladného počasí naopak pomáhá udržet teplo v kabině. Vůz tak nepotřebuje ani klasickou sluneční clonu, což pomohlo ušetřit 5 kg hmotnosti a zvýšilo prostor pro hlavu o 30 mm.

Pestrá nabídka motorizací a zvýhodněné ceny

Nová Toyota C-HR aktuálně nabízí čtyři různé elektrifikované pohony, která zahrnují hybridní elektrická ústrojí 1,8 a 2,0 litru (HEV) a plug-in hybridní elektrický model 2,0 litru (PHEV). Jednotlivé modely pak nesou označení Hybrid 140, Hybrid 200 a Plug-in Hybrid 220. Provedení Hybrid 200 bude navíc k dispozici s inteligentním pohonem všech kol (AWD-i). Tyto hybridní pohony páté generace nabízejí vyšší výkon i nižší emise. K dosažení lepších parametrů přispělo komplexní přepracování klíčových součástí hybridního systému,  snižování hmotnosti, použití nové převodovky včetně jednotky řízení energie a výkonnější vysokonapěťové baterie.

Model C-HR s označením Hybrid 140 je zaměřený především na příjemnou a hospodárnou jízdu. Jízdní zážitky za volantem potom slibuje motorizace Hybrid 200 s vyšším výkonem, přesto i tento model nabízí příjemně nízkou spotřebu. Provedení Hybrid 200 s pohonem všech kol AWD-i má do zadní nápravy zabudovaný kompaktní elektromotor/generátor s vysokým točivým momentem, který zvyšuje záběrové schopnosti a stabilitu při rozjezdech, v zatáčkách nebo na kluzkém povrchu. Vrcholem nabídky je potom  plug-in hybridní motorizace Toyota C-HR Plug-in Hybrid 220 s prakticky nejlepším systémem v dané třídě. Plug-in hybridní provedení s výkonem 164 kW ujede čistě na elektřinu necelých sedmdesát kilometrů, baterie disponuje kapacitou 13,6 kWh.

Základní výbava Comfort  s motorizaci 1.8 Hybrid o výkonu 103 kW nabízí dvouzónovou automatickou klimatizaci, Bi-LED přední světlomety, 17palcová kola, adaptivní tempomat, bezdrátové připojení chytrých telefonů nebo systém sledování slepých úhlů. Vyšší výbava Style   navíc zahrnuje přední a zadní parkovací senzory, 18 palcová kola, vyhřívání předních sedadel a volantu nebo dešťový senzor.  Při volbě výbavy Executive lze získat navíc ambientní osvětlení interiéru, elektricky nastavitelné sedadlo řidiče, devatenáctky kola, sportovní sedadla nebo čištění vzduchu Nanoe-X. Provedení GR Sport přidává vedle sportovního vzhledu ještě adaptivní dálkové světlomety, pokročilejší parkovací asistent, 360stupňovou kameru nebo svícení do zatáček. Vrcholová verze GR Sport Premiere Edition nabízí navíc dvacítky kola, digitální zpětné zrcátko, špičkové reproduktory JBL nebo head-up displej.

Dovozce právě nyní  při zahájení prodeje nového modelu Toyoty C-HR přichází s velmi zajímavou cenovou nabídkou, která aktuálně představuje slevu téměř 125 000 Kč a výkupní bonus 35 000 Kč. Například za osmnáctistovku ve výbavě Comfort tak nyní dáte 699 900 Kč, ve výbavě  Style  779 900 Kč a ve výbavovém provedení Executive 849 900 Kč. Nový plug-in hybrid Toyota C-HR pořídíte od 1 039 900 Kč. Na plug-in si však budeme muset počkat až do března 2024, ostatní motorizace mají být k dispozici již ke konci roku. Další informace o této špičkové novince na našem trhu přineseme v našem redakčním testu.

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -