Lexus NX 300h 4x4 E-Four – ostrý šikanzen

Testy
09.12.2019

F T G

Lexus NX 300h 4x4 E-Four – ostrý šikanzen

Lexus NX byl představen v roce 2014 a od té doby prošel jedním faceliftem. Ten se prakticky vůbec nedotknul futuristického exteriéru, protože to prostě nebylo třeba. Nadčasový design však není jeho jedinou zbraní.

Model NX od Lexusu se řadí mezi atraktivní SUV střední třídy a již na první pohled působí o poznání odvážnějším dojmem, než je tomu u většího modelu RX. Není tedy divu, že je doslova pastvou pro oči kolemjdoucích. Přestože si Lexus pořizují většinou konzervativně smýšlející zákazníci, kterým německá okázalost prémiových značek příliš nevoní, s Lexusem NX v ústraní rozhodně nezůstanete.

Provokativní nejen zvenčí

Karosérie testovaného Lexusu NX se chlubí řadou ostrých křivek s agresivním podtextem. Nedávná modernizace přinesla jiný tvar nárazníků, které ještě více zdůrazní futuristický design. Dominantou vozu je přední část s novou robustní maskou chladiče a ostře řezanými světlomety. LED světla pro denní svícení jsou oddělena od hlavních světel do ultramoderního prolisu, jež kontruje s šestiúhelníkovou přední maskou.

Celkově má karosérie modelu NX minimum převisů, což působí v kombinaci s relativně vyšší stavbou poněkud zvláštně. Každopádně automobil je opticky větší, než ve skutečnosti. Svůj podíl na tom bezesporu mají i relativně velké zadní světlomety, které doslova vyčnívají z karosérie a to i do bočních stran.

Po usednutí do interiéru Lexus překvapí velkým množstvím křivek podobně jako zvenčí. Sedadla jsou ukotvena poměrně vysoko, řidič má tedy skvělý výhled. Dokonce i vzadu je relativně hodně místa a to ve všech směrech. Kvalita materiálů je na vysoké úrovni, vadí nám snad jen několik lacině působících ovladačů na středovém panelu. Logika rozmístění tlačítek je jiná v porovnání s ostatními prémiovými vozy, což vyžaduje chvíli zvyku.

Dominantou přístrojové desky je relativně široký středový displej, který model dostal v rámci poslední modernizace. Infotainment se ovládá pomocí touchpadu, jež známe z ostatních modelů tohoto výrobce. Touchpad disponuje haptickou zpětnou vazbou, což ale přesnost ovládání příliš nezlepší. Občas tedy systém vyžaduje více pozornosti, takže ovládání není tak intuitivní zejména při jízdě. Přestože jsme si po pár dnech na infotainment zvykli, práce s ním vyžaduje o něco více času než u většiny konkurentů.

Pochvalu naopak zaslouží head-up displej, který je vysílán na plochu čelního skla. Je barevný, má dostatečný kontrast a je tedy dobře viditelný i při slunečném záření. Navíc umí zobrazit řadu důležitých informací v zorném poli řidiče.  

Přední sedadla jsou již tradičně velice pohodlná a poskytují posádce mimořádně komfortní cestování. Mají relativně dlouhé sedáky a dostatečné boční vedení. Výtku zaslouží snad jen relativně širší středový panel, který částečně omezuje dolní končetiny posádky vpředu. Také zadní řada sedadel potěší dobrou ergonomií a optimální tuhostí. Zavazadlový prostor nabízí dostatečný objem 475 litrů a líbí se nám dostatečně hluboké dvojité dno. Právě do mezipodlahového prostoru se vejde až překvapivě velké zavazadlo.  

Pouze hybrid

Lexus NX lze pořídit pouze s hybridním pohonem s označením 300h. Zákazník má však na výběr mezi předokolkou a variantou 4x4 s dvěma elektromotory. My jsme testovali špičkové provedení NX 300h Luxury 4x4 E-four. Základem hybridního ústrojí je atmosférický čtyřválec o zdvihovém objemu 2494 cm3 a nejvyšším výkonu 114 kW. Jeho maximální točivý moment činí 210 Nm. Ten se dohromady s elektromotorem (105 kW/270 Nm) stará o pohon přední nápravy. Vzadu pak nalezneme elektromotor (50 kW/139 Nm), jenž pohání zadní kola a zlepšuje tak trakci automobilu.

Celkový přepočtený výkon hybridního ústrojí je solidních 145 kW, což vozu zaručuje akceleraci z 0 na 100 km/h za 9,3 s. Motor je spojen s převodovkou e-CVT se stálým převodovým poměrem. Dynamika testovaného modelu je dostatečná pro běžné jízdní situace, při razantní akceleraci vadí snad jen konstantně vysoké otáčky motoru.

Řidič má na výběr ze třech jízdních režimů - Eco, Normal a Sport. Režim Sport více vytáčí pohonnou jednotku a nechybí ani možnost řazení pádly pod volantem. S ohledem na typ převodovky se však o reálné řazení převodových stupňů nejedná, pouze dochází ke změně otáček motoru. S ohledem na charakter vozu se sportovní jízda k modelu NX stejně příliš nehodí. Nejvíce jsme si tedy užívali cestování v režimu Normal a Eco, ve kterých je jízda absolutně komfortní a tichá.  

Spotřeba pohonných hmot se v kombinovaném režimu pohybovala kolem sedmilitrové hranice. Na dálnici při dodržování rychlostních limitů palubní počítač ukazoval 7,7 l/100 km, ve městě pak o litr méně. Při snaze o úspornou jízdu po okreskách není problém jezdit za 6,5 l na sto kilometrů. S ohledem na objem palivové nádrže 56 litrů, nabízí Lexus NX solidní dojezd bez tankování.

Na silnici

Podvozek testovaného vozu je překvapivě tužší, než bychom u komfortně laděného SUV střední třídy čekali. Dobrou zprávou ale je, že tento atribut nemá prakticky žádný vliv na jízdní pohodlí a navíc poskytuje velmi slušnou stabilitu. Karosérie se tedy v zatáčkách téměř nenaklání a Lexus NX se skvěle drží zvolené stopy. Přestože je celkový projev Lexusu spíše komfortní, dojem z jízdy je tak velice jistý a bezpečný.

I přes tužší naladění umí NX skvěle žehlit nerovnosti našich silnic. A to bez výrazných rázů do kabiny. Osmnáctipalcová kola testovaného auta pochopitelně nejsou pro komfortní jízdu ideální, i tak se ale Lexus dokáže bravurně vypořádat s nekvalitním povrchem bez většího vlivu na jízdní stabilitu. Posilovač řízení nenabízí prakticky žádnou zpětnou vazbu od předních kol a velkou zábavu za volantem tedy nečekejte.

Pochvalu si zaslouží brzdy, které jsou účinné a nevadnou ani při opakovaném brzdění. S ohledem na hybridní systém a související rekuperační funkci brzdné energie se navíc překvapivě dobře dávkují. Palec nahoru zaslouží podvozek za perfektní odhlučnění. V kombinaci s velmi tichým pohonným ústrojím tak Lexus opět poskytuje jedinečný jízdní zážitek. Vynikající audiosoustava Mark Levinson se 14-ti reproduktory vynikající atmosféru v interiéru pak jen dokresluje…  

Resumé

Lexus NX 300h je svým charakterem jednoznačně komfortním prémiovým vozem s moderní hybridní technologií. Stylovost a originalitu vozu podporuje navíc fakt, že jej na silnici rozhodně nepřehlédnete. Výrazný futuristický design je totiž jedním z nejodvážnějších počinů automobilky Lexus z celé modelové škály. To bezesporu platí i o interiéru, který velmi dobře koresponduje s designem karosérie. Pokud hledáte pohodlné prémiové SUV střední třídy s futuristickým designem a tichým jízdním projevem jste na správné adrese. Vyznavači dynamické jízdy by se měli poohlédnout jinde.

Tým AUTOiNDEX.cz

Základní parametry
Výrobce:Lexus
Model:NX
Karosérie:SUV
Motor:300h 4x4 E-Four
Palivo:benzín
Rok výroby:2019
Technické parametry
Typ motoru:Atmosférický zážehový + 2x elektromotor
Válce:4
Objem motoru:2494 ccm
Nejvyšší výkon:114 / 5700 přepočtený výkon soustavy 145 kW [kW, ot/min]
Největší toč. Moment:210 / 4200 - 4400 [Nm, ot/min]
Maximální rychlost:180 km/h
Zrychlení 0 - 100 km/h:9,3 s
Spotřeba – město / mimo město / kombinace:- / - / 5,3 l, kWh
Velikost zav. prostoru:475 l
Objem nádrže (l) / Akumulátor (kWh):56
Pohotovostní hmotnost:2330 Kg
Nosnost:N/A Kg
Základní cena:899 000 Kč (NX 300h, Business Edition, akční cena)
Základní cena s testovaným motorem a převodovkou:1 299 000 Kč (NX 300h 4x4 E-Four, Prestige Safety, akční cena)

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -