Lexus UX 250h – crossover pro Evropu

Testy
02.12.2019

F T G

Lexus UX 250h – crossover pro Evropu

Lexusu donedávna chyběl crossover, který by doplnil modelovou řadu malých SUV do města. Právě proto přichází s modelem UX. Samozřejmostí je i varianta s hybridním pohonem, kterou jsme podrobili našemu redakčnímu testu.

Přestože se zákazníci mohou v blízké budoucnosti těšit i na ryze elektrické UX 300e, právě zkoušená hybridní varianta s označením UX 250h má být nejprodávanější motorizací. Modelová řada UX vznikla na základě přání a připomínek evropských zákazníků, jejichž městské vozy se těší čím dál větší oblibě. Jaká je tedy novinka Lexus UX?

Zvenku odvážný, uvnitř tradiční

Už při prvním pohledu tento Lexus potvrzuje svůj japonský původ. Nápadně se podobá většímu modelu NX a chlubí se nekonvenčními prvky, které jsou pro tohoto výrobce typické. Za zmínku bezesporu stojí ostře řezaná maska chladiče a v neposlední řadě také relativně úzké světlomety s několika hranatými prvky. Líbí se nám také výraznější oplastování lemů blatníků, které v našem případě ukrývala osmnáctipalcová kola.

Elegantní boční profil zajišťuje výrazný prolis předních i zadních dveří šípovitého tvaru. Palec nahoru pak zaslouží atraktivní sdružené zadní svítilny, jež spojuje svítící vodorovná linka. Světla jsou plně diodová a charakteristickým prvkem jsou jejich výstupky v rozích karosérie. Diody zajišťují skvělou účinnost také u hlavních předních světlometů.    

Okamžitě po usednutí do interiéru posádku obklopí poměrně konvenčně zpracovaná přístrojová deska z vynikajících materiálů. I přes relativně konzervativní tvary se jedná o příjemnou změnu v porovnání s německou prémiovou konkurencí. Na volantu a přístrojové desce je relativně velké množství tlačítek, na které si musí řidič chvíli zvykat. Jediným odvážným prvkem je pro lexusy typická dvojice ovladačů nad přístrojovým štítem, kterými se ovládají jízdní režimy a elektronická stabilizace podvozku.

Asi nejsilnější stránkou interiéru jsou sedadla, která nabízí optimální tuhost. Vyhoví i nadprůměrně vzrostlým jedincům a v testované výbavě F-Sport se navíc chlubí elektrickým ovládáním a perfektním bočním vedením. Pochvalu si zaslouží i dostatečný prostor prakticky ve všech směrech. Zato vzadu je to s místem pro posádku o poznání horší a to i přes skvělé provedení sedadel. Týká se to zejména prostoru v oblasti nohou. Jistou nevýhodou jsou rovněž relativně malé zadní dveře, což trochu znesnadňuje pohodlné nastupování a vystupování.

Také zavazadlový prostor není v rámci tohoto segmentu příliš prostorný, ale takový od prémiového crossoveru do města asi ani nikdo nečeká. Zavazadelník má objem 320 litrů a potěší dvojitým dnem. Právě tím Lexus částečně dohání prostorový hendikep. 

Hybrid 250h a efektivně laděný podvozek

Základní Lexus UX 200 (126 kW) je vybaven benzinovým dvoulitrem a dle českého ceníku vyjde o 50 tisíc levněji, než testovaná hybridní varianta UX 250h. Ta nabízí nejen lepší dynamiku, ale ve vybraných modelech i pohon všech čtyř kol. My jsme testovali variantu poháněnou pouze přední nápravou v dynamicky laděné výbavě F-Sport. Nečekejte však žádného trhače asfaltu. Přestože se jedná o nejsilnější provedení modelové řady, s rychlou jízdou pohonné ústrojí a vlastně ani podvozek příliš nekoresponduje.

Nejvyšší výkon pohonné jednotky o zdvihovém objemu 1987 cm3 činí 112 kW při 6000 ot/min. Maximální kroutící moment 190 Nm je pak k dispozici v rozmezí 4400 – 5200 ot/min. Pohonné ústrojí dále doplňuje elektromotor s nejvyšším výkonem 80 kW a točivým momentem 202 Nm. Celkový přepočtený výkon systému je 135 kW. Není to tedy žádný zázrak, na druhou stranu tento parametr stačí pro svižnou jízdu i bezpečné předjíždění.

Lexus UX podává jízdu svým způsobem. Hlavní prioritou je tedy maximální jízdní komfort a to díky neuvěřitelně tiché a hladké jízdě. Vaše ambice pro sportovní svezení tedy budou, okamžitě po rozjezdu na bodu mrazu. Lexus navíc slibuje, že lze jet čistě na elektrický pohon klidně i rychlostí přes 100 km/h. Tento hybrid totiž nemá elektromotor a generátor v jedné ose, ale vedle sebe. Navíc bylo použito šroubových převodů. To vše snižuje ztráty při tření a přenos síly je tak efektivnější.

V praxi opět chválíme doslova hedvábně plynulé rozjezdy a prakticky neznatelné připojování spalovacího ústrojí k elektromotoru. Převodovka e-CVT s plynule měnitelným převodem si s hybridním ústrojím skvěle rozumí a motor zbytečně nevytáčí. O pohonné jednotce tedy víte pouze při svižnější akceleraci. Jinak je v automobilu doslova uklidňující ticho a klid. Bravo!

Spotřeba pohonných hmot je, jak už jsme u hybridů zvyklí, nejnižší ve městě. Zde jsme jezdili lehce pod pětilitrovou hranicí. Při defenzivní jízdě po okreskách si Lexus UX 250h řekne o 5,5 l/100 km, jízda po dálnici pak znamená sedmilitrový průměr. I přes relativně malou nádrž o objemu 43 l se tedy příliš často u benzinové pumpy nezastavíte.

Baterie Lexusu UX 250h jsou umístěny pod zadními sedadly, což pomáhá optimalizovat rozložení hmotnosti. V kombinaci s relativně nízkým těžištěm a adaptivním podvozkem se Lexus chlubí solidní stabilitou. Navíc se dokáže příkladně vypořádat s nekvalitním povrchem a to hlavně díky víceprvkovému zavěšení zadních kol. Zajímavostí je, že podvozkovou platformu tento model sdílí s Toyotou C-HR. Lexus však použil některé díly karosérie z hliníku, čímž částečně kompenzoval vyšší hmotnost hybridního pohonu.

Dobrou zprávou také je, že se karosérie v zatáčkách příliš nenaklání a auto netrpí nedotáčivostí. Ve sportovním jízdním režimu si tedy nechá podvozek líbit poměrně rychlé jízdní tempo. I tak si ale raději budete užívat klidné jízdy, při které Lexus poskytuje vynikající pohodlí. Také podvozek je totiž skvěle odhlučněný a to platí i při přejezdu větších nerovností.

Posilovač řízení dobře koresponduje s celkovým charakterem vozu. V normálním jízdním režimu je tedy poměrně účinný, ale ani ve sportovním módu příliš zpětné vazby nenabízí. Brzdy fungují na jedničku a nevadnou ani při opakovaném brzdění. Kvůli rekuperaci se ale o něco hůře dávkují.

Resumé

Hybridní Lexus UX 250h je velmi komfortním městským crossoverem, který dokáže splnit požadavky náročných zákazníků. Skvěle navazuje na hlavní přednosti ostatních modelových řad této značky a prakticky v ničem výrazně nevybočuje od tradičních hodnot Lexusu. Absenci dieselových motorů Lexus opět kompenzuje sofistikovaným hybridním pohonem a jako bonus přidává skvěle vyladěný podvozek. Snad jedinou slabinou tak zůstává vnitřní prostor na zadních sedadlech a objem zavazadelníku. To však v tomto segmentu není rozhodující. Vyšší pořizovací cenu v porovnání s konkurencí pak automobilka kompenzuje bohatou základní výbavou. 

Tým AUTOiNDEX.cz

Základní parametry
Výrobce:Lexus
Model:UX
Karosérie:SUV
Motor:250h
Palivo:benzín
Rok výroby:2019
Technické parametry
Typ motoru:Atmosférický zážehový + elektromotor
Válce:4
Objem motoru:1987 ccm
Nejvyšší výkon:112 / 6000 přepočtený výkon soustavy 135 kW [kW, ot/min]
Největší toč. Moment:190 / 4400 - 5200 [Nm, ot/min]
Maximální rychlost:177 km/h
Zrychlení 0 - 100 km/h:8,5 s
Spotřeba – město / mimo město / kombinace:3,9 / 4,4 / 4,3 l, kWh
Velikost zav. prostoru:320 l
Objem nádrže (l) / Akumulátor (kWh):43
Pohotovostní hmotnost:1540 Kg
Nosnost:570 Kg
Základní cena:799 000 Kč (UX 200, Business Edition, akční cena)
Základní cena s testovaným motorem a převodovkou:849 000 Kč (UX 250h, Business Edition, akční cena)

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -