Kia Carens 2.0 - příjemné překvapení (TEST)

Testy
06.06.2005

F T G

Kia Carens 2.0 - příjemné překvapení (TEST)

Dnešní nabídku velkoprostorových vozů rozšiřuje automobilka Kia svým modelem Carens. Rozhodně se jedná o vůz, který si zaslouží pozornost nejenom díky líbivému vzhledu, ale i svým provedením interiéru nebo jízdními vlastnostmi.

 

Testovaný model Kia Carens 2.0 VVT EX byl vybaven čtyřválcovým dvoulitrem VVT s proměnným časováním ventilů o maximálním výkonu 102 kW/min, a točivým momentem 175 Nm/min.

Ve spojení s pětistupňovou manuální převodovkou umožňuje velmi slušný jízdní výkon a akceleraci. Jeho chod je v oblasti okolo 3000ot/min tichý a příjemný, pří jízdě nad 4000ot/min je již pohonná jednotka poněkud hlučnější. Ocenili jsme nejenom dobrou sladěnost vozu s převodovkou, ale i výkonovou rezervu pro svižné zrychlování při vyšších jízdních rychlostech.

Zatím co spotřeba ve městě přesahuje hranici deseti litrů, mimo město se lze při citlivé noze na plynu dostat mezi osm až devět litrů. Není se co divit, protože pohotovostní hmotnost tohoto automobilu je 1475 kg.

Kontroverzní záď tohoto modelu disponuje zajímavě řešenými pátými dveřmi a bočním klínovým profilem.

Příď je řešena spíše v tradičním duchu této jihokorejské značky. Největší přínos Carense je však v interiéru. Moderní řešení zdůrazňuje zejména přístrojová deska a středový panel.

Ocenili jsme pohodlné sedačky s širokou variabilitou nastavení včetně loketních opěrek, stejně jako výkonnou elektronicky řízenou klimatizaci.

Ve výbavě nechybí dvojice airbagů, ABS s EBD, posilovač, centrální zamykání, imobilizér a příjemné je i elektrické ovládání všech oken a zrcátek.

Nechybí ani celá řada praktických úchytů a schránek ve dveřích, mezi předními sedadly včetně stropního panelu a právě to ocení pasažéři zejména při delším cestování. Jednoduchým sklopením dělených zadních sedadel lze získat rovnou ložnou plochu o objemu téměř 1,9 krychlových metrů.

To přispívá ke snadnější přepravě sportovní výbavy, rozměrnějších nákladů nebo výbavy pro živnostníky, pro které je tento model nabízen také v provedení N1.

Připomínku lze snad mít ke trochu ztíženému přístupu do vlastního zavazadlového prostoru, který je dost členitý a navíc má schránku v oblasti spodní nakládací hrany zadních dveří.

Kompaktní van Kia Carens díky míře užitného vnitřního prostoru a svojí variabilitou rozhodně nezůstává pozadu ve srovnání s obdobnými modely konkurenčních značek.

Velmi příznivá je cena představeného modelu, která činí 539 980 Kč včetně DPH. Právě také díky ní je Kia Carens rozhodně zajímavou nabídkou na našem trhu.

 

 

 

Tým AUTOiNDEX.cz

ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE

Kia Carens 2.0 VVT

Motor

Zážehový čtyřválec o zdvihovém objemu 1975 ccm. Nejvyšší výkon 102 kW při 6000/min. Největší točivý moment 175 N.m při 4500/min.

Převodné ústrojí

Přední poháněná náprava. Pětistupňová přímo řazená převodovka.

Karoserie

Samonosná pětidveřová.

Provozní vlastnosti

Největší rychlost 185 km/h. Spotřeba paliva (město/mimo město/kombinovaná) 10,6/6,8/8,1l/100 km.

Rozměry a hmotnosti

Rozvor náprav 256 cm. Celkové vnější rozměry 449,3/174,8/160,9 cm.

Cena

539 980,- Kč

Základní parametry
Výrobce:Kia
Model:Carens
Karosérie:MPV
Motor:2.0
Palivo:benzín
Rok výroby:2005
Technické parametry

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -