Kia XCeed 1.4 T-GDI GPF 7DCT – stylově nad silnicí

Testy
03.02.2020

F T G

Kia XCeed 1.4 T-GDI GPF 7DCT – stylově nad silnicí

Módní crossover postavený na platformě standardního hatchbacku? To je nová Kia XCeed, která se chlubí nejen nadprůměrnou světlou výškou podvozku a širokou nabídkou motorů. Zkoušeli jsme variantu s přeplňovaným zážehovým čtyřválcem 1.4 T-GDI a sedmistupňovým automatem.

První vlaštovkou stylového vozu značky Kia byl model ProCeed, jež rovněž sdílí stejný technický základ se standardním hatchbackem modelové řady Ceed. Právě elegantní crossover měl rozšířit nabídku modelové řady automobilky a oslovit tak velké množství potenciálních klientů v rychle rostoucím segmentu sportovně užitkových SUV. Výsledkem je atraktivní hatchback s podvozkem relativně vysoko nad zemí.

Elegantní a praktický

Už při prvním pohledu na testovanou novinku je jasné, že se tento model bude líbit. Přední kapota je v porovnání s klasickým Ceedem o něco delší a samotná kabina vozu byla posunuta dozadu. Svažující se střecha navíc působí efektně a díky ní tak vůz z některých úhlů připomíná variantu kupé.

Nutno dodat, že rozměry karosérie částečně zasahují do vyššího segmentu. I přes rozvor 2650 mm je automobil o 85 mm delší v porovnání s pětidveřovým Ceedem. Je to dáno zejména převisy karosérie. Díky nim tak automobil na délku měří 4395 milimetrů. Na šířku pak Kia XCeed vyrostla o 26 milimetrů na celkových 1826 mm. Kvůli světlé výšce 184 mm na osmnáctipalcových kolech, nemá tento model problém s žádným městským obrubníkem ani přejezdy terénních výmolů. Řidič však musí mít stále na paměti absenci pohonu všech kol.

Celkově se nám design modelu XCeed zamlouvá a to i díky faktu, že se může pochlubit originálním tvarem. Se standardním hatchbackem totiž sdílí jen pár prvků, jinak je vzhled XCeedu zcela nový. Chválíme zejména výrazně tvarované nárazníky a v neposlední řadě také skloněné boční sloupky. Za pozornost stojí i dynamicky laděné přední světlomety.

Uvnitř potěší kvalitně zpracovaný interiér s moderními prvky. Jako první model této značky v Evropě se XCeed pyšní digitálním přístrojovým štítem. Ten je součástí Paketu Premium za nemalý příplatek 50 tisíc korun. Námi testovaný model však byl vybaven klasickými analogovými ukazateli, mezi kterými se nacházel čitelný displej palubního počítače.

Dominantou přístrojové desky je displej multimediálního systému na středovém panelu o velikosti 10,25 palců. Pochvalu zaslouží nejen skvělé ovládání, ale i pěkný obraz. Snad jen drobná tlačítka na displeji by mohla být větší. Samozřejmostí je podpora Apple Carplay a Android Auto. A jak je na tom Kia XCeed s vnitřním prostorem?

Vpředu je dostatek místa mimo prostoru pro hlavy cestujících. Na zadních sedadlech automobil potěší dostatečným prostorem pro nohy, obdobně jako pětidveřový hatchback Kia Ceed. I vzadu je to s prostorem v oblasti hlavy kvůli svažující se střeše pochopitelně o něco horší. Ale i zde se průměrně vzrostlá osoba pohodlně usadí s rezervou pár centimetrů nad hlavou. 

Prodloužená karosérie novinky přinesla o 31 litrů větší zavazadelník (426 l) v porovnání s klasickým hatchbackem. Nevýhodou naopak je relativně vysoko umístěná nakládací hrana a limitovaná výška zavazadlového prostoru. Kia však tento neduh částečně kompenzuje alespoň dvojitým dnem. Praktická je také fixační síťka na podlaze zavazadelníku a v neposlední řadě také 12V zásuvka.

Testovaná limitovaná edice vznikla v rámci oslav 75 let značky Kia v minulém roce. K dispozici bylo pouze 75 vozů s cenovým zvýhodněním 20 tisíc korun. Oproti výbavě Exclusive se tato výbava chlubí specifickým polokoženým žlutým čalouněním. Interiér rovněž zdobí několik prvků ve žluté barvě. Výbava navíc zahrnuje výškově nastavitelné sedadlo spolujezdce, hliníkové pedály, ztmavená boční skla pátých dveří a zadní sedadla sklopná v praktickém poměru 40:20:40.

Zlatá střední cesta

Testovaná benzinová čtrnáctistovka 1.4 T-GDI se jeví jako optimální motorizace pro modelovou řadu XCeed. Nejvyšší výkon činí 103 kW při 6000 ot/min a největší točivý moment 242 Nm pak vrcholí v rozmezí 1500 – 3200 ot/min. Automobil zvládne zrychlení z 0 na 100 km/h za 9,5 sekundy a rozjede se až na 200 km/h. V praxi je dynamika vozu dostačující a líbí se nám hlavně lineární zátah motoru. Pochvalu také zaslouží kultivovaný chod a skvělé odhlučnění.

Při akceleraci motor zatahuje už před hranicí 2000 ot/min, za což zaslouží palec nahoru. S rostoucími otáčkami nečekejte žádnou gradaci výkonu, což lze u turbodmychadlem přeplňovaného motoru očekávat. Testovaná motorizace byla spojena se sedmistupňovým automatem 7DCT. Automat řadí hladce a intuitivně volí jednotlivé převodové stupně. A jak je na tom XCeed 1.4 T-GDI 7DCT se spotřebou pohonných hmot?

V kombinovaném režimu jsme jezdili kolem 7,0 l/100 km. Ve městě pak Kia XCeed spotřebovala 7,6 l/100 km, což je s ohledem na přítomnost automatické převodovky slušný výsledek. Při dálniční rychlosti 130 km/h motor točí 2600 ot/min a spotřebuje 7,5 l každých sto kilometrů. Snaha o úspornou jízdu mimo město potěší apetitem  kolem šestilitrové hranice. V této třídě ničím nepřekvapí objem palivové nádrže 50 litrů.

Sofistikovaný podvozek

Testovaná novinka XCeed byla postavena na modulární platformě K2 a podvozek je oproti běžnému Ceedu o něco komfortnější. Automobilka však neponechala nic náhodě, a tak crossover dostal dodatečné výztuhy. Změnou jsou také hydraulické dotazy tlumičů, jež přináší více komfortu při jízdě po nerovnostech. Pokud už dojde k výraznějšímu rázu od podvozku, nikterak se to nepřenáší do interiéru.

Při jízdě po nekvalitních silnicích podsádka ocení víceprvkovou nápravu vzadu. Vůz si díky ní stále udržuje perfektní stabilitu a žádné odskakování kol se nekoná. Při rychlém průjezdu zatáčkou navíc nedochází k výrazným náklonům karosérie, jak by se od auta s touto světlou výškou podvozku dalo očekávat.

Vzhledem k vyšší světlosti podvozku si můžete dovolit i přejezd výraznějších terénních nerovností. Limitem v lehkém terénu je pochopitelně pouze přední poháněná náprava. Systém 4x4 v modelové řadě XCeedu bohužel nenajdete. Řízení je příjemně tuhé a skvěle se vrací do středové polohy. Navíc řidiči alespoň částečně zprostředkovává informace o tom, co se děje pod předními koly.  A to je příjemná změna oproti příliš účinným posilovačům řízení většiny konkurence! Brzdy jsou účinné a překvapivě mají poněkud ostřejší nástup. Jejich dávkování tedy vyžaduje více citu, lze si na to ale poměrně rychle zvyknout.  

Resumé

Kia XCeed je propracovaná a hlavně stylová varianta standardního hatchbacku. Přestože má prakticky zcela novou karosérii, stále nabízí hlavní přednosti modelové řady Ceed. Za zmínku stojí nejen vnitřní prostor, ale také kvalitní zpracování a materiály. Benzinová čtrnáctistovka představuje zlatý střed nabídky motorizací. Je vhodná především pro klidnější jízdu, což skvěle koresponduje s pojetím tohoto crossoveru. Podvozek se blýskl perfektní stabilitou a nabízí komfortní jízdu i na rozbitém povrchu. Škoda jen, že není k dispozici varianta 4x4. Povedené řízení je pak dalším důležitým bonusem pro nadšené řidiče tohoto crossoveru.  

Tým AUTOiNDEX.cz

Základní parametry
Výrobce:Kia
Model:XCeed
Karosérie:SUV
Motor:1.4 T-GDI GPF 7DCT
Palivo:benzín
Rok výroby:2019
Technické parametry
Typ motoru:Přeplňovaný zážehový
Válce:4
Objem motoru:1353 ccm
Nejvyšší výkon:103 / 6000 [kW, ot/min]
Největší toč. Moment:242 / 1500 - 3200 [Nm, ot/min]
Maximální rychlost:200 km/h
Zrychlení 0 - 100 km/h:9,5 s
Spotřeba – město / mimo město / kombinace:6,9 / 5,3 / 5,9 l, kWh
Velikost zav. prostoru:426 l
Objem nádrže (l) / Akumulátor (kWh):50
Pohotovostní hmotnost:1511 Kg
Nosnost:349 Kg
Základní cena:484 980 Kč (Comfort, 1.0 T-GDI GPF)
Základní cena s testovaným motorem a převodovkou:554 980 Kč (Comfort, 1.4 T-GDI GPF 7DCT)

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -