Skiresort Soelden – špičkové lyžování a další zimní radosti

Outdoor
25.11.2019

F T G

Skiresort Soelden – špičkové lyžování a další zimní radosti

Jedno z nejlepších rakouských lyžařských středisek Soelden opět zahájilo svoji sezónu již koncem letošního října. Právě v tomto termínu se zde tradičně konal zahajovací závod Světového poháru v alpském lyžování. Pro zimní sporty jsou v tomto světoznámém skiregionu určeny především tři hlavní lyžařské areály: Oetz, Oetztal Arena v Soeldenu a Obergurgl.

Připraveno je zde téměř 254 kilometrů sjezdovek, 55 lanovek a několik desítek útulných lyžařských chat. Celá tato prestižní oblast se nachází v 67 kilometrů dlouhém údolí na rozhraní Stubaiských a Oetztalských Alp a je obklopeno desítkami třítisícových vrcholů včetně Wildspitze, druhé nejvyšší hory Rakouska. Údolím protéká Oetztaler Ache na jejíchž přítocích jsou četné vodopády včetně Stuibenfallu, nejvyššího vodopádu Tyrolska.

Pro motoristy doporučujeme z ČR do cílového Oetztalu jet po dálniční trase od Mnichova nebo Salzburku na rakouský Kufstein a Innsbruck. Před městem Imst podle ukazatelů odbočíme jižním směrem do  Oetztálského údolí. Do cílového, zhruba čtyřicet kilometrů vzdáleného Soeldenu nám po místní komunikaci zbývá již jen pár desítek minut jízdy. Nezapomeňte na dobrou zimní výbavu a přípravu automobilu, protože právě v této oblasti Alp je nutné počítat s extrémním a často rychle proměnlivým počasím. V Rakousku platí většinou stejné předpisy jako v ostatních evropských zemích. Vyplatí se je dodržovat, pokuty jsou zde vysoké a rakouské radary nově sledují i telefonování za volantem. Nepodceňujte také cestovní pojištění, které by mělo zahrnovat vedle krytí léčebných výloh i odpovědnost za následky škod, které případně můžete způsobit. Ochranná helma je u dětí povinná a alkohol je na sjezdovce zakázán.

Středisko s mnoha přednostmi

Skiresort Soelden patří mezi nejvýše položené lyžařské oblasti v Rakousku a jako jediný má tři vrcholy, které leží v nadmořské výšce nad 3.000 m. Celá tato rozsáhlá lyžařská oblast se nachází ve výšce 1377 až 3260 metrů a má téměř 150 kilometrů tratí různé obtížnosti o průměrné šířce 30 metrů. V případě potřeby je více než 60 kilometrů sjezdovek ležících pod hranicí 2200 metrů uměle zasněžováno. V horní části lyžařského areálu Soelden najdeme dva ledovce - strmější Rettenbach a mírný Tiefenbach. Lyžuje se převážně ve dvou částech areálu na úbočí Gaislachkogelu a Giggijochu. Do každé části vede z údolí jedna hlavní velkokapacitní lanovka. Obě části jsou pak vzájemně propojeny dvěma sedačkovými lanovkami přes Rettenbachtal. Ze začátku Soeldenu vedou lanovky k ledovcům Rettenbach a Tieffenbach, na konci městečka začíná další lanovka, která lyžaře s přestupem vyveze až na Gaislachkogel.

Oba ledovce vzájemně propojuje téměř 170 metrů dlouhý vysněžený tunel, který vede v nadmořské výšce 3 240 m z jednoho ledovce na druhý. V jarních měsících na ledovcích najdeme nejkvalitnější sníh a za hezkého počasí nejlepší výhledy. Kdo chce vystoupat na nejvyšší bod střediska, 3 340 m vysoký Schwarze Schneid, musí zout lyže a jít asi 20 minut pěšky. Sjezd odtud do Soeldenu je 15 km dlouhý s převýšením skoro 2 000 m. Zastavit se také můžete na Tiefenbachkoglu, kde lze dojít až na konec visuté lávky, klenoucí se nad údolím. Odtud uvidíte i druhou nejvyšší horu Rakouska, 3 772 m vysokou Wildspitze a nedaleký Pitztalský ledovec. Uvažuje se prý i o propojení obou středisek prostřednictvím převratné technologické novinky Hyperloop za přímé podpory Elona Muska.

 

Místní lyžařské speciality

Díky unikátní trase s názvem Big 3 Rally můžete objet všechny tři místní třítisícovky. Trasa začíná na spodní stanici lanovky Giggijoch, z její horní zastávky pokračujete na ledovec Rettenbach, kde je první vrcholek, Schwarze Schneide (3370 metrů). Cesta dále vede na ledovec Tiefenbachkogl (3309 metrů). Odtamtud následuje dlouhý sjezd do údolí na lanovku Gaislachkogl. Ta jede přímo na třetí třítisícový vrcholek, kterým je stejnojmenný Gaislachkogl (3058 metrů). Nejdelší sjezdovka zde vede od výstupní stanice BIG3 Schwarze Schneide ve výšce 3 340 m dolů k údolní stanici lanovky Gaislachkoglbahn ve výšce 1370 m. Výškový rozdíl je téměř 1970 m a celková délka sjezdu téměř 15 kilometrů. Místní zajímavostí, která stojí za pozornost je i nová spektakulární výstava 007 Elements v nadmořské výšce 3048 metrů, která vás seznámí s dobrodružným světem Jamese Bonda. Právě v Soeldenu se odehrály jeho podstatné scény ve filmu Spectre a místní jsou na to náležitě hrdí.

Nový typ multi-resort skipasu dnes nově lyžařům v této oblasti zpřístupní prakticky všech 254 kilometrů sjezdovek v Soeldenu i v Obergurgl-Hochgurgl. Tento skipas získáte automaticky, pokud ho kupujete na tři a více dní. Děti do čtyř let mají zde vstup zdarma, od čtyř do sedmi let platí pouze dvě eura na den. Starší děti zaplatí zhruba 60 procent ceny ze skipasu pro dospělé lyžaře. Stále oblíbenější je zde skutečně unikátní restaurace na vrcholu Gaislachkoglu s kvalitní obsluhou, se 132 místy uvnitř a 80 místy na terase a další slunnou terasou na střeše. Návrh pochází, podobně jako design tří moderních stanic lanovek, od renomované tyrolské architektonické kanceláře Obermoser. Prosklená fasáda otevírá nové pohledy na vrcholky Oetztalu a má patřit architektonicky patrně mezi nejpůsobivější vysokohorské stavby celé této alpské oblasti.

Velký zájem příznivců zimních sportů je o soeldenský snowpark s velkým převýšením, které garantuje skutečný zážitek. Každý si podle svých zkušeností a odvahy může vybrat z několika vysokých i nízkých railů, rainbow zábradlí a beden. Snowboardisti zde mají k dispozici halfpipe, boarders park a skoky Středně vyježdění rideři nepohrdnou osmimetrovými kickery. Na obzvlášť náročné snowboardéry  zde čekají tři třináctimetrové skokánky. Snowboard park je nad Giggijochem směrem na Rotkoglhuette. Rozhodně si také nenechte ujít návštěvu jen pár kilometrů vzdáleného špičkového lyžařského střediska Obergurgl – Hochgurgl, které v jižní části údolí ve výšce 1930 metrů uzavírá celé údolí. Právě toto lyžařské centrum je zajímavé nejen unikátním spojením obou částí technicky jedinečnou kabinkovou lanovkou, ale především výbornými podmínkami pro všechny typy lyžařů.

Vynikající alpské termální lázně

Po celodenním lyžování doporučujeme navštívit unikátní lázeňský komplex Aqua Dome v nedalekém Laengenfeldu s termálními prameny a venkovními i krytými bazény. Voda z ledovců z třítisícovek stéká do hloubky několika set metrů, zde se ohřívá a je čerpána vzhůru. Tři venkovní plovoucí nádrže ve tvaru obřích plochých nádob jsou naplněny příjemně teplou minerální, sirnatou a slanou vodou. Celoplošné prosklené stěny opticky propojují lázně s úchvatnou horskou přírodou Oetztalských Alp. Kromě vodních radovánek zde nechybí sauny, kosmetické kúry, fitness nebo restaurace. Alpská Noemova archa je název části lázní věnované dětem. Také zde najdeme bazény, skluzavky nebo lezecké stěny. Ve venkovním bazénu je voda teplá třicet šest stupňů a téměř unikátní je překrásný výhled na vrcholky místních Alp. Součástí celého lázeňského komplexu je čtyřhvězdičkový hotel a podzemní parkoviště pro návštěvníky a hotelové hosty.

Linky místního skibusu jezdí údolím Oetztal od Imstu přes Laengenfeld a Soelden do Obergurglu. Oblíbený je také skibus mezi středisky Vent a Soelden. Pro rodinnou dovolenou s dětmi je asi nejvhodnější malý romantický skiareál ve vesničce Vent, položený na konci bočního údolí ve výšce 1.900 m n. m. nebo skiareál Hochoetz na začátku údolí Oetztal s převahou modrých a červených sjezdových tratí v celkové délce 41 kilometrů. Pro děti má Soelden skvělou lyžařskou školu s dětským parkem na Giggijochu. Posuvné pásy, zábavný parkur a speciální vleky spolu s péčí profesionálních instruktorů zajišťují těm nejmenším tu nejlepší zábavu a zvládnutí základů lyžování.

Dovolenkovou pohodu v celé této oblasti také dotváří moderní aquapark Freizeit Arena s bazénem, wellnessem i tobogány přímo v Soeldenu. Tento skiresort je navíc proslulý díky svým skvělým večírkům, které začínají už časně odpoledne na Giggijoch. Potom se přesouvají přímo do Soeldenu  Sonnenschirm, Fire & Ice, Mogul nebo Kuckuck. Je jedno, který z ppodniků navštívíte, zábava je zde prý zaručená.  Pro návštěvníky je v samotném Soeldenu a blízkém okolí připravena široká nabídka ubytování od jednoduchých penzionů se snídaní až po luxusní čtyř a pětihvězdičkové hotely.  Každý zájemce si tak má možnost vybrat nejen podle polohy, ale i konkrétních cenových relací. Více na www.soelden.com.

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -