Nová Dacia s výbavou Extreme – důraz na originální styl a outdoorovou praktičnost

Novinky
30.06.2023

F T G

Nová Dacia s výbavou Extreme – důraz na originální styl a outdoorovou praktičnost

Automobily značky Dacia jezdí na našich silnicích již desítky let. Tento výrobce postupně prošel mnohými obměnami a v současnosti je v Evropě třetí největší značkou v prodeji soukromým motoristům. Hlavním důvodem je jistě také to, že zákazníkům nabízí nejlepší poměr ceny a hodnoty.

Dacia patří mezi všestranná robustní vozidla, která jsou stavěná i do obtížnějších provozních podmínek mají v nabídce také stále více výbav a příslušenství. Aktuálně patří k cenově dostupným a ekologicky přijatelným automobilům nejen pro každodenní provoz, ale i pro různé víkendové sportování nebo se hodí také na delší cesty za rekreací.

Zaměřeno na volnočasové aktivity

Nová výbava Extreme rozšiřuje nabídku značky Dacia a výrazně zvyšuje její atraktivitu. Najdeme zde nejen výraznější design, ale také vyšší funkčnost díky zcela nové výbavě. Dá se říci, že se jedná o vrchol současné nabídky Dacie, která se zaměřuje nejen na stávající, ale i na zcela nové zákazníky, kteří mezi svá kritéria při výběru vozu kladou důraz na outdoor. Pro mnohé z nich se jedná i o určitý životní styl v rámci individuálních volnočasových aktivit a právě proto se rozhodují pro tento nejvyšší stupeň výbavy.

Zcela nový decentní a originální outdoorový design s výstižným názvem Extreme je proto nyní k dispozici u modelů Dacia Spring, Sandero, Duster a Jogger. Všechny uvedené modely mají společné designové prvky, jejichž koncepce byla především vedena inspirací života v přírodě. Důležité je z tohoto pohledu zdůraznit, že nové modely nic neztrácí z vlastnosti pro běžné každodenní použití a spíše reagují na potřeby stávajících, ale i zcela nových zákazníků značky Dacia.

Společným znakem pro všechny nové modely Dacia Extreme je bezesporu design karosérie. V nabídce najdeme nové barvy laku jako zelenou Cèdre pro Sandero Stepway, Duster, Jogger a nebo modrou s názvem Slate pro elektrický Spring. Tyto nové barvy doplňují stávající barevnou paletu. Novinkou jsou také prvky v měděné hnědé, které byly vyvinuty speciálně pro modely s označením Extreme. Tuto měděnou hnědou najdeme na krytech zrcátek, středech disků kol, střešních nosičích, na logu Dacia na zadních výklopných dveřích a také na několika dalších designových prvcích interiéru.

Další zajímavostí jsou prvky s topografickým motivem, které napodobují obrysové linie jako na cestovatelských mapách. Tento rozhodně zajímavý a inspirativní vzor najdeme na bočních ochranných krytech a předních dveřích u vozů Spring, Sandero Stepway a Jogger Extreme, podobně i na B sloupku dveří vozu Dacia Duster Extreme. Nová šestnáctipalcová kola z lehkých slitin v černé barvě  jsou určena pro Sandero Stepway a Jogger, sedmnáctipalcová zase na Dacii Duster.

Inovace v interiéru a technologiích

Výraznou změnu aktuálně přináší použití nového materiálu MicroCloud. Tato měkká, sametová, vysoce odolná a snadno čistitelná látka je použita na výplních dveří a sedadlech u vozů Sandero Stepway, Duster, Jogger a najdeme ji také na palubní desce Sandera Stepway a Joggera. Za pozornost stojí ozdobné topografické motivy na prahových lištách a na gumových rohožkách vpředu i vzadu včetně třetí řady u modelu Jogger. U elektrického vozu Dacia Spring je pouze vpředu. Prvky v měděné barvě zase najdeme na panelech dveří a kolem ventilačních otvorů, logo Dacia Link zase na předních sedadlech. Modulární střešní ližiny lze velmi snadno přestavit na nosiče různého sportovního a cestovatelského vybavení.

Nové Sandero Stepway Extreme a Jogger Extreme jsou standardně vybaveny systémem Extended Grip. Toto chytré řešení umožňuje překonat zasněžené nebo blátivé úseky vozovky. Aktivuje se pomocí tlačítka na středové konzoli. Systém přizpůsobuje fungování ESP a ASR tak, aby se kola mohla volněji otáčet a nalézt dodatečnou přilnavost pod sypkým povrchem. Pro majitele vozů, kteří se pohybují v obzvláště náročném terénu, je praxí odzkoušený Duster také nyní k dispozici ve výbavě Extreme s pohonem 4x4, který se osvědčil i v těch skutečně náročných provozních podmínkách mimo běžné komunikace přímo v přírodě.

Zavedením výbavy Extreme pro model Spring uplatňuje Dacia svou strategii rozšíření pole působnosti na trhu s elektromobily. V tomto případě vychází ze specifického designu výbavy Extreme a také z nasazení zcela nového motoru Eletric 65. Model Spring Extreme Eletric 65 je určen pro zákazníky, kteří hledají více výkonu, potěšení a všestrannosti.

Tato hnací jednotka nabízí větší výkon (65 k/48 kW) než  stávající Spring Eletric 45 (45 k/33 kW), který je stále k dispozici v užitkové verzi Cargo. Točivý moment přenášený na kola je vyšší a umožňuje lepší dynamiku při akceleraci ve městě nebo při najíždění na rychlostní silnice. V městské aglomeraci vůz s novým motorem zrychlí z 0 na 50 km/h za 3,9 sekundy, na silnici se doba potřebná ke zrychlení z 80 na 120 km/h zkrátila téměř o polovinu. Dacia Spring Extreme Eletric 65 poskytuje dojezd  až 220 km ve smíšeném cyklu WLTP a 305 km v městském cyklu WLTP.

Nabídka pro pobyt v přírodě

Právě v těchto dnech uvádí dovozce nové příslušenství z řady InNature, které dokáže proměnit vůz Dacia Jogger v pohodlnou ložnici. Vyjímatelný paket Sleep inNature obsahuje rozložitelné dvojlůžko o délce 190 cm a šířce až 130 cm. Vše se složí do zavazadlového prostoru za druhou řadu sedadel, u sedmimístné verze je pouze nutné vyjmout sedadla třetí řady. Vložený 220 litrový  box přitom zůstává zezadu přístupný pro zavazadla a kempovací potřeby. Ve složeném stavu je vše skryto pod roletou. Při rozložení vzniká praktická odkládací plocha například pro přípravu a servírování jídla od zadních pátých dveří.

Celá tato mobilní sada váží necelých 50 kilogramů a nevyžaduje žádné dodatečné úpravy. Pořídit si ji mohou i všichni dosavadní majitelé joggerů. Kompletní spací box nyní koupíte za 46 780 Kč. V rámci dalšího příslušenství stojí za pozornost i praktická zatemňovací stínidla na všechny okna za 4790 Kč  nebo také prostorný stan. Ten se umístí za vůz a napojí na otevřené páté dveře, pohodlně propojuje oba prostory a slouží především jako ložnice a přístřešek pro další cestovatele. Navíc lze se samotným vozem i odjet na výlet a postavený stan nechat v kempu na místě. Podle současné nabídky  tento stan pořídíte za 8 990 Kč.

Široká paleta modelů a výbav

Dovozce právě nyní odhaluje kompletní cenovou nabídku atraktivních modelů Dacia s nejvyšší výbavou Extreme. Tak například novou Dacii Duster Extreme s hnací jednotkou ECO-G 100 aktuálně koupíte za 485 600 Kč, s motorem TCe 150 4x4 za 595 600 Kč a provedení s agregátem Blue dCi  115 4x4 za 587 600 Kč. U modelu Jogger Extreme v pětimístném provedení je  cena s motorem ECO-G 100 490 500 Kč, s agregátem TCe 110 500 500 Kč. U sedmimístného provedení  joggera je cena vždy o 23 tisíc Kč vyšší.

Model Sandero Stepway Extreme stojí s motorem TCe 90 CVT 455 400 Kč, s agregátem ECO-G 100 431 900 Kč a motorem TCe 110  441 900 Kč. Elektrickou Dacii ve výbavě Extreme s novou výkonnější hnací jednotkou Eletric 65 lze nyní koupit  za 576 400 Kč. Se všemi těmito modely od Dacie se můžete podrobně seznámit na Dacia Tour 2023. Tato akce proběhne v první polovině září na deseti místech po celé České republice. O těchto rozhodně zajímavých novinkách od Dacie  v nejvyšší výbavě Extreme také brzy přineseme další informace a provozní poznatky v našich pravidelných testech.

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -