Lesák STi - Subaru Forester 2.5 XT (TEST)

Testy
06.03.2005

F T G

Lesák STi - Subaru Forester 2.5 XT (TEST)

Subaru Forester s přeplňovaným motorem 2.5 patří bezesporu mezi zajímavou novinku, která debutovala na pařížském autosalonu. Filozofie modelu, jenž forestra přímo předurčuje pro jízdu na nezpevněných cestách byla poněkud rozšířena o ryze sportovní svezení téměř na jakémkoli povrchu.

Subaru Forester s přeplňovaným motorem 2.5 patří bezesporu mezi zajímavou novinku, která debutovala na pařížském autosalonu.

Filozofie modelu, jenž forestra přímo předurčuje pro jízdu na nezpevněných cestách byla poněkud rozšířena o ryze sportovní svezení téměř na jakémkoli povrchu. Mírně inovovaný interiér je již tradičně přehledný a kvalitně zpracovaný.

Uvnitř vozu posádku hýčkají pohodlná sportovní sedadla v koženém provedení. Jejich vyhřívání je samozřejmostí stejně jako kvalitní audiosouprava v tomto případě i s ovládáním na volantu.

Přístrojovou desku tvoří kvalitní plasty doplněné efektní stříbrnou dekorací. Také vzadu cestující ocení velkou dávku komfortu zejména díky solidnímu prostoru v příčném směru a rovněž i prostoru nad hlavami cestujících.

Zavazadlový prostor o objemu 387 l ukrývá pod svým dnem několik dobře využitelných přihrádek, čímž částečně eliminuje nepříliš velký objem. Jízdní vlastnosti se nesou v tradičním duchu firemních vozů značky

Subaru se symetrickým pohonem všech kol. Naladění podvozku má tužší charakter, v testovaném provedení s nadprůměrně výkonnou jednotkou bychom si však přeci jen dokázali představit pružiny ještě o něco tvrdší.

Tato úprava by však určitě znamenala zhoršení průchodnosti lehkým terénem, který i tato verze rozhodně umí nabídnout.

Přeplňovaná pohonná jednotka s nejvyšším výkonem 155 kW při 5600 ot./min. výrazně zatahuje již od 3000 ot./min. a její chuť k životu razantně krotí až omezovač otáček v červeném poli otáčkoměru.

Převodovka s vozem dobře koresponduje a díky jejímu kratšímu zpřevodování vůz dosahuje opravdu dech beroucí akcelerace (0 - 100 km/h 6,3 s). Jediným neduhem se může zdát poněkud vyšší spotřeba pohonných hmot a to zejména v městském provozu, jejíž hodnota se pohybuje na hranici 15 l/100 km.

Nutno dodat, že tento nedostatek motor snadno vynahradí svým kultivovaným chodem a příjemným akustickým projevem.

V kombinaci s technologií AWD je automobil výborně využitelný zejména ve ztížených provozních podmínkách.

Také my jsme se o tom přesvědčili při letošní sněhové kalamitě, kde jediným limitujícím faktorem byly dlouhé kolony stojících vozů a těžká vyprošťovací technika bránící průjezdu.

Tým AUTOiNDEX.cz

ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE

Subaru Forester 2.5 XT

Motor

Zážehový kapalinou chlazený čtyřválcový boxer o zdvihovém objemu 2457 ccm. Nejvyšší výkon 155 kW při 5600/min. Největší točivý moment 320 Nm při 3600/min.

Převodné ústrojí

Symetrický pohon všech čtyř kol. Pětistupňová přímo řazená převodovka.

Podvozek

McPherson/víceprvkové. Kotoučové brzdy na všech kolech.

Karoserie

Samonosná, pětidveřová.

Provozní vlastnosti

Největší rychlost 226 km/h. Zrychlení z 0 na 100 km/h za 6,3 s. Spotřeba (město/mimo město/kombinovaná) 15/8,7/11 l/100 km.

Rozměry a hmotnosti

Rozvor náprav 252,5 cm. Celkové vnější rozměry 445/173,5/158,5 cm. Palivová nádrž 60 l.

Cena testovaného provedení

1 110 800 Kč

Základní parametry
Výrobce:Subaru
Model:Forester
Karosérie:SUV
Motor:2.5XT
Palivo:benzín
Rok výroby:2005
Technické parametry

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -