Sázka na dravý design - Mitsubishi Colt 1.3 (TEST)

Testy
06.05.2008

F T G

Sázka na dravý design - Mitsubishi Colt 1.3 (TEST)

Do početné skupiny kategorie malých vozů velmi dobře zapadá i nový Mitsubishi Colt. Jedná se již o šestou generaci kompaktního modelu této značky. Pětidveřová karoserie testovaného hatchbacku je rozhodně atraktivní, líbivá a také z hlediska praktického využití účelně řešená.

 

Pětidveřová karoserie testovaného hatchbacku je rozhodně atraktivní, líbivá a také z hlediska praktického využití účelně řešená. Tento japonský vůz se sice vyrábí v nizozemské automobilce Nedcar, ale to vůbec neznamená, že je určen pouze pro evropský trh.

Svojí délkou 3,87 m, rozvorem 2,5 m a provozní hmotností okolo 1050 kg rozšiřuje velkou řadu svých konkurentů různých značek. Vlastní karoserie o výšce 1,55 m umožnila pro cestující vytvořit až překvapivě prostorný interiér.

Vedle tvarově zdařilých předních sedadel je zadní řada dělená v poměru 60 : 40 s možností podélného posunu a tím se získal variabilnější zavazadlový prostor. Řada uživatelů jistě přivítá i možnost snadného vyjmutí zadních sedadel, čímž vzniká prostor pro náklad o objemu příznivých 1,070 metrů krychlových

V testovaném modelu Mitsubishi Colt 1,3i Invite je osazen zážehový čtyřválec o objemu 1332 ccm o výkonu 70 kW při 6000 ot./min a točivém momentu 125 N.m při 4000 ot./min. Na stovku dokáže zrychlit za jedenáct sekund, max. rychlost se udává hranicí 180 km/hod.

Vůz jezdí minimálně na Natural 95, udávanou městskou spotřebu 7,4 l/100km a kombinovanou 5,8 l/100 km, lze sice dosáhnout, ale jen v případě skutečně úsporného stylu jízdy. Motor se stává živější při otáčkách nad 4000 ot./min, horní hranice je omezena 6800 ot./min.

Pokud se včas řadí a účelně využívá všech pěti rychlostních stupňů, lze i s tímto motorem jezdit také pěkně svižně. Na této skutečnosti se výrazně podílí dobře řešený podvozek a tvrdší odpružení.

Namontované nízkoprofilové pneumatiky Dunlop SP Sport 9000 205/45 R16 97H na kvalitní silnici zlepšují jízdní stabilitu, rozbité a záplatované úseky komunikací jsou však dost cítit a zde bychom tento typ plášťů raději nedoporučovali.

Poměrně vysoká karoserie, která se tvarem blíží skupině vozů SUV se chová neutrálně, při silném bočním větru je ale rozhodně nutné více se věnovat řízení. Model Colt, jako nejmenší současný vůz od Mitsubishi dnes na našem trhu nabízí nový dovozce M Motors.

Tato společnost zahájila svoji činnost začátkem l etošního roku a jedním z prvních kroků bylo snížení ceny. Výsledkem je současný zvýšený zájem právě o tento vůz. U představeného provedení s výbavou Invite je aktuální základní cena 389 900 Kč.

 

Zákazník tak získá skutečně velkorysou výbavu: čtyři airbagy, ABS + EBD, dálkové centrální zamykání, elektrická přední okna, posilovač řízení nebo výškově nastavitelný volant. Ve voze nechybí klimatizace, vyhřívaná a elektricky ovládaná zpětná zrcátka a v neposlední řadě i výškově nastavitelné sedadlo řidiče nebo integrované autorádio s přehrávačem CD.

Testovaný automobil byl navíc vybaven atraktivními 16 palcovými hliníkovými koly, které společně s nízkoprofilovými pneumatikami ještě umocnily celkový vzhled.

Nový Mitsubishi Colt osloví především ty, kteří chtějí malý prostorný vůz do města s celou řadou praktických možností variability interiéru pro různé přepravy jak osob, tak i nákladů.

Tým AUTOiNDEX.cz

ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE

Mitsubishi Colt 1.3i Invite

Motor

Zážehový čtyřválec o zdvihovém objemu 1332 ccm. Nejvyšší výkon 70 kW při 6000 ot./min. Největší točivý moment 125 N.m při 3900 ot./min.

Převodné ústrojí

Pohon předních kol. Pětistupňová přímo řazená převodovka.

Karoserie

Samonosná pětidveřová.

Provozní vlastnosti

Největší rychlost 180 km/h. Zrychlení z 0 na 100 km/h za 12 s. Kombinovaná spotřeba paliva 5,8 l/100 km.

Rozměry a hmotnosti

Rozvor náprav 250 cm. Celkové vnější rozměry 387/169,5,4/155 cm. Palivová nádrž 47 l.

Základní cena (cena testovaného provedení)

389 900 Kč (412 907 Kč)

Základní parametry
Výrobce:Mitsubishi
Model:Colt
Karosérie:Hatchback
Motor:1.3i
Palivo:benzín
Rok výroby:2008
Technické parametry

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -