Méribel/Mottaret – zimní atmosféra a kouzlo sjezdovek

Outdoor
04.12.2018

F T G

Méribel/Mottaret – zimní atmosféra a kouzlo sjezdovek

Světoznámá francouzská lyžařská oblast Tři údolí – Trois Vallées je synonymem skvělého lyžování se vším servisem, který k němu patří. Jeho součástí je i známý skiresort Méribel ležící přímo uprostřed tohoto lyžařského ráje v Savojských Alpách. Toto středisko bylo postaveno s důrazem na respekt k tradiční architektuře, plně v harmonii s okolními horami a životním prostředím. Jeho součástí je i výše položený a propojený areál Mottaret s nadmořskou výškou 1750 metrů. Vlastní lyžařské centrum se skládá ze tří částí v různých výškových úrovních - Méribel Village 1400, Méribel 1450 a Méribel-Mottaret 1750.

Přímo v centru sjezdovek

Skiresort Méribel je dnes ideální volbou pro zimní dovolenou i jako výchozí bod při zakoupení rozšířeného skipasu na celou oblast Třech údolí. Právě toto středisko má skvělou polohu, protože leží téměř přesně uprostřed Třech údolí. Nalevo přes horský hřeben najdete oblast La Tania a dále pak luxusní Courchevel, jedno z nejdražších zimních center vůbec. Napravo přes další hřeben nad Meribelem se nachází Val Thorens, což je jedno z nejvýše položených alpských středisek s vynikajícími sněhovými podmínkami a pod ním je další známé centrum lyžování Les Menuires.

Pokud si rozšíříte skipas na celou oblast Tři údolí prakticky za týden jenom sotva stihnete projet všechny sjezdové trasy. V tomto případě vás totiž čeká téměř 600 kilometrů sjezdovek a můžete navštívit sousední střediska Courchevel, Les Menuires, Val Thorens nebo čtvrté údolí oblasti Orelle. Rozhodně se vyplatí si vyjet i na nejvyšší dostupné vrcholky Cime de Caron nebo Bouchet. Pozor ale na včasný návrat zpět, čas zde totiž rychle ubíhá a dobře se zorientovat v síti lanovek a vleků především za horší viditelnosti je někdy i problém. Skimapa celé oblasti, kterou dostanete u každé z pokladen je z důvodu dobré orientace téměř nutností.

Pro naše motoristy dovolená v Savojských Alpách představuje projet poměrně dlouhé úseky německých, švýcarských a nakonec i francouzských dálnic. Počítejte nejméně s tisíci kilometry jedním směrem od našich hranic. Silniční trasa až do cíle pokračuje ze švýcarské Ženevy do francouzského města Albertville, počítejte s mýtným za skutečně kvalitní francouzskou dálnici. Z olympijského Albertville to dále po rychlostní silnici trvá asi dvacet minut do Moutiers, kde se cesty dělí do několika známých  skicenter oblasti Tři údolí. Ukazatele nás navádí přímo na údolní lázeňské město Brides-les-Bains, nad kterým odbočíme vpravo směrem na Méribel. Asi po půl hodině jízdy jsme v cíli cesty. Pokud zde nemáte ubytování obvykle spojené s místem pro zaparkování, doporučujeme zastavit na rozsáhlých, dobře značených parkovištích a cestu k lanovkám si zkrátit použitím skibusu.

Pestrá lyžařská nabídka

Jenom v Méribelu na lyžaře čeká více než sto padesát kilometrů sjezdových tratí, z nichž je patnáct kilometrů černých, devětačtyřicet kilometrů červených, třiašedesát modrých a desítky kilometrů zelených. Už tato čísla napovídají, že i začátečníci si zde přijdou na své. Nároční a zdatní lyžaři by si zase neměli nechat ujít sjezdovou Combe Vallon s délkou necelé tři kilometry a převýšením 794 metrů. Za pozornost stojí trať Les Bosses s délkou jednoho kilometru a převýšením 350 metrů. Na svahy vás vyveze patnáct kabin, sedmnáct sedačkových lanovek a mnoho různých vleků. V nabídce je také večerní lyžování v ceně skipasu. Skutečným zážitkem pro nejzkušenější lyžaře je jízda ve volných terénech například z vrcholů Roc de Fer nebo Mont la Challe. Díky modernizované kabince se výrazně zkrátila cesta na Saulire a další vylepšení se týká lanovky na Plattières, která je z hlediska spojení prakticky nejdůležitějším dopravním zařízením v celém údolí. Saulire je hlavním přejezdovým bodem mezi Méribelem a Courchevelem.

Kromě již zmíněné kabinky z Mottaretu se sem lze dostat pohodlnou a rychlou kabinkou i z Méribelu, které ve dvou sekcích překonává téměř 1 300 metrů převýšení za 12 minut. V Mottaretu čeká na návštěvníky několik snowparků a tzv. Zen zóna pro lyžařské začátečníky a děti. Za pozornost stojí Snowpark Plattières s délkou 1200 metrů, který se rozprostírá na rozloze sedmi hektarů. Tento snowpark je vybaven skoky, whoops, banks a dvěma U-rampami. Park byl stavěn tak, aby tu všichni lyžaři i snowboardisti mohli bezpečně objevovat krásy freestylu. Nedaleko této zóny jsou pro rodiny s dětmi pořádány boardercrossové kurzy. V Méribelu najdete i další Moonpark. Jedná se o 1000 metrů dlouhou a 200 metrů širokou oblast členěnou na čtyři různé části. Každá z nich nabízí sérii skoků, railů i boxů. I v tomto snowparku fungují boardercrossové kurzy. Velká část této sportovní zóny je vyhrazena dětem od šesti do dvanácti let, které se tu učí pod dohledem instruktora zdolávat jednotlivé překážky.

Zimní radovánky pro všechny

Zajímavostí je také propojení dlouhou kabinovou lanovkou s lázeňským městem Brides-les-Bains. Pokud se ubytujete v údolním Brides-les-Bains ušetříte na ubytování a kvalita služeb luxusních hotelů a residencí zůstává srovnatelná s celou oblastí. Většina je vybavena plně hodnotnými wellness centry s tureckými lázněmi, saunami, whirlpool, fitness centry aj. Nechybí zde ani kasino, diskotéky a nepřeberné množství hospůdek a restaurací. Velikým lákadlem jsou také místní termální lázně s nabídkou relaxace a dalších zážitků. Při dobrých sněhových podmínkách je možný sjezd na lyžích z Méribelu přímo až do Brides-les-Bains.

Téměř ideální podmínky zde má klasické běžecké lyžování. V Méribelu si užijete od všeho trochu na trasách pro běžkaře o celkové délce 33 kilometrů. Několik pěkných tras vás provede lesem ve Fontany, jiné stopy zase vedou okolo jezera Tuéda podél Méribel-Mottaret. Především zkušení a nároční běžkaři si zde také přijdou na své, většina tras je spíše těžšího stupně obtížnosti. Najdete zde však i několik středně lehkých a lehkých tras, navíc ve skutečně krásné alpské přírodě této zajímavé části Horního Savojska.

Středisko Méribel nabízí i mnoho outdoorových aktivit. Nechybí zde olympijský stadion, kde je možno bruslit, ale také si zaplavat v bazénu, zalézt na umělé stěně, zajít do posilovny nebo si zahrát squash či bowling Třeba výlet na sněžnicích, projížďka na sněžných skútrech, jízda se psím spřežením nebo třeba tradiční večerní sjezdy na lyžích s pochodněmi jako za starých časů. Pro adrenalinově založené jedince je připraven tandemový seskok na paraglidu. Více na www.meribel.com.

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -