Citroen C4 1.2 PureTech 155 EAT8 – nejen pro extroverty

Testy
30.07.2021

F T G

Citroen C4 1.2 PureTech 155 EAT8 – nejen pro extroverty

Po delší době Francouzi oprášili oblíbený model nižší střední třídy a představili auto skutečně netradičních tvarů. Na klasické pojetí tedy zapomeňte, Citroen C4 je netradiční crossover se svažující se střechou. Testovali jsme variantu s nejsilnějším zážehovým čtyřválcem pod kapotou.

Citroen C4 byl představen v roce 2004 a v roce 2010 byl nahrazen druhou generací. Po osmi letech byla výroba ukončena, a protože vozy typu SUV zažívaly nevídaný boom, objevil se na trhu model C4 Cactus. Ten se ale netěšil takové oblibě zákazníků, a tak Citroen nedávno odhalil extravagantní novinku. Ta samozřejmě využívá veškerých technických prvků koncernu PSA.

Avantgardní elegán

Crossover s prvky kupé SUV. Třetí generace modelu C4 je postavena na kompaktní modulární platformě CMP, kterou využívá například Peugeot 2008. Ve srovnání s předchozím modelem narostla karosérie do délky o 31 milimetrů na 4360 mm. Zvýšený podvozek v kombinaci s oplastováním působí robustním dojmem. Eleganci navíc přidává zadní část střechy, která se svažuje a vytváří tak dojem kupé.

Nejnovější designový styl automobilky Citroen se naplno ukazuje právě na karosérii této novinky. Na předních i zadních světlometech se objevují motivy písmene X. Působí to nadčasově a elegantně zároveň. Zmiňované plasty na bocích karosérie chrání především spodní část dveří a prahů. Detaily těchto prvků mohou být barevně odlišeny, což vytváří určitý dojem jedinečnosti.

Základní provedení je vybaveno šestnáctipalcovými koly, vyšší výbavové stupně se pak chlubí koly o rozměru 18 palců. Na logo výrobce s chromovanými lištami vpředu navazují úzké linky denního svícení. U nejvyšší výbavy je pak světelná technika plně diodová a to i vzadu. Základní varianta naopak stále ještě využívá standardních halogenů.

Originální záď se chlubí protaženým zadním oknem, které opticky rozděluje černý spoiler. Po praktické stránce je méně příjemnou zprávou absence stěrače zadního okna. Elektrické ovládání relativně těžkého víka zavazadelníku rovněž není nejlehčí. Naopak potěší přítomnost dvojité koncovky výfuku testovaného provedení s nejsilnější motorizací.

Praktický uvnitř

Vnitřek vozu jednoznačně působí originálním dojmem, při každodenním použití však posádka ocení skutečnost, že vzhled rozhodně nebyl podřízen funkčnosti. Líbí se nám také kvalitní zpracování a v neposlední řadě i použití odolných materiálů.

Před řidičem se nachází digitální přístrojový štít, který je menší a zobrazuje jen ty nejdůležitější informace. Palec nahoru pak zaslouží rozměrný displej uprostřed přístrojové desky, který nabízí skvělou grafiku a relativně rychlou odezvu v rámci dotykového ovládání. Chválíme návrat klasických otočných ovladačů pro regulaci teploty. Jejich ovládání je intuitivní a neodvádí pozornost od řízení. Bravo!

Po usednutí za volant potěší tradičně pohodlná sedadla, zamrzí snad jen velmi subtilní boční vedení. Na rychlou jízdu v zatáčkách si ale Citroen C4 rozhodně nikdo pořizovat nebude. Vpředu jsme očekávali dostatek prostoru, více jsme byli zvědaví na to, jak se sedí na zadních sedadlech. Relativně nízká střecha naštěstí prostor pro hlavy cestujících příliš neomezuje a to i díky relativně nízko umístěným sedákům. Ty velmi dobře podpírají nohy cestujících, prostor pro nohy je ale spíše průměrný. To samé platí o zavazadelníku, který má objem 380 litrů.   

Praktické jsou rozměrné kapsy ve dveřích i úložný prostor ve středové konzole. Zajímavostí je držák na tablet na přístrojové desce před spolujezdcem. Ten lze navíc jednoduše umístit do malé přihrádky nad hlavní schránkou.

Tříválcový vrchol

Testovaný model poháněl nejsilnější zážehový tříválec 1.2 PureTech. Nejvyšší výkon činí 114 kW při 5500 ot/min. a největší točivý moment 240 N.m vrcholí při 1750 ot/min. Tyto parametry Citroenu C4 zajišťují zrychlení z 0 na 100 km/h za 8,5 s. Maximální rychlost vozu pak činí 208 km/h.

Pohonná jednotka má sympatický zvukový projev a v neposlední řadě i kultivovaný chod. Při rozjezdu zatahuje prakticky od volnoběhu a automobil slušně zrychluje až do 4000 ot/min. Chválíme také vynikající odhlučnění. Agilitu podporuje hbitá reakce motoru na sešlápnutí plynového pedálu díky minimální prodlevě turbodmychadla.

Nejsilnější varianta přeplňovaného tříválce 1.2 PureTech se nabízí pouze v kombinaci s osmistupňovým automatem z japonské dílny Aisin. Převodovka řadí intuitivně a zaujme i hladkými rozjezdy při popojíždění v zácpách. Originální ovládání převodovky na středovém panelu pomocí posuvného ovladače však vyžaduje chvíli zvyku.

Spotřeba testovaného motoru se v kombinovaném režimu pohybuje kolem 6,8 l/100 km. Ve městě pak snadno překoná osmilitrovou hranici. Mimo město lze naopak jezdit za velmi příznivých 6 l/100 km. Nádrž má dostatečný objem 50 litrů.

Podvozek má jednoznačně měkčí charakter a rychlé tempo mu příliš nevyhovuje. Náklony karosérie při rychlé jízdě v zatáčkách tuto skutečnost jen potvrzují. Novinka je vybavena tlumiči s hydraulickými dorazy tak, jako většina modelů této značky. Díky nim si auto dokáže poradit s nerovnostmi našich silnic a poskytuje slušný jízdní komfort.

I v extrémní situaci si novinka drží dobře stopu a působí neutrálním dojmem. Zpětnou vazbu od řízení však nečekejte. Posilovač je až příliš účinný. Brzy fungují dobře a nevadnou ani při opakovaném brzdění. Navíc se skvěle dávkuje jejich brzdná síla. Pochvalu také zaslouží nízký aerodynamický hluk, který je dán především specificky tvarovanou karosérií.   

Řidič má k dispozici tři jízdní režimy, které lze měnit ovladačem na středové konzoli. Vzhledem k absenci adaptivních tlumičů, dochází ke změně charakteru pouze posilovače řízení a převodovky. Konkrétní volbou Sport, Eco, Normal, dojde také k úpravě reakce plynového pedálu.

Resumé

Ačkoliv je nižší střední třída doslova nabitá konkurencí, Citroenu se podařilo navrhnout originální model s jedinečným designem a osvědčenou technikou PSA. Chválíme především fakt, že neotřelý styl není vykoupen praktickými vlastnostmi, což se týká především dobře navrhnutého interiéru. Snad jen konzervativní zákazníci si budou muset chvíli zvykat na provedení exteriéru. Pozornosti kolemjdoucích totiž nová C4 jen tak neunikne.

Tým AUTOiNDEX.cz

Základní parametry
Výrobce:Citroen
Model:C4
Karosérie:SUV
Motor:1.2 PureTech 155 EAT8
Palivo:benzín
Rok výroby:2021
Technické parametry
Válce:3
Objem motoru:1199 ccm
Nejvyšší výkon:114 / 5500 [kW, ot/min]
Největší toč. Moment:240 / 1750 [Nm, ot/min]
Maximální rychlost:208 km/h
Zrychlení 0 - 100 km/h:8,5 s
Spotřeba – město / mimo město / kombinace:- / - / 6,1 (WLTP) l, kWh
Velikost zav. prostoru:380 l
Objem nádrže (l) / Akumulátor (kWh):50
Pohotovostní hmotnost:1374 Kg
Nosnost:386 Kg
Základní cena:374 900 Kč (Live, 1.2 PureTech 100 MAN6, akční cena)
Základní cena s testovaným motorem a převodovkou:599 900 Kč (Shine, 1.2 PureTech 155 EAT8, akční cena)

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -