Chamonix-Mont Blanc – skvělé lyžařské zážitky z vrcholků Alp

Outdoor
04.12.2018

F T G

Chamonix-Mont Blanc – skvělé lyžařské zážitky z vrcholků Alp

Vysokohorské sportovní centrum Chamonix je tradiční světovou metropolí alpinismu na úpatí masivu Mont Blanc. V zimě se tady především setkávají milovníci lyžování ve volném terénu, v létě zase příznivci outdoorových sportů.

Celé toto rozsáhlé středisko se nachází v západních francouzských Alpách jižně pod Ženevským jezerem a patří do oblasti Horního Savojska. Jenom pár kilometrů odtud leží Švýcarsko a Itálie. Dnes zde trvale žije jenom pár tisíc obyvatel, další desetitisíce jich sem ovšem každoročně míří za aktivní dovolenou. Chamonix je vyhledávaným cílem ze tří důvodů: díky úžasné poloze v úpatí nejslavnější hory Evropy, pro své historické centrum plné luxusních hotelů, obchůdků a restaurací a také jako ráj sportovců všeho druhu.

Kolébka alpského lyžování

Pod majestátním alpským masivem Mont Blanc (4807 m) v současnosti najdete celkem sedm samostatných lyžařských oblastí spojených skibusem v jeden ucelený skiregion. Výškový rozdíl oproti okolním horám je téměř 3800 metrů a devadesát procent sjezdovek se nachází v nadmořské výšce nad 2000 metrů. Také to zaručuje výjimečně lyžařské podmínky prakticky až do poloviny května. Lyžařské terény v okolí Chamonix jsou rozložené na velkém území do mnoha areálů, do kterých se celkem bez problémů dostanete skibusem. Parkování ve městě stejně jako jinde ve Francii je trvalý problém, obvykle se stojí na rozlehlých plochách mimo město a k místní dopravě se používají spolehlivé autobusy.

Pro naše motoristy dovolená v Chamonix představuje projet poměrně dlouhé úseky německých, švýcarských a nakonec i francouzských dálnic. Počítejte nejméně s tisíci kilometry jedním směrem od našich hranic. Naše cesta obvykle směřuje na švýcarskou Ženevu a odtud se pokračuje již po francouzské dálnici zhruba hodinu směrem na Chamonix. Ve Francii musíte počítat s několika eury za dálniční mýtné. Před samotným městem se vystoupá po unikátní dálniční estakádě a pokračuje se dle ukazatelů až do cíle cesty. Zde se také vjíždí do známého dálničního tunelu, který pod masívem pokračuje do italské Aosty. Lze také doporučit kratší trasu ze švýcarského Martigny vysokohorským průsmykem Col de la Forclaz (1526 m), který je otevřen celoročně s výjimkou extrémního počasí. Do Chamonix také jezdí oblíbený francouzský rychlovlak TGV a nejbližší mezinárodní letiště je v 80 kilometrů vzdálené Ženevě.

Přímo pod nejvyšší horou Evropy

Zdejší vysokohorskou kulisu dokreslují dlouhé a mohutné ledovce. V Evropě nejspíš neexistuje freerider, který by si nechtěl aspoň jednou sjet slavné Vallée Blanche, tedy ledovec na úbočí Mont Blancu. Tento prakticky nejdelší dvacetikilometrový sjezd volným terénem, začíná na Aiguille du Midi (3 842 m n. m.). Jedná se o skalní útvar ve tvaru jehly, který je zpřístupněný velmi rychlou a strmou kabinovou lanovkou s mezipřestupem.  Na vrcholu je celý komplex budov s rychlovýtahy a rozsáhlými panoramatickými terasami. Celá tato stavba prošla před dvěma lety rozsáhlou rekonstrukcí. Návštěvníkům se za slunečného počasí naskytne jedinečný pohled ve 360° na alpské velikány například s vrcholem Matterhorn na jedné straně a pohořím Jura včetně Grand Massifu na straně druhé. Celý dominantní vrchol Mont Blancu zde máte přímo před sebou jako na dlani.

Světoznámý sjezd ve volném terénu po ledovci s převýšením 2800 metrů panenskou přírodou nadchne snad každého. Doporučuje se však účast pouze zkušeným lyžařům za doprovodu místního horského průvodce a ve skupině, protože trasa není nijak značená a nechybí zde řada nebezpečných nástrah. Prakticky povinnou výbavou je proto lano s karabinou a horolezecký podsedák, například pro nutnost vyproštění z ledovcové pukliny, zapnutý lavinový hlásič nebo lavinová sonda, lopatka a další vybavení. První částí celé trasy z ledového výstupu na boku Aiguille du Midi je dosti náročný asi 300 metrů dlouhý sestup po úzké ledovcové pěšině jištěné lanem na poměrně malou náhorní plošinu s lyžemi, holemi a další výbavou na zádech. Většina účastníků se ještě navíc mezi sebou jistí lanem, obvykle pod dohledem najatého místního průvodce. Teprve až na náhorní plošině lze nasadit lyže a postupně ve volném terénu sjíždět do obrovského ledovcového údolí.

V této extrémní vysokohorské oblasti hraje důležitou roli pro bezpečnou jízdu po ledovci aktuální viditelnost, mráz nebo rychlost větru. Předpověď počasí lze konzultovat s profesionály v místním Domě horských vůdců. Pro někoho může být pobyt v této nadmořské výšce problémem a nutností je dostatek tekutin, nejlépe iontových nápojů. Předejde se tak bolestem hlavy, křečím a nečekané zvýšené únavě. Rozhodně se nevyplácí v zájmu vlastního zdraví cokoliv podceňovat. Celou trasu Vallée Blanche včetně lanovky lze zvládnout za 4 až 5 hodin a nazpět do centra Chamonix přijedete na lyžích nebo z konce údolí místním zubačkou Montenvers Mer de Glace.

Příležitosti nejen pro náročné lyžaře

Nedaleko od hlavního centra v Chamonix startují další lanovky do dnes již propojených areálů Brévent a Flégère. Z jejich svahů je přes údolí nejhezčí výhled na Mont Blanc. Zde najdeme svahy pro všechny kategorie lyžařů. Ti nejnáročnější vyhledávají terény Les Grands Montets nad vesnicí Argentière přímo ve středu dlouhého údolí. Vrcholek je pokryt ze tří stran ledovci a vedou z něj pouze černé, neupravované sjezdovky, po úbočí jsou i velmi dobré červené tratě.  Pro méně náročné je dobrým řešením oblast Le Tour a Valorcine. Jedná se o střediska téměř u švýcarských hranic, které nabízejí především modré a červené tratě pro rodinné lyžování a snowboarding. Běžní lyžaři a začátečníci mohou v lyžařské oblasti Chamonix využít další nabídky. Sjezdovky v La Vormaine, Les Chosalets a Les Planards se hodí pro celou rodinu nebo jako cvičný areál pro začátečníky. Děti si přijdou na své v lyžařských školkách, dětských parcích, lyžařských školách nebo u začátečnického vleku "Le Savoy" přímo v Chamonix. Na celkem 58 kilometrech upravených běžkařských stop si mohou vychutnat kulisu lyžařské oblasti Chamonix Mont Blanc příznivci běžek. Znalci doporučují nejdelší běžkařskou stopa s 32 kilometry, okruh Chamonix - Argentière.

Pro návštěvníky Chamonix je připraveno 17 kilometrů upravených pěších stezek. Mezi další oblíbené sportovní aktivity patří i paragliding nebo vycházky na sněžnicích. Skiareál je vybaven kluzištěm, halou na tenis a squash a lezeckou stěnou.  Najdeme zde také olympijský zimní stadion, aquacentrum (bazén, skluzavku, saunu, páru a fitness centrum) i přírodopisné alpské muzeum.

Pro nejnáročnější jsou v nabídce nezapomenutelné lety helikoptérou i letadlem s možností extrémního lyžování a snowboardingu. V samotném Chamonix je dnes celá řada barů, stylových restaurací, diskoték, kasino nebo bowling. Sportovní alpský ráz si toto vysokohorské sportovní centrum zachovává po celý rok. Někdo jezdí na hory jen kvůli lyžování, další skupina lidí pak vyhledává luxusní zimní dovolenou a oblouky na svazích jsou vlastně už jen takový bonus. Přesně takové cestovatele uspokojí francouzské středisko Chamonix-Mont-Blanc. Více na www.chamonix.com.

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -