Škoda Kodiaq 2.0 TDI DSG 4x4 Sportline – komplexní SUV s prostorným interiérem

Testy
20.01.2022

F T G

Škoda Kodiaq 2.0 TDI DSG 4x4 Sportline – komplexní SUV s prostorným interiérem

Škoda Kodiaq prošla nedávno modernizací, která se dotkla především exteriéru. Ten v případě námi testovaného vozu zdobila navíc výbava Sportline, jež přináší dynamický vzhled a řadu ergonomických prvků interiéru. Pohon všech čtyř kol zajišťuje modelu univerzální využití a základní turbodiesel 2.0 TDI pod kapotou pak úsporný provoz.

Model Kodiaq patří mezi prostorná SUV, což je jednou z jeho nejsilnějších zbraní. Přestože na zadních sedadlech tolik místa jako v superbu nenajdete, oproti konkurenci v tomto ohledu většinou nabízí o poznání více. Horší zprávou je, že nejsilnější naftovou variantu RS již nekoupíte. Zájemci o dynamicky laděný Kodiaq RS si tak musí vystačit s modelem vybaveným benzinovým motorem 2.0 TSI (180 kW).

Moderní vzhled a dynamický paket Sportline

Novinka dostala přepracovanou přední část karosérie. Kapota je vyšší, což opticky prodlužuje prostor nad podběhy předních kol. Atraktivně rovněž působí šestihranná maska chladiče se zdvojenými lamelami. Dominantou vozu jsou přední full LED světlomety, které se zúžily a opticky tak přináší dynamický charakter.

Unikátní čtyřoká koncepce přídě byla zachována a nadále působí mimořádně originálně. Také díky tomu si kodiaqa s žádným jiným SUV nespletete. Zadní sdružené svítilny pak vzhledově navazují na jednotný styl ostatních modelů značky a propůjčují vozu elegantní nádech. Celkově robustní karosérie testovaného SUV chytře maskuje své skutečné rozměry. Na první pohled totiž dělá větší dojem, než je skutečnost a to se mnohým zákazníkům prostě líbí.

Vzhled testované varianty Sportline zkrášluje tmavá maska chladiče a krytů vnějších zpětných zrcátek. V barvě karosérie pak zůstávají lemy blatníků, takže auto nepůsobí tak terénním dojmem. Právě to koresponduje s dynamicky střiženým paketem Sportline. Dvacetipalcová kola testovaného vozu se navíc k designu verze Sportline znamenitě hodí. S menším rozměrem kol však opatrně, v rozměrných blatnících se kola opticky snadno ztratí. 

Interiér pro náročné zákazníky

Po nasednutí do vozu okamžitě zaujme nadprůměrně prostorný interiér. Začíná to již velkým nástupním prostorem s šikovnými dveřmi, které zakrývají prahy. To chrání posádku před nepříjemným znečištěním kalhot při nastupování do vozu. Vpředu je místa dostatek prakticky ve všech směrech. Zapomeňte také na limity užšího interiéru známé především ze Škody Superb. Kodiaq v tomto směru stále nabízí prostoru o trochu více.  

Zadní sedadla jsou variabilně nastavitelná, takže lze dle potřeby měnit prostor pro zavazadla případně posádku ve třetí řadě. Právě sedmimístné provedení lze objednat za příplatek 30 tisíc korun. Objem zavazadelníku činí v námi testovaném pětimístném uspořádání interiéru 835 litrů.

Modernizace přinesla i několik změn v interiéru. Za zmínku stojí upravené ambientní osvětlení či nový sportovní tříramenný volant. Vylepšen byl také audiosystém Canton, jehož zvuk se nově line z deseti reproduktorů. Novinkou je také změna některých dekorů a čalounění interiéru.

Radikální úpravy však Škoda Kodiaq nepotřebovala. Například přístrojová deska stále nabízí kvalitní materiály a skvělé zpracování. Díky tomu při jízdě nic nevrže ani na rozbitých cestách. Palec nahoru zaslouží sportovní sedadla s opravdu funkční boční oporou těla. Ty jsou součástí standardní výbavy Sportline.

Dominantou přístrojové desky testovaného vozu byl multimediální systém Columbus s úhlopříčkou displeje 9,2 palců. Nechyběl ani digitální přístrojový štít o velikosti 10,25 palce.  Dobrou zprávou je, že se klimatizace stále ovládá klasickými tlačítky, což zjednodušuje regulaci teploty při jízdě. Pochvalu si zaslouží tmavý leštěný dekor přístrojové desky, který potrhuje dojem z kvalitního interiéru.  

Základní naftový dvoulitr je příjemným společníkem

Pod kapotou námi testovaného vozu se nacházel základní naftový dvoulitr 2.0 TDI Evo s nejvyšším výkonem 110 kW spojený se sedmistupňovou automatickou převodovkou DSG. Je zřejmé, že Škoda Kodiaq nebude s tímto motorem žádným sportovcem, pro běžnou jízdu ale rozhodně stačí. Největší točivý moment 360 N.m je k dispozici v rozmezí 1700 – 2750 ot/min, což velice zpříjemňuje pocit z jízdy.

S plně naloženým autem je pochopitelně nutné nechat si větší prostor pro případný předjížděcí manévr, zvláště v prudkém stoupání. Pro dynamické ježdění má však škodovka v nabídce silnější variantu tohoto motoru 2.0 TDI 147 kW, případně benzinový dvoulitr 2.0 TSI 140 kW resp. 2.0 TSI 180 kW (RS).

Automatická dvouspojková převodovka DSG má sedm stupňů a patří mezi špičku na trhu. Točivý moment se navíc v případě námi testovaného vozu přenášel na všechna čtyři kola. Převodovka řadí velmi rychle a bez jakéhokoliv škubání. Charakter řazení lze pochopitelně měnit prostřednictvím jízdních režimů vozu. A jak je na tom Kodiaq 2.0 TDI se spotřebou pohonných hmot?

Spotřeba pohonných hmot se v kombinovaném režimu pohybovala kolem 6,7 l/100 kilometrů. Mimo město ukazoval palubní počítač spotřebu 6,2 l/100 kilometrů, na dálnici a ve městě pak počítejte se spotřebou kolem sedmi litrů. To je slušný výsledek na rozměrné SUV s pohonem všech kol! Nádrž má objem 58 litrů, což považujeme za průměrnou hodnotu.

Agilní podvozek a pohon 4x4

Škoda Kodiaq se chlubí poměrně slušnou jízdní stabilitou a ochotně se vrhá do zatáček všech poloměrů. Karosérie se navíc nikterak výrazně nenaklání, přestože ryze dynamické jízdní vlastnosti očekávat nelze. Podvozek s adaptivními tlumiči nabízí také solidní komfort, avšak bez citelného pohupování karosérie. Rozdíly mezi jednotlivými jízdními režimy nejsou tak výrazné, jako například u vozu Škoda Superb. V režimu Normal je navíc auto stabilnější v porovnání se zmiňovaným liftbackem.

Pohon všech kol zajišťuje elektronicky řízená lamelová spojka Haldex, kterou jsme řádně vyzkoušeli v několika strmých výjezdech. Systém funguje velmi dobře, vůz nás nezklamal ani při jízdě na rozbláceném povrchu mimo silnici. Blikající ESP mnohokrát naznačovalo, že se nejedná o úplně standardní podmínky. Naštěstí elektronika nezasahuje příliš rychle a neuváženě, takže pomáhá opravdu až v situacích, kdy je to skutečně třeba.

Součástí příplatkového adaptivního podvozku u varianty 4x4 je také tzv. Off-Road funkce. Ta se aktivuje tlačítkem na středové konzole v blízkosti ovladače jízdních režimů Drive Mode Select. Tento režim přizpůsobuje chování systémů ESP, ABS nebo reakce motoru náročným podmínkám. Zahrnuje také asistenta pro sjíždění prudkých svahů a funguje do rychlosti 30 km/h. Líbila se nám i účinnost brzd, které nevadnou ani při opakovaném brzdění a dobře se dávkují. Posilovač řízení Škody Kodiaq je poměrně účinný a příliš zpětné vazby od předních kol tedy očekávat nelze.

Resumé

Škoda Kodiaq 2.0 TDI 4x4 Sportline je prostorné SUV, které ocení především rodiny s dětmi. Varianta Sportline navíc přináší dynamický vzhled, který tento vůz odlišuje od konvenčních modelů. Dostatečný vnitřní prostor v kombinaci s vynikajícím cestovním komfortem doslova vybízí k jízdám na delší vzdálenosti. Základní turbodiesel 2.0 TDI 110 kW sice dynamikou nikoho neohromí, pro běžnou jízdu ale rozhodně stačí. Automatická převodovka v kombinaci s pohonem všech kol je pak nejen zárukou pohodlí, ale především univerzálního využití a to i za nepříznivých jízdních podmínek.

Tým AUTOiNDEX.cz

Základní parametry
Výrobce:Škoda
Model:Kodiaq
Karosérie:SUV
Motor:2.0 TDI DSG 4x4
Palivo:nafta
Rok výroby:2022
Technické parametry
Typ motoru:Přeplňovaný vznětový
Válce:4
Objem motoru:1968 ccm
Nejvyšší výkon:110 / 3000 - 4200 [kW, ot/min]
Největší toč. Moment:360 / 1750 - 2750 [Nm, ot/min]
Maximální rychlost:200 km/h
Zrychlení 0 - 100 km/h:9,6 s
Spotřeba – město / mimo město / kombinace:- / - / 6,1 l, kWh
Velikost zav. prostoru:835 l
Objem nádrže (l) / Akumulátor (kWh):58
Pohotovostní hmotnost:1785 Kg
Nosnost:518 Kg
Základní cena:863 900 Kč (1.5 TSI, Ambition)
Základní cena s testovaným motorem a převodovkou:1 033 900 Kč (2.0 TDI DSG 4x4, Ambition)

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -