Peugeot Rifter 1.2 PureTech + Hussarde Quattro – vzhůru pod stan

Testy
30.09.2019

F T G

Peugeot Rifter 1.2 PureTech + Hussarde Quattro – vzhůru pod stan

Peugeot Rifter reprezentuje prostorný rodinný vůz vycházející z užitkové koncepce. Jeho hranatá karosérie možná není tak efektní jako u klasických velkoprostorových vozů, má ale spousty praktických výhod. Na jeho rozměrnou střechu se například perfektně hodí prostorný rodinný stan pro čtyři lidi. Nevěříte?

Model Rifter poznáte zejména podle krátké vysoké kapoty a elegantních předních světlometů s LED denním svícením. Karoserii dolaďují střešní nosiče, černé boční ochranné lišty nebo široké boční posuvné dveře na pravé i levé straně s elektricky ovládanými tmavými okny. Vzadu opět najdeme trojrozměrná zadní světla s typickou kresbou tří drápů. Při jízdě po nezpevněných cestách rovněž oceníte zvýšenou světlou výšku, která skvěle koresponduje s ochrannými plastovými prvky pod předním a zadním nárazníkem.

Testovali jsme model s výbavou Allure (nyní však lze testovaný motor objednat pouze v kombinaci se základní výbavou Active), který má ve standardu nejen zadní parkovací senzory, ale například i multifunkčním koženým volantem, automatické stěrače a nechybí ani dotykový barevný displej o rozměru osm palců. Přední sedadla mají tužší charakter, ocenili bychom ale výraznější boční vedení těla.

Prostoru je dostatek ve všech směrech a to i pro osoby nadprůměrného vzrůstu. Na druhou řadu samostatných tří sedadel se skvěle nastupuje díky posuvným bočním dveřím. Potěší také objem zavazadlového prostoru, který činí solidních 597 l. Zavazadelník má navíc velmi dobrou využitelnost. Jeho pravidelné tvary tak usnadňují uložení i opravdu rozměrného nákladu.

Přístrojová deska je sice vyrobena z tvrdých plastů, zato slícování je na vysoké úrovni. Hlavní dominantou je systém i-Cockpit, který charakterizuje nezvykle malý zploštěný volant. Přístrojová deska byla vyvýšena a na přístroje se díváte nikoli skrz volant, ale přes něj. Toto originální a zároveň líbivé řešení má pochopitelně i své nevýhody. Při určitém nastavení volantu a sedadla totiž dochází k částečnému zakrytí přístrojů. K vozu s tímto charakterem se ale podle nás hodí.

Dovolená se vším všudy

Jak jsme již zmiňovali na začátku, testovaný vůz byl vybaven střešním stanem od francouzské společnosti NaitÜp. Jedná se o model Hussarde Quatro, který je určen pro tři dospělé osoby nebo dva dospělé a dvě děti. Na první pohled tento stan vypadá jako střešní box na věci. Překvapí snad jen jeho šířka, která téměř pokrývá celou plochu střechy. Váží 75 kilogramů, což není zrovna málo a kdekdo by si mohl myslet, že při tento stan při plném obsazení hravě přesáhne maximální nosnost střechy. Výrobce však neponechal nic náhodě a stan vybavil rozkládacím modulem, na kterém je pevně fixován žebřík. Ten tedy slouží nejen pro samotný přístup do stanu, ale zároveň i jako podpora významné části stanu. Maximální nosnost střechy se navíc kalkuluje při dynamickém zatížení, tedy při jízdě.

Samotné rozložení stanu zabere prakticky pouze jednu až dvě minuty. Stačí uvolnit pětici spon po stranách boxu a rukou lehce zvednout jeho horní část. O zbytek se postarají plynové vzpěry. Podlážku stanu pokrývá dvojice pohodlných matrací a k příjemné atmosféře rovněž přispívají boční okna. Samozřejmostí je také moskytiéra na obou stranách a v neposlední řadě i množství odkládacích kapes. Proti nepříznivému počasí pomáhá skvělá izolační tkanina samotného stanu, ale nechybí ani patentovaný větrací mechanismus.

Stan Hussarde Quatro měří na délku 220 centimetrů a chlubí se šířkou 210 cm. Výška pak činí 150 centimetrů. Pokud však takový prostor nepotřebujete, v nabídce má tento výrobce ještě variantu Hussarde Duo. Jak již název napovídá, jedná se o provedení určené pouze dvojici dospělých osob. Jeho šířka totiž činí 120 centimetrů. Cena menšího stanu přesahuje hranici 60 tisíc korun, za námi zkoušené větší provedení pak zájemce zaplatí necelých 90 tisíc korun včetně DPH. Za zmínku také v našem případě stojí fakt, že s tímto stanem perfektně korespondují boční otevírací dveře Peugeotu Rifter. Ty zajišťují dostatečný prostor v oblasti žebříku a pod vlastním rozkládacím modulem stanu. Právě zde se nabízí takřka ideální místo například na posezení.  

Na silnici

Peugeot Rifter byl vybaven přeplňovaným zážehovým tříválcem o zdvihovém objemu 1199 cm3. Testovali jsme slabší provedení této dvanáctistovky s nejvyšším výkonem 81 kW při 5500 ot/min. a největším točivým momentem 205 N.m. Ten vrcholí při 1750 ot/min. Pro běžnou jízdu po městě a okresních silnicích je tento motor dostatečný. Na dálnici mu trochu výkonu chybí, zejména pak s rozměrným stanem na střeše.

Šestistupňová manuální převodovka je optimálně odstupňovaná. Relativně měkký chod spojkového pedálu ani tak nevadí, spíše máme výhradu k přesnosti řazení. Ve vyšších rychlostech je navíc pohonná jednotka o něco hlučnější. V našem případě k tomu přispívá i aerodynamický hluk od střešního boxu. Jinými slovy, pokud chcete automobil více zatěžovat a to nejen nákladem v interiéru, ale také střešními vaky, doporučujeme zvolit silnější motorizaci.

Kombinovaná spotřeba pohonných hmot se pohybuje kolem sedmilitrové hranice. Ve městě nebo při dálniční jízdě s apetitem 8 l/100 km. Jízda se střešním boxem na dálnici však spotřebu ještě o zhruba jeden litr na sto kilometrů zvýší. Při defenzivním jízdním stylu po běžných silnicích ukazoval palubní počítač hodnoty začínající šestkou.

Podvozek Peugeotu Rifter je naladěn spíše na komfortní notu. Přestože lze při průjezdu zatáčkou zaznamenat určité náklony karosérie, auto se skvěle drží zvolené stopy a působí neutrálním dojmem. Relativně významná zátěž na střeše automobilu byla pochopitelně znát, rozhodně však neměla příliš negativní vliv na jízdní vlastnosti testovaného vozu. Posilovač řízení je poměrně hodně účinný. Řízení je ale přesné a dobře koresponduje s charakterem auta. Ocenili bychom snad jen o něco strmější převod. Brzdy fungují na jedničku a nevadnou ani při opakovaném brzdění. Navíc se velmi dobře dávkují.

Resumé

Peugeot Rifter 1.2 PureTech je prostorné MPV za rozumnou cenu. Tento model vybavený střešním stanem Hussarde Quatro navíc potvrzuje, že dokáže být skvělým rodinným vozem s řadou praktických vlastností. Za zmínku například stojí boční otevírací dveře nebo dostatek odkládacího místa v interiéru. Snad jen slabší varianta benzinového tříválce nám s cestovním charakterem vozu příliš nekoresponduje.

Tým AUTOiNDEX.cz

Základní parametry
Výrobce:Peugeot
Model:Rifter
Karosérie:MPV
Motor:1.2 PureTech
Palivo:benzín
Rok výroby:2019
Technické parametry
Typ motoru:Přeplňovaný zážehový
Válce:3
Objem motoru:1199 ccm
Nejvyšší výkon:81/5500 [kW, ot/min]
Největší toč. Moment:205/1750 [Nm, ot/min]
Maximální rychlost:174 km/h
Zrychlení 0 - 100 km/h:11,7 s
Spotřeba – město / mimo město / kombinace:6,3 / 5,0 / 5,5 l, kWh
Velikost zav. prostoru:597 l
Objem nádrže (l) / Akumulátor (kWh):60
Pohotovostní hmotnost:1473 Kg
Nosnost:587 Kg
Základní cena:392 000 Kč (1.2 PT 110 k, Active, akční cena)
Základní cena s testovaným motorem a převodovkou:392 000 Kč (1.2 PT 110 k, Active, akční cena)

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -