Zillertal 3000/Hintertux – alpský lyžařský nadstandard

Outdoor
05.12.2019

F T G

Zillertal 3000/Hintertux – alpský lyžařský nadstandard

Mezinárodní region zimních sportů Zillertal 3000/Hintertux leží východně od tyrolské metropole Innsbruck. Nachází se v bočním údolí Inntalu, které je dlouhé téměř 60 kilometrů a táhne se od severu na jih. Vrcholem regionu je ledovec Hintertux, který je nejvyšší dominantou celého Zillerského údolí. Celá tato oblast zimních sportů dnes spojuje lyžařské areály Ahorn, Penken, Rastkogel, Eggalm a Hintertuxer Gletscher.

Lyžařům a snowboardistům tato oblast nabízí téměř 250 kilometrů sjezdovek s více než 75 vleky a lanovkami a lyžuje se zde prakticky až do nadmořské výšky 3 250 metrů. Dohromady si tedy v celém tomto rakouském regionu můžete vybrat z několika stovek kilometrů sjezdovek v lyžařských střediscích Fügen, Kaltenbach, Zell, Gerlos, Mayrhofen, Hippach, Tux, Finkenberg a Wildkogel, která jsou vzájemně propojena dobře organizovanou autobusovou a vlakovou dopravou.

Jak se tam dostat

Cesta autem po dálnici z ČR vede směrem na rakouský Kufstein a Innsbruck. Z dálnice sjedete na Achen See/Zillertal a po asi 30 kilometrech dojedete do Mayrhofenu a odtud směr Tuxertal. Podle zkušeností některých motoristů se lze velmi dobře vyhnout častým zácpám u příhraničního Kufsteinu a zároveň ušetřit za rakouskou dálniční známku. Za Mnichovem u pumpy Holzkirchen sjedete na silnici 318 a dále pokračujete okolo jezera Tegernsee po rakouské silnici 181 směrem na cílový Mayerhofen. Přístup na ledovec je až na samém konci údolí za osadou Hintertux. U dolní stanice kabinových lanovek je k dispozici zdarma několik velkokapacitních parkovišť.

Nezapomeňte na dobrou zimní výbavu a přípravu automobilu, protože právě v této oblasti Alp je nutné počítat s extrémním a často rychle proměnlivým počasím. V Rakousku platí většinou stejné předpisy jako v ostatních evropských zemích. Vyplatí se je dodržovat, pokuty jsou zde vysoké a rakouské radary nově sledují i telefonování za volantem. Nepodceňujte také cestovní pojištění, které by mělo zahrnovat vedle krytí léčebných výloh i odpovědnost za následky škod, které případně můžete způsobit. Ochranná helma je u dětí povinná a alkohol je na sjezdovce zakázán.

Celoroční lyžování na ledovci

Nejvyšší dominantou Zillerského údolí je ledovec Hintertux, který je prakticky jediným rakouským střediskem s celoročním lyžováním a každoročně je nominován do TOP 10 nejlepších světových lyžařských oblastí. Pro mnohé lyžařské svazy nabízí ideální tréninkové podmínky prakticky po celý rok. Z centrálního parkoviště v Hintertuxu se na ledovec dostaneme dvěma paralelně vedoucími lanovkami, které nás dovezou na Sommerbergalm do výšky 2100 metrů.

Po přesednutí do kabiny pro 24 osob se dostaneme do přestupní stanice Fernerhaus ve výšce 2660 metrů. Odtud vede další kabinová lanovka až na vrchol hory Gefrorene Wand ve výšce 3250 metrů, kde je z panoramatické terasy krásný výhled do všech stran na vrcholky Alp. Celému areálu dominuje vrchol Olperer s desítkami kilometrů sjezdovek v nadmořských výškách až do 3250 metrů nad mořem.

Od jara do podzimu není v provozu celý tento skiareál, ale pouze jeho horní část od stanice vedle restaurace Tuxer Fernerhaus (2660 m) až po stanici lanovky na Gefrorene Wand (3250 m). Většinou se tady dá jezdit na 12 kilometrech velmi dobře upravených sjezdovek. Nejdelší z nich měří zhruba dva kilometry. Tratě jsou různě obtížné. Funguje na nich deset lanovek a vleků, ale i poměrně zajímavý snowpark. Nechybí zde ani dobře upravené svahy pro snowboarding a carving. Lyžařští nadšenci skiresort Hintertux pravidelně oceňují zejména na začátku a na konci sezóny, kdy je pro většinu dalších rakouských lyžařských oblastí ještě příliš brzy, nebo naopak už moc pozdě. Kvůli příznivým klimatickým podmínkám sem dnes jezdí také lyžařské reprezentační týmy z celé Evropy a připravují se zde na novou sezónu. Trénují zde Rakušané, Němci, Slovinci, ale třeba i Češi. S trochou nadsázky se dá říct, že na Hintertuxu můžete zažít lyžování, které nikdy nekončí.

Na ledovci Hintertuxer Gletscher v Tuxer Fernerhaus je oblíbená bezbariérová restaurace s 220 místy nebo samoobslužná restaurace s 800 místy na sezení uvnitř a dalšími 950 místy na prosluněné vyhlídkové terase. Pokud máte čas, můžete zde také navštívit nedaleký Spannagelhaus a největší jeskyni centrálních Alp - Spannagelhöhle ve výšce 2531 m n. m. Jedná se o jednu z nejvýznamnějších jeskyní v Tyrolsku, je dlouhá 10 kilometrů v hloubce až 25 metrů.

Najdete ji kousek od nejvyšší stanice lanovky, navedou vás směrovky a pak průvodce. Vznikla přirozenou cestou podobně jako krasové jeskyně. Tady se však zrodily úchvatné ledové útvary. Vedle krápníků tu najdete lesklou soutěsku, hlubokou studnu, zamrzlá jezírka, ledovou kapličku, krystaly všech velikostí i tvarů a další atrakce. Ledové útvary jsou navíc působivě nasvícené, bílými i barevnými světly, které dodají každému úseku svéráznou, tajuplnou a někdy až pohádkovou atmosféru. Prostory jeskyně se také neustále mění díky teplotním rozdílům a proměnlivé vlhkosti uvnitř. Prohlídka trvá hodinu nebo při volbě zkrácené trasy asi polovinu tohoto času.

Ráj pro běžkaře i rodinnou dovolenou

Samotný Zillertal 3000 je vyhledávanou lyžařskou oblastí s jistotou sněhu prakticky až do nadmořské výšky 3250 metrů. Oblast Tux se svými pěti středisky celé údolí uzavírá. Obce Vorderlanersbach, Lanersbach, Juns, Madseit a Hintertux jsou charakteristickými tyrolskými vesnicemi ve výšce mezi 1300 a 1500 m, které se spolu rozkládají na území o délce asi osmi kilometrů. Hlavní předností právě této lyžařské oblasti je nabídka desítek velmi kvalitně upravených tratí, které díky propojení splňují všechny různorodé podmínky pro lyžařské sporty. Díky umělému zasněžování až do výšek 2660 metrů je možné po celou sezónu plně využívat bohaté sjezdové možnosti tohoto rozsáhlého lyžařského resortu, který z hlediska vzdálenosti od nás je dostupný i v rámci víkendové návštěvy.

Po celou zimní sezónu jsou hojně využívané dlouhé a v případě potřeby dobře zasněžené svahy do údolí Eggalmu, Rastkogelu a Hintertuxu. Celá tato oblast je s téměř 200 kilometry běžeckých tratí skutečným rájem také pro běžkaře. Přímo z Tuxu se můžete vydat na 14 kilometrů dlouhou trať vedoucí z Vorderlanersbachu do Madseitu, která je díky své nadmořské výšce 1300 až 1450 metrů sjízdná po celou zimní sezónu. U Mayrhofenu najdete ještě dalších 30 kilometrů lyžařských stop, z čehož 10 kilometrů představuje trasa do Hollenzenu. Tam máte také možnost připojení na trať do údolí, která vede přes Hippach do Zellu.

Tradičním centrem celé oblasti je malebná obec Mayerhofen, kde uspokojí všechny zájemce o večerní relaxaci, zábavu a další společenský život. K dispozici je zde aquacentrum, nechybí squash nebo tenisová hala. Vedle dětských lyžařských škol se zde nabízí také kurzy alpského lyžování, carvingové nebo snowboardové kurzy a v nabídce je například i výuka základů běhu na lyžích.

Speciální nabídkou pro děti je pět lyžařských školek, kde se malý lyžař snadno a lehce naučí základy na lyžích nebo snowboardu. K dispozici je zde na horní stanici lanovky Eggalmbahn dětský park se ski-kolotočem, kouzelným kobercem, dětským vlekem a snow-tubingem. Velmi oblíbená je také Playarena – velká krytá hala s plochou 1000 m2 nabízející bezpočet aktivit a navíc s animačním programem. Při hledání ubytování přímo na místě lze často výhodně využít služeb místních informačních kanceláří. Další aktuální informace včetně cen skipasů do jednotlivých středisek najdete na www.zillertal.at.

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -